Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ενεργειακή κατανάλωση κτιρίων: Και νέες αλλαγές στο νόμο!


Πριν ακόμη συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς ισχύει σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων (ενεργειακό πιστοποιητικό, ενεργειακοί επιθεωρητές, ΚΕΝΑΚ κλπ), ο νόμος αλλάζει.
Με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας , συγκροτείται ομάδα εργασίας ¨για την εκπόνηση σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2010/31/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ..¨.
Μια μικρή αναδρομή:
Με το νόμο 3661/2008 «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 89), ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο η σχετική κοινοτική οδηγία 2002/91/ΕΚ.  Ακολούθησε ο νόμος 3851/2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υ.Π.Ε.Κ.Α.» (ΦΕΚ Α’ 85), Το ΠΔ 100/210 για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, η «Έγκριση Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ΚΕΝΑΚ» και άλλες σχετικές ρυθμιστικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Το πεδίο εφαρμογής του αρχικού νόμου, αφορούσε σε κτίρια κατοικίας άνω των 1.000 m2 που ανακαινίζονται ριζικά. Όμως, με το ν. 3851/2010 και με τον … ¨τρόμο¨ των κλιματικών αλλαγών, το πεδίο εφαρμογής διευρύνθηκε, ενσωματώνοντας και τις κυριότερες διατάξεις της νέας οδηγίας 2010/31/ΕΚ … και όχι μόνο.
Θυμηθείτε σε...............
ποιές περιπτώσεις επεκτάθηκε η εφαρμογή του πιστοποιητικού ενεργειακής κατανάλωσης και το αλαλούμ που ακολούθησε και το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα.
Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ήταν αρκετό και επειδή όλα, στα χρόνια της πράσινης ανάπτυξης, γίνονται με την επίκληση των κλιματικών αλλαγών, αποφάσισαν να τον αλλάξουν ξανά!!
Μην αμφιβάλετε ότι και οι νέες  αλλαγές θα επιδράσουν στην τσέπη των καταναλωτών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2011 σε ημερίδα με τίτλο ¨ECO BUILDING CONFERENCE ¨, το ΚΑΠΕ και πριν ακόμη συσταθεί η ομάδα εργασίας για το νέο νόμο (21/3/2012), τη θεωρούσε δεδομένη (αρχική φωτό)!!
Για να καταλάβουμε τη βιασύνη, πέρα από την οικονομική διάσταση του ενεργειακού πιστοποιητικού, δείτε πόσα σχετικά προγράμματα με χρήματα του ΕΣΠΑ (… μελέτες, σύμβουλοι, ημερίδες , ενημέρωση, κλπ), έχουν σαν θέμα την εξοικονόμηση.
·       Εξοικονομώ
·       Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον
·       Επιδεικτικά Βιοκλιματικά Σχολεία
·       Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και ΕΞΕ σε δημόσια κτίρια
·       Πράσινος Τουρισμός
·       Χτίζοντας το Μέλλον – Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας
·       Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων
·       Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά
·       Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων
·       Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτίρια
·       Πιλοτική Ενεργειακή Αναβάθμιση από Εταιρίες Ενεργειακών Υπηρεσιών
·       Ενεργειακά Ευφυή Μουσεία
·       Πράσινο Νησί & Αγροτικές Κοινότητες – Νέο Πλαίσιο Ανάπτυξης
Και πριν στεγνώσει το μελάνι μάθαμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι πάνω από 300 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν (140 εκατ ευρώ!) για να γίνουν βιοκλιματικές παρεμβάσεις.
Ένα μικρό σχόλιο:
Με προγράμματα ¨επιδεικτικού χαρακτήρα¨, όπως λέει η ανακοίνωση, ανάπτυξη δεν έρχεται και επίσης,
από τα Ελληνικά σχολεία και ειδικά τώρα, δεν λείπει μόνο ο βιοκλιματικός χαρακτήρας!

Ελπίζουμε μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να κάνει ένα απολογισμό και να μας ενημερώσει για το ύψος, την πορεία και τις διαδικασίες χρηματοδότησης των παραπάνω προγραμμάτων, αλλά κυρίως για την απόδοσή τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...