Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων: Κάλιο αργά παρά ... νωρίτερα ???

Συγχωροχάρτι:  Στα λατινικά indulgentia (Ελληνική μεταφορά, η ιντουλγκέντσια, ιντουλγκέντζα και ιντουλγκέντια), ήταν ένα έγγραφο το οποίο βεβαίωνε άφεση αμαρτιών και το οποίο χορηγούνταν έναντι χρημάτων, υποσχέσεων ή άλλων παραχωρήσεων από εκκλησιαστική αρχή. (από Βικιπαίδεια)

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ),  …. αναζητείται λύση στο  πρόβλημα διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων μέσα από μια νέα ημερίδα.
Να επισημάνουμε μόνο όσον αφορά το timing ότι αφενός έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος και αφετέρου σε δυο μήνες ξεκινάει η μεγάλη δίκη για τον ΑΣΩΠΟ.

Η ΕΙΔΗΣΗ: Την Παρασκευή 30/3/2012, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ), διεξάγει ημερίδα με θέμα: «Περιβαλλοντική Διαχείριση των Βιομηχανικών Αποβλήτων».
Στην ημερίδα, την οποία θα χαιρετίσει εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, ο Γενικός Γραμματέας, Άρης Αλεξόπουλος. Στον διάλογο που θα ακολουθήσει, τον οποίο θα συντονίσει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ, Παναγιώτης Σκιαδάς, θα λάβουν μέρος οι :
Κλέαρχος Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ
Κώστας Κυριαζής, Μέλος της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα
Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής Ν.Δ. & Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Γιώργος Κρεμλής, Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας «Πολιτική Συνοχής και Εκτιμήσεις Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Απόστολος Βλυσίδης, Καθηγητής ΕΜΠ- Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Καθαρές Τεχνολογίες
Η ημερίδα, θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1),

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:  Η ΣΕΒΙΑΝ είναι ένας ακόμη φορέας στο χώρο της ανακύκλωσης, με μια σημαντική διαφορά! Την  προσθήκη δύο λέξεων δίπλα στην λέξη ανακύκλωση …. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ! (…καύση κλπ). Μέλη του συνδέσμου είναι  η ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΛΒΑΛ, κ.ά.
Σχετικά με την ημερίδα έχουμε να παρατηρήσουμε:
1: Την παρουσία Ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ............
μάλιστα είχαν προσκαλέσει τη ΣΕΒΙΑΝ και στις Βρυξέλλες και όπως μας πληροφορεί το σχετικό  site:
¨….Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στις Βρυξέλλες, ως προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Γιώργου Κουμουτσάκου………
Τέλος στο γεύμα με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκαν μια σειρά από σημαντικά θέματα των ελληνικών βιομηχανιών ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία ενός αποτελεσματικού εργαλείου συνεχούς επικοινωνίας, ιδιαίτερα με τον κ. Κουμουτσάκο που αναλαμβάνει εκπρόσωπος στην επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.¨.
Υποθέτουμε ότι οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ γνωρίζουν ότι η ενεργειακή αξιοποίηση είναι μια μέθοδος, από τις πολλές που υπάρχουν, στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Η επιλογή της βέλτιστης λύσης σε αυτόν τον τομέα και για κάθε περιοχή, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης κόστους -  οφέλους, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής (κλιματολογικές συνθήκες, τοπική ανάπτυξη, υποδομές κλπ), των κοινωνικών επιπτώσεων και κυρίως μετά από εξαντλητικό διάλογο και σωστή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

2: Ο συντονιστής της ημερίδας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ συμμετέχει επίσης και σε επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για την παρακολούθηση υλοποίησης των μέτρων για τον Ασωπό.
Είναι επομένως ευκαιρία, αφού θα είναι παρόντες:
Ο αρμόδιος Περιφερειάρχης και επί πολλά χρόνια Νομάρχης της περιοχής, αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι δραστηριοτήτων από την περιοχή των Οινοφύτων, να συζητήσουν πώς, από ποιους και γιατί η διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής δημιούργησε το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προϋπόθεση για την ανεύρεση της βέλτιστης λύσης για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων γενικότερα.
Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι:
Ανακύκλωση – διαχείριση - αξιοποίηση  των βιομηχανικών αποβλήτων, δεν θεωρείται η μεταφορά από τον ΑΣΩΠΟ στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΔΑΠ στην Μεταμόρφωση, αλλά ούτε και η ... κομποστοποίηση !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...