Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΑΣΩΠΟΣ - «Αυτοί που ξέρουν δεν μιλούν ….και όσοι μιλούν δεν ξέρουν????»


(Προβληματισμοί  με βάση την καταιγίδα δημοσιευμάτων και εκπομπών μετά το 2007 για τον Ασωπό ποταμό, τις ανακοινώσεις μέτρων προστασίας, αλλά ιδιαίτερα με βάση τα στοιχεία του δημοσιεύματος στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=54995).

Κριτική στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τον ΑΣΩΠΟ δεν μπορεί να γίνει, διότι αυτοί που τα σχεδίασαν (έκθεση ιδεών) ή δεν γνωρίζουν το πρόβλημα ή  προσπαθούν να το συγκαλύψουν (…το πιθανότερο), με παραπληροφόρηση όσον αφορά στην υφή και στην έκταση του προβλήματος, αλλά και βγάζοντας από το ¨κάδρο¨ βασικούς ενόχους.

Η διασκευή της παροιμίας του τίτλου ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του περιβαλλοντικού προβλήματος του ΑΣΩΠΟΥ ποταμού, όπως όψιμα και έντεχνα τα γνωστά ¨οικολογικά¨ και ¨εργολαβικά¨ ΜΜΕ με τη συνδρομή περίεργων τοπικών φορέων, εμφανίζουν με παραπλανητική και αποπροσανατολιστική μορφή από το 2007 και μετά, όταν  οι ένοχοι άρχισαν να αισθάνονται ότι πλησιάζει η ώρα της «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» (… ίσως και με τη βιβλική έννοια του όρου ).

Μερικά στοιχεία απαραίτητα για την κατανόηση του σοβαρού προβλήματος .
1: Η οριοθέτηση της περιοχής θα πρέπει να γίνει όχι μόνο με γεωγραφικά κριτήρια, όσον αφορά στη λεκάνη απορροής του ΑΣΩΠΟΥ ποταμού, αλλά και με κριτήριο την εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου (Cr VI) και άλλων βαρέων μετάλλων στον υπόγειο υδροφορέα. Άρα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλάμε για:
-        την ¨εν δυνάμει¨ βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου
-        Κωπαίδα
-        Υλίκη
-        Θήβα
-        Αυλίδα
-        Ριτσώνα
-        Αυλώνα
-        Ωρωπό – Χαλκούτσι – Δήλεσι

Σε αυτή την απίστευτα μεγάλη ρυπασμένη έκταση θα πρέπει να προστεθούν και Εύβοια (Μεσσαπία , Πισσώνας κλπ), Αν Αττική (Κορωπί), Θριάσιο (Ασπρόπυργος),
Αργολίδα (Μιδέα) και περιοχές της Βόρειας Ελλάδος. Ο λόγος της σύνδεσης όλων αυτών των περιοχών είναι ότι τα γενεσιουργά αιτία και οι ένοχοι είναι ταυτόσημοι.

