Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κλιματική αλλαγή - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): Μια ψύχραιμη προσέγγιση.

Κάποιες φορές, με τις απόψεις και τις θέσεις τους, οι δήθεν οικολόγοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχουν σαν στόχο την εξάλειψη του ανθρωπίνου γένους και όχι τη σωτηρία του πλανήτη.

Στον Oscar Wilde αποδίδεται η φράση ¨Pray don’t talk to me about the weather. Whenever people talk to me about the weather, I always feel quite certain that they mean something else.¨.
Σε ελεύθερη μετάφραση ¨Προσευχήσου να μην μου μιλάς για τον καιρό. Όποτε οι άνθρωποι μου μιλούν για τον καιρό, εγώ πάντα αισθάνομαι απολύτως βέβαιος ότι εννοούν κάτι άλλο¨.
Αν το παραφράσουμε λίγο και αντί για τη λέξη ¨καιρό¨ βάλουμε τις λέξεις ¨κλιματική αλλαγή¨, θεωρούμε ότι αποδίδει απόλυτα την κλιματική υστερία των ημερών μας και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις των κλιματολόγων.

Το κλίμα πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει!! 
Το ουσιαστικό όμως ερώτημα είναι εάν η αλλαγή οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, όπως έχουν επιβάλλει οι ...
παγκόσμιοι καθοδηγητές κλιματολόγοι ή και σε άλλους παράγοντες (ήλιος, κλπ) ???.
Η κλιματική επιστήμη και τα ΜΜΕ ελέγχονται απόλυτα από το lobby των κλιματολόγων και πολλές ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, που αμφισβητούν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές CO2, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά στις γενικότερες εκπομπές αερίων ρύπων και στις τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της εξόρυξης και χρήσης των ορυκτών καυσίμων, η πιο σοβαρή προσέγγιση είναι αυτή του Roger Revelle και Hans E. Suess. (Tellus 1957):
“Το ανθρώπινο γένος εκτελεί σήμερα ένα γεωφυσικό πείραμα μεγάλης κλίμακας, που όμοιό του δεν μπορούσε να υπάρξει στο παρελθόν και ούτε μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον. Μέσα σε διάστημα λίγων αιώνων έχουμε απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα και στον ωκεανό τον συμπυκνωμένο οργανικό άνθρακα που ήταν αποθηκευμένος σε ιζηματογενή πετρώματα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.”

Για την αντιμετώπιση λοιπόν της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη επινοήθηκε και προτάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η ¨πράσινη¨ ανάπτυξη ως το μοναδικό φάρμακο.
Για πάνω από δυο δεκαετίες οι πολιτικοί μας έχουν οδηγήσει να πιστεύουμε ότι μια ¨πράσινη¨ επανάσταση με αιχμή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και θα αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι άνθρωποι σκοπίμως έχουν παραπλανηθεί από τους ηγέτες της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης, οι οποίοι υποτίθεται ότι φροντίζουν καλύτερα τα συμφέροντά μας, κρύβοντας πίσω από τις ¨οικολογικές¨ κορώνες τους τα συμφέροντα των ολίγων.

Το 87% της ενέργειας, που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί, προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Αυτό δεν έχει σταματήσει τους οικολόγους να καταγγέλλουν τα ορυκτά καύσιμα ως "βρώμικες" πηγή ενέργειας. Παραβλέπουν ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων επέτρεψε δισεκατομμύρια ανθρώπους αφενός να ζουν περισσότερο και αφετέρου μια πιο ικανοποιητική ζωή. Ο σύγχρονος κόσμος δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς αυτά. Η επιστήμη και η τεχνολογία αιώνες τώρα έχουν εξελιχθεί με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Ο κόσμος χρειάζεται τόση ενέργεια όση μπορεί να πάρει και όσο λιγότερο επιβλαβής τόσο το καλύτερο. Μπορεί όμως αυτή η εξέλιξη και ο πολιτισμός να συνεχιστεί, στηριζόμενη αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος;
Όταν άρχισε η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι πλούσιες χώρες αποφάσισαν να κατευθύνουν τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη και μέσα για να προωθήσουν την …επανάσταση των ΑΠΕ, υποσχόμενοι ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και θα σώσει τον κόσμο από τον … Αρμαγεδώνα της κλιματικής αλλαγής.
Όμως διαψεύστηκαν !!!
Η κίνηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ιδίως στην Ευρώπη δεν έχει δώσει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αντίθετα το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί υπερβολικά και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια.

Ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο, όπου πληρώνουμε για να μειωθεί η χρήση του άνθρακα, αλλά πληρώνουμε επίσης για να διατηρήσουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα διότι οι ΑΠΕ, ως διαλείπουσες πηγές, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών και χρειάζονται την σταθερή back-up ενέργεια ανθρακικών μονάδων.
Παγκοσμίως οι προσπάθειες για την προώθηση των ΑΠΕ έχουν εκφυλιστεί σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επιδότησης πολυεθνικών λίγων χωρών, όπως Siemens, Vestas, GE, Iberdrola, κ.λπ. όσον αφορά στις ανεμογεννήτριες, των κινέζων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς και των πολυ-εκατομμυριούχων …επενδυτών, οι οποίοι χωρίς ρίσκο απολαμβάνουν τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων σε φορολογικούς παραδείσους.

Η Γερμανία, μέσω της Ε.Ε., κινεί τα νήματα της πράσινης ανάπτυξης (πράσινοι φόροι, φόροι άνθρακα, σύστημα εμπορίας εκπομπών, κλπ) υπό το πρόσχημα της διάσωσης του πλανήτη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες χώρες, ιδίως μη-πυρηνικές και μη-υδροηλεκτρικές να αγωνίζονται για την εισαγωγή μεταποιημένων προϊόντων ΑΠΕ, κυρίως από τη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό από τη Δανία και την Ισπανία και με τους ευρωπαίους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η EDF και ENEL να ενεργούν ως ο μεσάζοντες.
Το καθαρό τελικό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερες επιδοτήσεις και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη γερμανική βιομηχανία εξαγωγών. Γερμανικοί ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και άλλα συστήματα ΑΠΕ, επιδοτούνται μέσω αναγκαστικών πωλήσεων σε χώρες της περιφέρειας της Ε.Ε., οι οποίες για να καλύψουν το κόστος φουσκώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών τους.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, όπως διαλαλούν οι ¨πράσινοι¨ καθοδηγητές δεν μπορεί να βασίζεται σε ψέματα !!!
Με απλά λόγια, μια επιδοτούμενη τεχνολογία είναι στην πραγματικότητα μια φούσκα και με τις σημερινές συνθήκες κρίσης δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι χώρες, που πρωτοστατούν στην προώθηση των ΑΠΕ άρχισαν να οπισθοχωρούν μετά από τη χρεοκοπία των ενεργειακών τους μοντέλων και τα μεγαλεπήβολα – φαραωνικά σχέδια τους ακυρώνονται.
Τα κακά νέα είναι ότι άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, επιμένουν στην προώθηση της ¨πράσινης¨ επανάστασης.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ πρέπει να γίνει σταδιακά και αυτό θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι προβλέπουν οι ¨πράσινοι¨ επαναστάτες.
Επίσης, η μετάβαση σε εναλλακτικές τεχνολογίες οικονομικά μη βιώσιμες όπως είναι οι ΑΠΕ, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της δημιουργίας θέσεων εργασίας και μάλιστα κατά τη διάρκεια ύφεσης.

Είναι λοιπόν η ηλιακή, η αιολική και άλλες εναλλακτικές λύσεις οι μαγικές σφαίρες που θα λύσουν τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά προβλήματα του κόσμου???
ΟΧΙ χωρίς ένα κατάλληλο πλαίσιο πολιτικής και πάντα μέσα από μια σταδιακή, μελετημένη και καλοσχεδιασμένη μακροπρόθεσμη μετάβαση!!!
Σήμερα, κάποιες μορφές ΑΠΕ θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Κλείνοντας, απευθυνόμαστε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στους κόλπους του οποίου έχουν βρει καταφύγιο οι ντόπιοι ¨πράσινοι¨ καθοδηγητές, με την παράκληση να διαβάσουν προσεκτικά τι έχει πει ο Μανόλης Γλέζος για τις ΑΠΕ, απευθυνόμενος στον υποψήφιο Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
¨Κατ’ εντολή, όμως, της κυρίας Μέρκελ, μας έφεραν ένα ψεύτικο φυτό, με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη, τα φωτοβολταϊκά. Γέμισε η Ελλάδα μ’ αυτό το σιδερένιο “φυτό”, που εκτόπισε καλλιέργειες οι οποίες μας εξασφάλιζαν ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά και σιτηρά.

Τι θα κάνετε για να επανέλθει η καλλιεργήσιμη γη της Ελλάδας στον προορισμό της; Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...