Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι ΑΠΕ οδήγησαν το 17% του συνόλου των γερμανικών νοικοκυριών σε ενεργειακή φτώχεια!

Ο Γερμανικός ορισμός της ενεργειακής φτώχειας.
Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι είναι σε συνθήκες ¨ενεργειακής φτώχιας¨ , εάν δαπανά περισσότερο από το 10% των καθαρών εσόδων για τις οικιακές ενεργειακές ανάγκες

Με βάση τον παραπάνω ορισμό η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην χώρα μας είναι όχι απλώς ενεργειακά φτωχά, αλλά πάμφτωχα !!!

Το Spiegel on line στις  24/2/2014 σε ένα σημαντικό άρθρο αποκάλυψε ότι 6,9 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά ζουν σήμερα σε συνθήκες ενεργειακής φτώχιας. Το 2008 ο αριθμός αυτός ήταν 5,5 εκατομμύρια.
Μεταξύ 2008 – 2011 το ...
ποσοστό αυξήθηκε από 13,8% σε 17%!!!

Η ανησυχητική αυτή αύξηση είναι το αποτέλεσμα της πολύχρονης αυξητικής τάσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Το περασμένο έτος τα νοικοκυριά δαπάνησαν για τις ενεργειακές οικιακές ανάγκες 43% περισσότερο από ό, τι το 2002, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 17% κατά μέσο όρο .

Μεγάλο μέρος της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας οφείλεται στην στροφή της Γερμανίας στις ΑΠΕ και ειδικότερα στα ακριβά αιολικά και ηλιακά ενεργειακά συστήματα .
Και το παράδοξο ή ειρωνεία!
Παρά το ό,τι περίπου το 20 % της ενέργειας της Γερμανίας παράγεται  από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) , οι εκπομπές CO2 έχουν αυξηθεί ακριβώς το ίδιο ποσοστό!!!

Βέβαια, οι Γερμανοί ¨πράσινοι¨ επιμένουν στην ¨καθαρή¨ ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ και προτείνουν, ως αντίδοτο στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, την προώθηση της ενεργειακής απόδοση των κτιρίων!! (Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει….)

Εμείς οι πάμφτωχοι ενεργειακά τι να πούμε??

2 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

στο "20% από ΑΠΕ" μετράνε και βιομάζε, βιοαέρια, υδροηλεκτρικά κλπ. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι μονοψήφια!

katalytikos είπε...

Έτσι ακριβώς!!! Το άρθρο του spiegel αναφέρεται σε οικιακές ενεργειακές ανάγκες και όχι μόνο για ηλεκτρικές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...