Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Οι ξυλόσομπες ¨πνίγουν¨ και τη Γερμανία

15 εκατομμύρια ξυλόσομπες και τζάκια έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια, σε όλη τη Γερμανία.

(Από: DW - τα βασικά σημεία)

Οι καμινάδες από ξυλόσομπες και τζάκια απελευθερώνουν πάνω από 30.000 τόνους σωματιδίων κάθε χρόνο στη Γερμανία. Οι εκπομπές αυτές αποτελούν το 5% των συνολικών εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων.

Ένας τεχνίτης συντηρητής αυτών των συστημάτων δηλώνει ότι ¨τα τζάκια και σόμπες καταλήγουν να γίνουν μηχανές ρύπανσης¨. Στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού από τα υπολείμματα της καύσης ανακάλυψε ότι οι Γερμανοί καίνε ακόμη και ¨..παλιά παπούτσια , ξύλα εμποτισμένα με τοξικά, ρούχα, κλπ.¨ .
Το πρόβλημα ρύπανσης προκύπτει όταν η καύσιμη ύλη δεν είναι η κατάλληλη, οπότε τότε εκλύονται δηλητηριώδεις διοξίνες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες, που ρυπαίνουν έντονα τον περιβάλλοντα αέρα. Τελικά, αυτές  οι χημικές ουσίες μέσω του εδάφους εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Για να αποφεύγεται η υψηλή ρύπανση από την καύση του ξύλου θα πρέπει η καύση να...
γίνεται στις κατάλληλες θερμοκρασίες.
Σημαντικό επίσης στοιχείο  είναι η καλή κυκλοφορία του αέρα στις σόμπες και τα τζάκια. Τα σύγχρονα συστήματα  χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα αερισμού και φίλτρων.

Ως καύσιμο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το ξερό ξύλο. Το ξύλο με υψηλή υγρασία μειώνει τη θερμοκρασία καύσης και διευκολύνει την απελευθέρωση των τοξικών εκπομπών . Για το λόγο αυτό , η καύση ξύλου, που έχει μια υγρασία άνω του 25%, απαγορεύεται στη Γερμανία.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει με σαφήνεια τη ρύπανση σωματιδίων με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούνται από πολλά  είδη των ουσιών. Μια από αυτές είναι και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για καρκινογένεση.
Σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των πνευμόνων και φθάνουν στη συνέχεια σχεδόν σε κάθε σημείο του σώματος μέσω του αίματος , προκαλώντας μικρές μολύνσεις οι οποίες οδηγούν σε αλλαγές στη ροή του αίματος.

Τα μεγαλύτερα σωματίδια συνήθως φιλτράρονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.  Όμως, όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια , τόσο πιο εύκολα μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Θεωρητικά , αυτό σημαίνει ότι τα σωματίδια μπορεί να φτάσουν μέχρι και στον εγκέφαλο . Οι ερευνητές τώρα εξετάζουν και την πιθανότητα πρόκλησης Αλτσχάιμερ λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης.  

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις, έχουν αναγκάσει τους ειδικούς να σκέφτονται για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, με υιοθέτηση αυστηρότερων προδιαγραφών και ελέγχων για την καύση του ξύλου σε σόμπες και τζάκια.


Οι δικοί μας αρμόδιοι, μετά και την περυσινή εμπειρία, τι κάνουν ενόψει περιόδου θέρμανσης ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...