Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τι γυρεύει η ¨αλεπού¨ στο παζάρι ???

Μήπως προωθείται η συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων ???

Στην περίπτωσή μας η ¨αλεπού¨ ακούει στο όνομα ¨The German Marshall Fund of the United States (GMF .
Παρακολουθώντας τα ΜΜΕ, τώρα που τα ενεργειακά θέματα είναι στην κορυφή της ατζέντας, εντύπωση μας κάνει η συχνή παρουσία του ¨GMF¨και η δραστηριότητά του σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κύπρο και Ελλάδα.

Το ¨ταμείο¨ αυτό προβάλλεται σαν ανεξάρτητο think tank δημόσιας πολιτικής με στόχο στην προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στο πνεύμα του Σχεδίου Μάρσαλ. Υποστηρίζει επίσης μια σειρά πρωτοβουλιών για την ….ενίσχυση της δημοκρατίας.
Ιδρύθηκε το 1972 ως μη κυβερνητικός , μη κερδοσκοπικός οργανισμός και διατηρεί μια ισχυρή παρουσία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εκτός από την έδρα του στην Ουάσιγκτον, έχει γραφεία σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Άγκυρα, Βουκουρέστι, Βαρσοβία και Τύνιδα. Έχει ...
επίσης μικρότερες αντιπροσωπείες στην Μπρατισλάβα, Τορίνο και Στοκχόλμη.

Στην πραγματικότητα βέβαια, το ίδρυμα αυτό είναι γνωστό για τις διασυνδέσεις του με τα υψηλότερα κλιμάκια άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ιδρύθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των Η.Π.Α., έναντι της εξ ανατολών απειλής, της Ε.Σ.Σ.Δ.
Όσο διαρκούσε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, το German Marshall Fund συντηρούσε ένα δίκτυο ιδεολογικής υποστήριξης και προπαγάνδας υπέρ των Η.Π.Α. σε όλη την Ευρώπη.
Με την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, προσωρινά, φάνηκε ότι το German Marshall Fund, όπως και άλλα ιδρύματα που έπαιζαν παρόμοιο ρόλο, δεν έχει θέση στη μετά-ψυχροπολεμική παγκόσμια σκακιέρα. Σύντομα όμως, οι γνωστοί κύκλοι των Η.Π.Α. ενεργοποίησαν τα φιλο-ατλαντικά δίκτυα του ψυχρού πολέμου για να τα χρησιμοποιήσουν στα πλαίσια των σχεδιασμών τους για τη «νέα, αμερικανική ηγεμονία του 21ου αιώνα» και κυρίως σε ενεργειακά θέματα και ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Στην χώρα μας Φαίνεται πως αυτός ακριβώς ο ευρωατλαντισμός είναι που συγκινεί τους φορείς του ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), το οποίο φαίνεται να λειτουργεί σαν εκπρόσωπος του GMF.
To GMF χρηματοδοτεί ολόκληρο πρόγραμμα δράσεων σχετικά με τα ζητήματα αυτά, στο οποίο συμμετέχει το ΕΛΙΑΜΕΠ ως συνδιοργανωτής. Τέτοια προγράμματα είναι το Forum on New Security Issues και ο συντονισμός των υποτροφιών του GMF στην Ελλάδα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι μαζώξεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων!!
Ας δούμε λοιπόν κάποιες πρόσφατες:
Στις 25/9/2013, όπως διαβάζουμε στο ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι ¨..Τα ζητήματα των οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) είναι θέματα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας,¨ σε συνέδριο με τίτλο «Υδρογονάνθρακες και βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από το «The German Marshall Fund of the United States» και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το «Centre for European Studies».

Το ίδιο χρονικό διάστημα 25-27/9/2013 το  ΕΛΙΑΜΕΠ οργάνωσε σεμινάριο για τη γεωπολιτική της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας.
Στους ομιλητές του σεμιναρίου διακρίνουμε:

- Sir Michael Leigh, Senior Adviser, German Marshal Fund of the United States

- Karen Enstrom, Regional Energy Officer, Υπουργείο Εξωτερικών, Η.Π.Α.

- Sinan Ülgen, Διευθυντής, EDAM, Κέντρο Οικονομικών και Διπλωματικών Σπουδών, Τουρκία

Στις 29/3/2013, όπως διαβάζουμε στους NYTIMES, ο προσκεκλημένος του ΕΛΙΑΜΕΠ Sir Michael Leigh, Senior Adviser του GMF δήλωσε:

«Η διπλωματία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας θα μπορούσε να κάνει την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας εφικτή», δήλωσε ο Michael Leigh, ανώτερος σύμβουλος του German Marshall Fund of the United States. «Αυτή είναι μια από τις πιο βιώσιμες εμπορικά επιλογές για τις εξαγωγές του Ισραήλ».

Η αδυναμία της Κύπρου δημιουργεί «έναν νέο ενεργειακό διάδρομο της Μεσογείου μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας ή κάνει την πολιτική ευθυγράμμιση απίθανη», είπε. «Και οι τρεις χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να συνεργαστούν με την Τουρκία στην ανάπτυξη των πόρων της περιοχής», προσθέτει ο Leigh.

Τώρα, είμαστε συνωμοσιολόγοι αν σκεφτούμε ότι δρομολογείται συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή μας???

Σε κάθε περίπτωση κρατείστε το GMF, είμαστε σίγουροι ότι θα το συναντήσουμε στις μελλοντικές εξελίξεις, όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες και στα ενεργειακά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...