Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ VS RADAR

Οι αρνητικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας στα Ελληνικά ΜΜΕ αγνοούνται ή υποβαθμίζονται!
 Ένα στοιχείο που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά, είναι το πρόβλημα των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών των ανεμογεννητριών (Α/Γ).
Τα μεγάλα ΜΜΕ λόγω και των διαφημιστικών πακέτων, περιορίζονται να μιλάνε μόνο για την ¨πράσινη¨ και ¨καθαρή¨ ενέργεια αποφεύγοντας να μιλήσουν για οτιδήποτε αρνητικό. Είναι όμως αναγκαίο να γνωρίζουμε όλες τις επιπτώσεις, θετικές και αρνητικές, για να διαμορφώσουμε άποψη.

Εάν σερφάρει κανείς στο διαδίκτυο με λέξεις, κλειδιά όπως ¨ανεμογεννήτριες¨, ¨παρεμβολές¨ κλπ , θα δει ότι η πλειοψηφία των Ελληνικών σελίδων καταλήγει στο συμπέρασμα ¨…. δεν τρέχει και τίποτα¨, περιοριζόμενες μόνο σε κάποιες αναφορές στο σήμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Αντίθετα στις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το θέμα των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις!

Δεδομένου ότι η τεχνολογία ραντάρ έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει τα κινούμενα αντικείμενα, περιστρεφόμενα τα  πτερύγια των Α/Γ δημιουργούν παρεμβολές, οι οποίες υποβαθμίζουν κυρίως το σήμα των RADAR της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας για την επιτήρηση, την πλοήγηση, ακόμη και στις περιπτώσεις
των Doppler RADAR καιρού. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνο για τις πτήσεις αεροπλάνων, ακόμα και για την πρόγνωση δυνητικά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα έγινε γνωστό ότι λόγω των παρεμβολών RADAR, η Βρετανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BWEA) έχει παγώσει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ισχύ 4,7 GW για περαιτέρω αξιολόγηση. Στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA), για τον ίδιο λόγο, πάνω από 9 GW είναι σε αναμονή.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν διεξάγει πολυάριθμες μελέτες για το θέμα. Όλοι συμφωνούν ότι οι μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές ανεμογεννήτριες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις, RADAR καθώς και άλλα βοηθήματα αεροναυτιλίας. Το πρόβλημα είναι εύκολο να εξηγηθεί, αλλά είναι δύσκολο να επιλυθεί.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται προς επίλυση του προβλήματος είναι:
Πτερύγια νέας τεχνολογίας
Το πρόβλημα αυτό ήταν έντονο στο παρελθόν όταν οι Α/Γ κατασκευάζονταν με μεταλλικά πτερύγια. Τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή πτερυγίων στροβίλου έχει προχωρήσει σημαντικά και με την αντικατάσταση του αλουμινίου  με σύνθετα υλικά.
Πρόσφατα η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών VESTAS, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, παρουσίασε νέους τύπους πτερυγίων με την τεχνολογία stealth, τα οποία ενσωματώνουν χαρακτηριστικά παρόμοια με το σύγχρονο σχεδιασμό μαχητικών αεροσκαφών.
Λογισμικά RADAR με νέους αλγορίθμους
Μελετάται επίσης και η αναβάθμιση των λογισμικών των RADAR με ειδικούς αλγορίθμους, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τις περιπτώσεις παρεμβολών από Α/Γ.
Χωροθέτηση
Η σωστή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, είναι η μόνη δοκιμασμένη και σωστή μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος.
Μελέτη πριν την εγκατάσταση
Περιττό να πούμε ότι όλος ο σχεδιασμός αιολικών πάρκων πρέπει να περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη, πριν από την κατασκευή, για τον εντοπισμό όλων των πιθανών παρεμβολών και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές.

Σημείωση: Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το πρόβλημα είναι πιο έντονο!

Και τα ερωτήματα που προκύπτει για τη χώρα μας είναι:
•    Το στοιχείο των παρεμβολών κυρίως στα RADAR, λαμβάνεται υπόψη, στη φάση της χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των αιολικών πάρκων, ειδικά σε ευαίσθητες  περιοχές (προσέγγιση αεροδρομίων, νησιά, κλπ)?
•    Τι γίνεται με τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και μάλιστα σε αυτά που οι Α/Γ έχουν μεταλλικά πτερύγια?
•    Περιλαμβάνονται όροι και προϋποθέσεις στις σχετικές αδειοδοτήσεις και από ποιους ελέγχεται η τήρησή τους?

