Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Η κλιματική αλλαγή και η μονομερής ενημέρωση


Την τελευταία εικοσαετία και σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια ώστε να πεισθούμε ότι ο πλανήτης κινδυνεύει από ¨βίαιη¨ αλλαγή του κλίματος λόγω ανθρωπογενών αιτίων (εκπομπές CO2) και αυτό το έχουν καταφέρει ομολογουμένως σε μεγάλο βαθμό.
 Όποιον και αν ρωτήσεις και μάλιστα μετά από ένα έντονο μετεωρολογικό φαινόμενο, θα σου απαντήσει φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και χωρίς να γνωρίζει σε βάθος τι είναι αυτό.
Να τονίσουμε ότι περισσότερα χρήματα έχουν δαπανηθεί, από τους υποστηρικτές των αλλαγών του κλίματος λόγω ανθρωπογενών αιτίων, στον επικοινωνιακό τομέα, παρά σε πραγματικές μελέτες του φαινομένου.

Τα τελευταία όμως χρόνια άρχισαν να ακούγονται οι φωνές και άλλων επιστημόνων, που αμφισβητούν με ισχυρά επιστημονικά επιχειρήματα όλο αυτό το οικοδόμημα, που έχει στηθεί περί κλιματικών αλλαγών. Ο επιστημονικός πόλεμος ξεκίνησε αλλά οι πολίτες ειδικά στη χώρα μας δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς.
Προσπαθώντας να σταθούμε στη μέση και κριτικά, θα αναδεικνύουμε κυρίως τις αντίθετες απόψεις, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά λόγω του ότι την καταστροφολογία την έχουν αναλάβει εργολαβικά τα μεγάλα ΜΜΕ και με το αζημίωτο!!.
Σε άλλες χώρες και κυρίως Ευρωπαϊκές, αναδεικνύεται καλύτερα το σχετικό debate περί κλιματικών αλλαγών, κάτι που συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών.
Στην Ελλάδα, μόνο σε λίγα Blogs κυρίως, μπορείτε να διαβάσετε και να γνωρίσετε τις διαφορετικές προσεγγίσεις.  
Τα ερωτήματα που είναι στο τραπέζι είναι:
-      Το κλίμα της γης αλλάζει πραγματικά ?
-      Η θερμοκρασία της γης αυξάνεται ?
-      Είναι ανθρωπογενή  τα αίτια?
-      Φταίνε οι εκπομπές CO2 ?

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μονομερούς ενημέρωσης:
Τις τελευταίες ημέρες σε μεγάλα ΜΜΕ αναδείχθηκε με πηγαίους τίτλους άρθρο με σχετικές φωτογραφίες για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Τις ίδιες ημέρες, σε έγκυρα ΜΜΕ του εξωτερικού, δημοσιεύθηκαν επιστημονικές αντίθετες απόψεις..........
για τα θέματα των κλιματικών αλλαγών, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν πλήρως από τα Ελληνικά ΟΙΚΟ - ΜΜΕ.

Ποιες είναι αυτές:
Σε γενικές γραμμές το άρθρο αναφέρει ότι σχεδόν το 70% του γλυκού νερού του πλανήτη είναι αποθηκευμένο ως πάγος στην Ανταρκτική, κυρίως στο τεράστιο στρώμα πάγου που καλύπτει την ήπειρο. Ο πάγος στη θάλασσα που περικυκλώνει την ήπειρο αυξάνεται σε μεγάλη έκταση το χειμώνα και σχεδόν εξ ολοκλήρου λιώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί, η συνολική θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής έχει μειωθεί ελαφρώς. Παράλληλα, η συνολική έκταση των πάγων της Ανταρκτικής θάλασσας αυξάνεται ελαφρά - κατά περίπου 1% ανά δεκαετία με βάση τα αρχεία, που τηρούνται με φωτογραφίες από δορυφόρο, από το 1979.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να το εξηγήσουν λόγω της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική  ή λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, που σπρώχνουν τον θαλάσσιο πάγο μακριά ή ακόμη και λόγω της αλλαγής της περιεκτικότητας σε αλάτι του θαλασσινού νερού.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων διαφέρουν χαρακτηριστικά!!!
Άλλοι ισχυρίζονται ότι παρατηρείται αύξηση του πάγου κατά 100 δισ τόνους ετησίως από το 1960 και άλλοι μιλούν για απώλεια 200 δις τόνους ετησίως κατά την ίδια περίοδο.

Το άρθρο αυτό στηρίζεται σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γερμανία από  τους Fritz Vahrenholt και  Sebastian Lüning, οι οποίοι εργάζονται στην Γερμανική ΔΕΗ, την RWE.
Ισχυρίζονται λοιπόν ότι ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από καταστροφή λόγω των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης και ότι σημαντικές έρευνες έχουν μείνει στο σκοτάδι και οι ¨κραυγές¨ των κλιματολόγων είναι παραπλανητικές!
Το βιβλίο τους με τίτλο "The Cold Sun", υποστηρίζουν ότι ο ήλιος και η ηλιακή δραστηριότητα , είναι αυτά που καθορίζουν και επηρεάζουν τις αλλαγές του κλίματος.
Οι δύο συγγραφείς  κατηγορούν επίσης  την IPCC για απόκρυψη πραγματικών περιστατικών. Σημειώνεται ότι και πολλοί άλλοι ερευνητές διατηρούν σημαντικές αμφιβολίες.
Οι ακόλουθοι τομείς, για παράδειγμα, θεωρείται ότι δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να έχουν καθοριστική σημασία για την εξέλιξη του κλίματος:
·        Η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής στο παρελθόν και πώς σχετίζεται με το κλίμα του αύριο.
·        Ο κύκλος του νερού και η ποσότητα των υδρατμών - ένα φυσικό αέριο του θερμοκηπίου - που υπάρχει στον αέρα και είναι καθοριστικής σημασίας, όσον αφορά στη θερμοκρασία.
·        Η επίδραση των σωματιδιακών εκπομπών από τη βιομηχανία, τη θέρμανση και τις εκπομπές αυτοκινήτων, καθώς και από τα ηφαίστεια, τους ωκεανούς και από το έδαφος.
·        Η ποιότητα των υπολογιστικών μοντέλων, που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτή λοιπόν την κατάσταση που διαμορφώνεται, το μόνο που μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε, είναι να είστε υποψιασμένοι και να μην αποδέχεστε αβασάνιστα όσα προσπαθούν να περάσουν.
Αναζητείστε και την αντίθετη άποψη – τον αντίλογο, πριν βγάλετε τα τελικά συμπεράσματα.

(Αναλυτική παρουσίαση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, με πολλές βασικές πληροφορίες, σε προηγούμενες αναρτήσεις: ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...