Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Νέφος: ¨Εδώ ο κόσμος χάνεται¨, αλλά οι μελέτες ... μελέτες

Αρχικά να ... ευλογήσουμε τα γένια μας!!!
Από το Σεπτέμβριο σε συνεχόμενες αναρτήσεις (ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ) γράφουμε για τις επιπτώσεις της απόφασης του Υπουργού κου Παπακωνσταντίνου για τη χρήση …βιομάζας σαν καύσιμο θέρμανσης και για την άμεση ανάγκη η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, όπως είναι οι καθιέρωση ποιοτικών προδιαγραφών, ελέγχου κλπ.
Την Κυριακή 16/12/2012 η εικόνα του κέντρου της Αθήνας προσομοίαζε με αυτή της αρχικής φωτογραφίας.

Δεν κρύβουμε την ικανοποίηση μας που μεγάλα ΜΜΕ (tanea.gr, in.gr, protothema.gr, econews.gr , κλπ)  έστω και αργά κατάλαβαν το μέγεθος του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της χρήσης αμφιβόλου ποιότητας καυσίμων (βιομάζα, pellets, ξύλα κλπ) για θέρμανση σε περιοχές όπου ήδη υποφέρουν από το νέφος και αφιέρωσαν χθες σχετικές αναρτήσεις (Σημειώστε ότι στις ίδιες σελίδες διαφημίζουν και αυτά τα αμφιλεγόμενα …καύσιμα !!!).

Βέβαια ακόμη και τώρα κάποιοι περίεργοι ¨πράσινοι¨ τύποι, μελετοτραφείς,  αυτοχαρακτηρισμένοι ως ειδικοί, βγήκαν στα γνωστά ΜΜΕ να μας πουν ότι …¨εντάξει, δεν τρέχει και τίποτα¨
Να τους θυμίσουμε λοιπόν....
τι έγινε στο Λονδίνο το 1952.
Η Μεγάλη αιθαλομίχλη του '52 (Big Smoke)  ήταν μια σοβαρή περίπτωση ρύπανσης του αέρα, που έπληξε Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 1952. Ένας συνδυασμός αυξημένων εκπομπών, λόγω της καύσης άνθρακα σε βιομηχανία , σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για θέρμανση, αλλά και μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούσαν τον σχηματισμό της αιθαλομίχλης (άπνοια, αντικυκλώνας, υγρασία κλπ), δημιούργησαν ένα παχύ στρώμα νέφους πάνω από την πόλη. Διήρκεσε από την Παρασκευή 5 έως Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 1952. Εκτιμάται ότι 4.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα και 100.000 εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των επιπτώσεων του νέφους.  Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερος και ανέρχεται σε περίπου 12.000.

Όμως, εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε και ως εκ τούτου οι αρμόδιοι τηρούν σιγήν ιχθύος!!!!! Γιατί???
Θα εικάσουμε τον λόγο, με βάση το περιεχόμενο μιας απόφασης που ανακαλύψαμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!!
Η απόφαση με αρ. πρωτ.οικ. 62252 / γ/13-12-2012 γράφει:


¨Έγκριση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου Επικαιροποίηση της χαρτογραφικής απεικόνισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της καταγραφής ατμοσφαιρικών εκπομπών των πηγών και ανάπτυξης κατάλληλου
υπολογιστικού εργαλείου
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Α. Εγκρίνουμε τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την συμφερότερη προσφορά, για την επιλογή Αναδόχου για την ανάθεση του έργου “Επικαιροποίηση της χαρτογραφικής απεικόνισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της καταγραφής ατμοσφαιρικών εκπομπών των πηγών και ανάπτυξης κατάλληλου υπολογιστικού εργαλείου” ”.
Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι 1.500.000,00 € (ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (23%) και βαρύνει τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού των Δημοσίων Επενδύσεων Έργο 2010ΣΕΟ7580116 της ΣΑΕ 075/8. Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
………………………………………….¨
Δηλαδή, μελέτες και πάλι μελέτες!!!!!
Απορία προκαλεί το γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια εμπειρίας των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεν μπορούν το 2012 ανά πάσα στιγμή να έχουν πλήρη εικόνα των εκπομπών ρύπων όλων των πηγών και σε όλη τη χώρα. Από τη διεθνή εμπειρία αυτό είναι το Α για υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Λίγα ερωτήματα γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πρέπει να περιμένουμε και απαντήσεις….
  • Πως προέκυψε το 1.500.000 ευρώ?? Γιατί όχι 1000 ευρώ, αφού τα ¨υπολογιστικά εργαλεία¨ παρέχονται δωρεάν!!! (Δείτε τα στην αντίστοιχη σελίδα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου http://laqm.defra.gov.uk/review-and-assessment/tools/emissions.html  και της EUROPEAN ENVIRONMENT AGENCY http://www.eea.europa.eu//themes/air/dc)
  • Πόσες τέτοιες μελέτες έχουν δοθεί στο παρελθόν, πώς αξιοποιήθηκαν και πόσο κόστισαν???
Ακούει κανείς???

Φίλοι αναγνώστες
Η κατάσταση είναι πράγματι επικίνδυνη!!
Όταν το κρύο θα γίνει τσουχτερό, ο Θεός να μας φυλάξει από ένα επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης τύπου Λονδίνου 1952!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...