Σε θέματα ασφάλειας δεν πρέπει υπερισχύει η ¨πράσινη¨ προσέγγιση!
Κάθε διευκρίνιση από τους αρμοδίους φορείς είναι καλοδεχούμενη.

(Αφορμή για την ανάρτηση αυτή ήταν σχετικό σχόλιο αναγνώστη του blog: archaeopteryxgr.blogspot.com)

ΠΗΓΕΣ:
•    EUROCONTROL (σε Power Point 1,01 MB)
•    National Oceanic and Atmospheric Administration (USA Department)
•    ΜΕΛΕΤΗ – USA, 2008
•    NYTimes
•    Wind Turbine Radar Interference Research (Πανεπιστήμιο MINNESOTA)
•    ΜΕΛΕΤΗ ¨Wind Turbine Interference with Air Traffic Control¨

3 σχόλια:

takis perreas είπε...

Καλησπέρα κι από εμένα!
Η "παρεμβολή" είναι περισσότερο στατική αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, παρά ΗλεκτροΜαγνητική.
Περισσότερο στέκουν οι ΑΓ εμπρός στο πέρασμα του σήματος, της ΡαδιοΣυχνότητας, παρά την παρεμβάλουν με την δημιουργία μιας άλλης παραπλήσιας.
Πρώτα απ' όλα, τα φτερά των ΑΓ είναι από φάϊμπεργκλας κι έπειτα με τέτοιο υλικό έχους αρχίσει να κατασκευάζονται και οι κορμοί.
Άρα δεν τίθεται θέμα φραγμού από "μεταλικό τείχος".
Αυτό που εμποδίζουν και εδώ στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις Πολιτείες στην άλλη πλευρά της λίμνης(!) είναι οι μικροκυματικές ζεύξεις ελέγχου, με το να στέκονται και μόνο εμπρός στο σήμα.
Για να αποσαφηνίσω κάτι τεχνικό εδώ, πρέπει να πω ότι οι συχνότητες τις οποίες επηρεάζουν οι ΑΓ είναι συχνότητες οι οποίες μεταδίδονται ευθύγραμμα και η εμβέλειά τους είναι μέχρι την άκρη του Ορίζοντα ή τα 160χλμ περίπου και χοντρικά.
Αναγκαστικά λοιπόν, όταν το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης για παράδειγμα να θέλει να δώσει "εντολή" να ανοίξει η Αλεξανδρούπολη για εισαγωγή ρεύματος από την γείτονα Χώρα, επειδή αυτό θα κάνει συντήρηση, αυτό θα γίνει με μικροκυματικούς πομποδέκτες τοποθετημένους στι κορυφές των βουνών.
Αν κάπου ενδιάμεσα η Πράσινη(κυριολεκτικά) Απάτη έχει τοποθετήσει ΑΓ θα υπάρχει εμπόδια στην επικοινωνία. Μικρό βέβαια!
Θα χρειαστούν μερικές προσπάθειες παραπάνω για να καταλάβει σαφώς την εντολή το κύκλωμα.
Η "παρεμβολή" θα είναι κάτι σαν τα είδωλα της εικόνας τα οποία βλέπαμε στην τηλεόραση τα παλιά χρόνια και οφειλόταν στην λήψη του ιδίου σήματος από διαφορετική κατεύθυνση και διαφορετικής φάσης.
Κάτι σαν το φαινόμενο Doppler δηλαδή και μην μου ζητήσεις να το εξηγήσω εδω!!!
Εκτός του γεγονότος του ότι είναι κυριολεκτικά άχρηστες και πεταμένα λεφτά δικά μας, στις "κάποιες" τσέπες, δεν υπάρχει κάτι στο διαδίκτυο που να κάνει "κλικ" σε μία έρευνα.
Το ψάχνω όμως!
Καλό βράδυ!

katalytikos είπε...

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΗΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΟΠΩΣ ΕΣΥ. ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ VIDEO ΣΤΟ YOU TUBE, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΣΕΣ!

archaeopteryx είπε...

και αυτό από τον sv3auw

http://robertmillerconsulting.blogspot.com/2011/02/wind-farms-tv-and-radio-interference.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...