Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

HELIOS: Η σκοτεινή πλευρά της ηλιακής ενέργειας


Η αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό προώθηση των ΑΠΕ, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον, στο τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στον ενεργειακό τομέα και γενικότερα στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ !!
Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουμε αναφερθεί αναλυτικά ΕΔΩ.
Το νέο στοιχείο είναι ότι υπογράφεται και από τους Υπουργούς της Ν.Δ:
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ και
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, Μ. ΒΟΡΙΔΗ
........................................................................................................
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή  το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα HELIOS. Απορίας άξιον είναι τι πρόκειται να ψηφίσουν οι Βουλευτές, αφού το μόνο που προδιαγράφεται στο νομοσχέδιο είναι η ίδρυση μιας εταιρείας, η οποία υπό τον εκάστοτε Υπουργό Περιβάλλοντος, θα αποφασίζει εν λευκώ για τα πάντα και για τα επόμενα 99 χρόνια.
¨Λίθοι καί πλίνθοι καί ξύλα καί κέραμος τάκτως ρριμμένα¨
Νούμερα διαρρέονται και αναπαράγονται χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, όπως:
60.000 θέσεις εργασίας, εξαγωγή 10 γιγαβάτ, επένδυση 20 δισ. Ευρώ, ίδια κεφάλαια 4,7 δισ. Ευρώ, δανειακά 14,2 δισ. Ευρώ, συνολικές καθαρές ταμειακές εισροές 40,2 δισ. Ευρώ, φορολογικά έσοδα του Δημοσίου 7 δισ. Ευρώ, 20 δισ. Ευρώ για την απομείωση του χρέους.
Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας  (… στη Γερμανία!!!! )
Ένα είναι σίγουρο ό,τι οι μόνες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν, είναι αυτές στη φάση της εγκατάστασης και όσες προβλέπονται για την συντήρηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων (αρχική φωτο). Οι υπόλοιπες θα είναι στις χώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών, δηλαδή κυρίως στη Γερμανία. Έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον της, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της, για το παράλογο σύστημα επιδοτήσεων που έχει σχεδιάσει και το έχει εξάγει με μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως και σε άλλες χώρες, το Fit In Tariff  (FIT)

Με μόνο στόχο να βοηθήσουμε με την παροχή στοιχείων, όσους θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, παραθέτουμε ως αντίλογο ουσιαστικούς προβληματισμούς από ένα απόλυτα τεκμηριωμένο άρθρο με τίτλο: ¨ BlackHole Sun: Germany Spends €100 Billion in Solar Subsidies¨:

Τα βασικά σημεία του άρθρου (σε ελεύθερη μετάφραση):
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Γερμανία έχει ξοδέψει πάνω από 100 δις. €  επιδοτήσεις στην ηλιακή ενέργεια. Το 2011 μόνο, οι επιδοτήσεις ξεπέρασαν τα  8 δισ. €. Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια  παράγει μόνο το 3% της συνολικής ηλεκτρικής της ενέργειας.

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν μια κυβέρνηση ανάγκαζε όλα τα SUPER MARKETS να αγοράζουν όλο το λευκό ψωμί, που μπορούν να παράγουν οι φούρνοι για 20 χρόνια, ανεξάρτητα αν απαιτείται ή όχι και τους επέβαλλε παράλληλα να πληρώνουν αυτά τα αρτοποιεία μια σταθερή τιμή, η οποία θα είναι 5 φορές υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα!!!!
Αυτό ακριβώς κάνει το σύστημα των επιδοτήσεων FIT για την ηλεκτρική ενέργεια.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.............
στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τέθηκε σε ισχύ το 2000. Η γερμανική ομάδα προβληματισμού RWI (σχετική προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ) εκτιμά ότι οι επιδοτήσεις για τις συμβάσεις των ηλιακών εγκαταστάσεων του 2011, θα φτάσουν τα 18 δις. €  για τις δύο επόμενες δεκαετίες.
Βέβαια το τελικό κόστος αυτών των επιδοτήσεων μετακυλίεται στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερμανία έχει τη δεύτερη-υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. (Πρώτη είναι η Δανία, με αντίστοιχες επιδοτήσεις για την … ¨πράσινη¨ ενέργεια).
Προς το παρόν αυτή η ¨πράσινη¨ ενέργεια έχει σαν αποτέλεσμα την  επιπλέον χρέωση κατά 3,59 σεντς ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Κάθε χρόνο, αυτή η προσαύξηση ανέρχεται σε 200 € περισσότερα στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς κατά μέσο όρο.

