Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΣΩΠΟΣ: Τα θαμμένα … μυστικά και ντοκουμέντα!

Στον ΑΣΩΠΟ ευρίσκονται καλά κρυμμένα, πολλά μυστικά της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης!
Τα δυο τελευταία χρόνια παρακολουθούμε έκπληκτοι, με την εικόνα  ... ικανοποίησης αποτυπωμένη στα πρόσωπα των αρμοδίων αρχόντων, παραγόντων, πριγκίπων, πριγκηπέσων, φορέων, ακτιβιστών, πανεπιστημιακών, ΜΚΟ κλπ, τις ανακοινώσεις, δηλώσεις, συσκέψεις, για το θέμα του ΑΣΩΠΟΥ, τη στιγμή μάλιστα που το σοβαρό πρόβλημα παραμένει!
Όλο αυτό το ενορχηστρωμένο σκηνικό δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο, από το να θολώσουν ακόμη περισσότερο τα ¨θολά¨ νερά του ποταμού, να παραπλανήσουν, έτσι ώστε οι έρευνες (που έτσι κι αλλιώς περιέργως ατόνησαν) να στραφούν σε άλλους …ακίνδυνους δρόμους!
Τώρα τελευταία όμως κάποιοι άρχισαν να ¨ζορίζονται¨, διότι αντιλαμβάνονται ότι όλα έχουν κάποιο όριο και η αλήθεια όσο και αν προσπαθούν, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί!

Πρόσφατα διαβάσαμε στην Καθημερινή (ΕΔΩ) ότι το  Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί γραπτώς τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για το ζήτημα του ΑΣΩΠΟΥ, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2012.
¨ Μια -τελευταία;- απόπειρα να βγάλει τη χώρα μας από τον ύπνο του δικαίου όσον αφορά την υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού με επικίνδυνα απόβλητα πραγματοποιεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κάνοντας παραδεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει εναντίον της Ελλάδας η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων, των δήμων γύρω από τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης δίνει διορία στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γραπτώς τη θέση της επί του ζητήματος έως τις 3 Φεβρουαρίου 2012.¨

Όπως έχουμε αναφερθεί σε πάρα πολλές αναρτήσεις (ενδεικτικά ΕΔΩ ή χρησιμοποιείστε την αναζήτηση αυτού του ιστολογίου), οι πηγές ρύπανσης στην πολύπαθη περιοχή είναι και σημειακές και επιφανειακές.
Ως προς τις σημειακές, σημαντική συνεισφορά έχουν δραστηριότητες εγκατεστημένες στην άτυπη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων, Τανάγρας, Σχηματαρίου.
Εξίσου σημαντικές πηγές είναι οι επιφανειακές κυρίως εδάφη ρυπασμένα λόγω της πολύχρονης χρήσης αμφιβόλου ποιότητας  υλικών όπως: κομπόστ, ¨ΒΙΟ¨-λογικά λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά κλπ

Στην κατηγορία όμως των σημειακών πηγών υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος, η οποία δεν έχει φωτισθεί αρκετά!!
Οι αποθέσεις επικίνδυνων αποβλήτων σε ΧΑΔΑ γνωστούς και αγνώστους, αλλά και σε άλλους ¨ελεγχόμενους¨ χώρους στην περιοχή, με την ανοχή (?) ή και τη συνενοχή (?) αρμοδίων!
Αυτοί λοιπόν που σήμερα … σχίζουν τα ιμάτια τους κραυγάζοντας, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα και εάν πραγματικά θέλουν να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη φυλακή, θα πρέπει να θυμηθούν τι έχει ταφεί (.. με δόξες και τιμές) σε δεκάδες τέτοιες περιοχές.
Έτσι θα μπορούνε να επικαλούνται στο μέλλον ότι τουλάχιστον συνεισέφεραν στο  δύσκολο έργο της αποκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ!!!

Για να βοηθήσουμε αρμοδίους και μη, να … θυμηθούν, παραθέτουμε σαν αρχή δυο διαχρονικές φωτογραφίες με τη βοήθεια του προγράμματος Google Earth (ρυθμιστικό χρόνου) από την περιοχή, όπου απεικονίζονται χώροι αποβλήτων σε περιοχές ελεγχόμενες.



Τα ερωτήματα λοιπόν που πρέπει να απαντηθούν είναι;
•    Τι ακριβώς απεικονίζεται στις φωτο
•    Τι είδους απόβλητα μεταφέρονταν
•    Από ποιους διακινητές και
•    Από ποιους παραγωγούς
Να συμπληρώσουμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να εισέρχονται φορτηγά ή βυτιοφόρα με απόβλητα, χωρίς να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι διαχειριστές των χώρων αυτών.

Περιμένουμε την εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα  θα δοθούν στην δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση, μήπως και επέλθει η κάθαρση στην τραγωδία του ΑΣΩΠΟΥ.

(Ευχαριστούμε όλους τους φίλους αναγνώστες για τις σημαντικές επισημάνσεις – σχόλια, που μας αποστέλλουν με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας.)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μελέτες έχουν γίνει και για τον Ασωπό.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4685628

katalytikos είπε...

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
http://envthink.blogspot.com/2011/10/blog-post_17.html

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ.
Το υλικό που έχε συγκεντρωθεί για τον ΑΣΩΠΟ εδώ, είναι ιδιαίτερα πλούσιο.
Νεότερη εξέλιξη:
http://www.skai.gr/news/environment/article/191391/psahnoun-kai-tis-paranomes-homateres-sta-oinofuta/

katalytikos είπε...

Το είδα! Αλλά, μια αναφορά στην πηγή απο τον καλό δημοσιογράφο, δεν θα έβλαπτε!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...