Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για τον αγωγό φυσικού αερίου Τrans Αdriatic Ρipeline - TAP


Με την απόφαση αρ. πρωτ. Οικ. 174848 στις 12/9/2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί  όροι για  την  κατασκευή  και  λειτουργία  του  έργου: «Διαδριατικός  Αγωγός  Φυσικού  Αερίου  Υψηλής  Πίεσης  (ΤΑΡ)  &  Συνοδευτικές Εγκαταστάσεις-Ελληνικό Τμήμα».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το έργο  αφορά στην εγκατάσταση και  λειτουργία του Ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού  Αερίου Υψηλής Πίεσης rans Αdriatic Ρipeline - TAP), το οποίο εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος 543 περίπου χλμ, από την περιοχή των Κήπων,  Έβρου προς τη Νέα Μεσημβρία, Ν. Θεσσαλονίκης και φτάνει στα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Ιεροπηγής, Ν. Καστοριάς.

Ειδικότερα στην περιοχή των Τεναγών, Ν. Καβάλας, ο ....
αγωγός ΤΑΡ θα ακολουθήσει τη βόρεια εναλλακτική όδευση.
Η όδευση αυτή αρχίζει στη Χ.Θ. 193, βόρεια του οικισμού Νέος Ζυγός, ακολουθεί διαδρομή νοτίως των Φιλίππων και των Κρηνιδών και εισέρχεται στο ΝΑ τμήμα του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, διατρέχοντας σχεδόν παράλληλα το νότιο όριο της Αρχαιολογικής Ζώνης (εκτός των ζωνών προστασίας Α και Β) και στη συνέχεια ακολουθεί ΒΔ κατεύθυνση. Η βόρεια εναλλακτική  όδευση βρίσκεται εκτός Τεναγών  (εκτός  εδαφών  τύρφης), ακολουθώντας κυρίως υφιστάμενους αγροτικούς δρόμους, αρδευτικά κανάλια και κατά μήκος της οριογραμμής αγροτεμαχίων, στην πεδιάδα των Φιλίππων.

Ο αγωγός στη συνέχεια διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική και καταλήγει στη Νότια Ιταλία, τροφοδοτώντας με φυσικό αέριο από την Κασπία, τις δυτικές και νότιες αγορές της Ευρώπης. Το συνολικό μήκος του αγωγού, στις χώρες Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, φτάνει τα 863 χλμ. περίπου.

Ο εν λόγω αγωγός θα είναι χαλύβδινος (συγκολλημένοι σωλήνες των 12-18 μ.) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας.  Έχει σχεδιαστεί με διάμετρο 48 ιντσών (122cm) και πίεση 95 barg και θα  εγκατασταθεί υπογείως με ελάχιστη επικάλυψη εδάφους ενός μέτρου.

Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αρχικά (1η  φάση λειτουργίας) 10 δισεκατομύρια κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο (bcm/έτος -μέγιστο περίπου 1.350.000 κανονικά κ.μ. ανά ώρα, μέσο περίπου 1.190.000 κανονικά κ.μ. ανά ώρα),  με δυνατότητα επέκτασης μελλοντικά στα 20 bcm/έτος φυσικού αερίου (2η  φάση λειτουργίας).

Στις συνοδευτικές εγκαταστάσεις προβλέπονται μεταξύ άλλων
·       Σταθμός  Συμπίεσης  στην  ευρύτερη  περιοχή  των  Κήπων,  Έβρου, 
·       Μετρητικός Σταθμός στα Ελληνοτουρκικά σύνορα
·       Σταθμός Συμπίεσης στην ευρύτερη περιοχή νότια της πόλης των Σερρών.

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...