Οι υποστηρικτές του FIT ισχυρίζονται ό,τι ηλιακή ενέργεια είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά ακόμα και με τη λογική της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), η ηλιακή επιλογή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.  Για να μειωθούν κατά ένα τόνο οι εκπομπές  CO2, μπορεί κανείς να δαπανήσει 5 € για την μόνωση της στέγης ενός παλιού κτιρίου ή να επενδύσει  20 €  σε ένα νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό με φυσικό αέριο, ενώ το αντίστοιχο κόστος στην περίπτωση των ηλιακών συστημάτων ανέρχεται στα 500 €.
Mε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αναφέρουν ορισμένες μελέτες, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 120 εκατομμύρια τόνους το 2010.  Όμως, η ηλιακή ενέργεια συνέβαλλε μόλις το 7,6%, παρόλο που πριμοδοτήθηκε με  περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ενεργειακών επιδοτήσεων.

Σήμερα, η Γερμανία έχει 25 GW ηλιακό δυναμικό, το ήμισυ του συνόλου της ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά είναι άλλο πράγμα η εγκατεστημένη ισχύς και άλλο η πραγματική παραγωγή ενέργειας:
Οι ηλιακοί λομπίστες θέλοντας να θαμπώσουν το κοινό με εντυπωσιακά αριθμητικά στοιχεία λένε ότι όλα τα εγκατεστημένα συστήματα έχουν ονομαστική ισχύ μεγαλύτερη από 20 GW ή δύο φορές μεγαλύτερη από ότι στους πυρηνικούς σταθμούς.
Αλλά αυτό είναι απλή θεωρία. Τα συστήματα ηλιακής ενέργειας μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό το μέγιστο δυναμικό, μόνο κάτω από ιδανικές συνθήκες : όταν άριστα εκτίθενται στις ακτίνες του ήλιου (1.000 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο), με μια βέλτιστη γωνία (48,2ο ) και με την ιδανική θερμοκρασία της ηλιακής μονάδας (25 βαθμούς Κελσίου,) - με άλλα λόγια, κάτω από συνθήκες που δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ στη Γερμανία.
Στη Γερμανία η ηλιοφάνεια είναι κατά μέσο όρο μόνο 1.528 ώρες το χρόνο ή το ένα τρίτο του συνόλου των ωρών της ημέρας. Ένα στέλεχος λέει ότι η προσπάθεια αυτή για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών με το σύστημα των επιδοτήσεων, προσομοιάζει με το εάν η Γερμανία προσπαθούσε να αναπτύξει την καλλιέργεια ΑΝΑΝΑ στην Αλάσκα.

Όμως, η δημοσιονομική λογική υπερισχύει και στη Γερμανία και έτσι προσανατολίζονται σε μειώσεις των τιμών FiT κατά 24% ετησίως και οριστική κατάργηση το 2017.

Με βάση τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η Γερμανία και ειδικά Ρέσλερ και Σόιμπλε, πιέζουν να ¨λουσθούμε¨ το HELIOS PROJECT!

(Σημείωση: Πολλά τεχνικοοικονομικά στοιχεία για τις ΑΠΕ, μπορείτε να βρείτε στο: http://archaeopteryxgr.blogspot.com )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...