Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο άνθρακας θα εξακολουθήσει να είναι το βασικό καύσιμο για παραγωγή ενέργειας

Μια άλλη εικόνα, εντελώς διαφορετική από αυτή που καθημερινά μας παρουσιάζουν τα αναξιόπιστα ¨πράσινα¨ ελληνικά ΜΜΕ,  για τα παγκόσμια ενεργειακά θέματα παρουσιάσθηκε στο 22ο World Energy Congress, που πραγματοποιήθηκε στην Κορέα από 13 έως 17/10/2013.

Το βασικό συμπέρασμα βγαίνει από την παρουσίαση στο συνέδριο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων σε ενεργειακά θέματα στον κόσμο, της Wood Mackenzie .
Ο άνθρακας θα ξεπεράσει το πετρέλαιο ως το βασικό καύσιμο για την παγκόσμια οικονομία από το 2020 και μετά (σήμερα είναι στη δεύτερη θέση) , παρά τις εκστρατείες κρατών και κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω της ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία, οδηγούν σε αύξηση την παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα. Στις χώρες αυτές το καύσιμο αυτό είναι άφθονο.
Όμως είναι σημαντικό και το παρακάτω στοιχείο:
Αν η Κίνα και η Ινδία μείνουν εκτός της εξίσωσης του υπολογισμού, η ζήτηση άνθρακα στον υπόλοιπο κόσμο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
Ακόμη και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη η ζήτηση άνθρακα δεν θα μειωθεί αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει σταθερή !!!!

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% και θα φθάσει σε 4.500 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ξεπερνώντας τη σημερινή κατανάλωση η οποία ανέρχεται σε  4.400 εκατ. τόνους.

Άλλα χαρακτηριστικά....
αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις του συνεδρίου:

  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δεν μπορούν να καλύψουν το βασικό φορτίο ηλεκτρικού ρεύματος. Για το λόγο αυτό ο άνθρακας θα παραμείνει ως η κύρια πηγή ενέργειας.

  • Το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS) είναι αναποτελεσματικό.
Για την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων η τιμή του CO2 θα πρέπει να φθάσει τα 40 ευρώ ανά τόνο (σήμερα είναι μεταξύ 4-5 ευρώ), κάτι που φαίνεται απίθανο πριν από το 2020.

Και εμείς, πιστοί στις επιταγές του ¨πράσινου¨lobby, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα βγούμε από την κρίση με τα φουρφούρια και τους καθρέπτες!!!!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από :
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2458631/Coal-surpass-oil-key-fuel-global-economy-2020-despite-government-efforts-reduce-carbon-emissions.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...