2: Τα γενεσιουργά αίτια, με ένα τίτλο θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η κακή – εγκληματική διαχείριση υγρών και στερεών τοξικών αποβλήτων για πολλές δεκαετίες.. Σε λίγες περιοχές και κυρίως στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων – Σχηματαρίου η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον υπόγειο υδροφορέα μπορεί να  αποδοθεί σε απευθείας απόρριψη υγρών τοξικών αποβλήτων από βιομηχανίες, σε άλλες περιοχές τα υδρογεωλογικά δεδομένα δεν μπορούν να εξηγήσουν το πρόβλημα (π.χ εντελώς διαφορετικοί υδροφορείς, ανυπαρξία πηγών ρύπανσης κλπ).
Το εξασθενές χρώμιο από τα Οινόφυτα δεν…… “περπατάει” προς τα ανάντι, ενάντια σε κάθε κανόνα φυσικής και υδρογεωλογίας, για να εμφανισθεί στη Θήβα ή τα Βάγια
Άρα τι συμβαίνει???
Η μόνη σοβαρή πιθανή εξήγηση είναι η ανεξέλεγκτη διάθεση τοξικών αποβλήτων, μετά από ανάμιξη με άλλα μη επικίνδυνα, σε ΧΑΔΑ (…συμμετοχή δημάρχων) ή η διάθεση του τελικού προϊόντος σαν εδαφοβελτιωτικού ή ΚΟΜΠΟΣΤ στους αγρότες , όπως έχει ήδη δημοσιευθεί.
 Η ύπαρξη, όχι μόνο εκατοντάδων σημειακών πηγών (ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΕΣ, ΧΑΔΑ) αλλά και επιφανειακών (ΚΟΜΠΟΣΤ  και ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ αμφιβόλου ποιότητας) εξηγεί και τη σταθερότητα που εμφανίζουν στο χρόνο, οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε πάρα πολλές γεωτρήσεις.
Φαίνεται ότι το κύκλωμα, που είχε αναλάβει με το αζημίωτο (…πολλά εκατομμύρια ΕΥΡΩ) τη παράνομη διάθεση και συνδέεται με όλες τις παραπάνω περιοχές, είχε εξειδικευμένες γνώσεις χημικού, μια και το απόβλητο της χαρτοποιίας (…σύνδεση με εφημερίδες???....) , με το οποίο αναμίγνυαν τα τοξικά, έχει ιδιότητες βιοαποικοδομητικές (bioremediation) δηλ μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις των τοξικών ώστε να μην ανιχνεύονται (όμοια δράση της Ιταλικής μαφίας).

3: όμως το πρόβλημα περιορίζεται μόνο στην ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα?
Εάν τα δημοσιευμένα στοιχεία συνοδεύονται με αποδείξεις ή έστω αποχρώσες ενδείξεις, τότε ίσως θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα παγκοσμίως, διότι εκτός από ρύπανση των υπογείων υδάτων θα μιλάμε και για ρύπανση των εδαφών, εκτάσεις από τις οποίες παράγονται μεγάλες ποσότητες γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων με τα οποία  τρέφονται εκατομμύρια άνθρωποι . Σημειώνεται ότι με βάση τα βιβλιογραφικά στοιχεία και η ύπαρξη διοξινών αιτιολογείται. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι διοξίνες μπορούν να περάσουν στη διατροφική αλυσίδα μόνο μέσα από κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, κρέας κλπ). Ας προσευχηθούμε να μην έχει συμβεί.

4: Σε αυτό το πιθανό σενάριο, αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών πέραν της φυσικής, η οποία θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες, όσες χρειάσθηκαν για να δημιουργηθεί το πρόβλημα, ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.
 Επομένως για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας προέχει ο άμεσος έλεγχος των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αυτών των περιοχών, να σταματήσει η παράνομη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Σημείωση: η κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη απαλλάσσει τους ενόχους για το περιβαλλοντικό έγκλημα, πού έχει γίνει πριν από 1/5/ 2007 ( ΠΔ 148 ΦΕΚ 190/29-9-2009, άρθρο19).
 Όμως   η Ελληνική νομοθεσία, με άλλες διατάξεις,  προβλέπει ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑ

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση:
-        Πως και από ποιους στήθηκε και λειτούργησε για τόσα πολλά χρόνια αυτό το παράνομο κύκλωμα??.  (χωρίς υψηλή πολιτική, δικαστική, επιχειρηματική ,διοικητική, και επιστημονική κάλυψη δεν θα είχε βιωσιμότητα)
-        Γιατί δεν αποκαλύπτονται οι ένοχοι, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία?
-        Ποιους εκβιάζουν και πιέζουν για συγκάλυψη?
-        Ποιος είναι ο ρόλος  και ποια είναι η συμμετοχή των γνωστών ¨οικολογικών¨ και ¨εργολαβικών¨ ΜΜΕ?? .
-        Μήπως μέλη ή συνεργάτες του κυκλώματος, με την υποστήριξη και παρέμβαση των ΜΜΕ, σήμερα κατέχουν υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ειδικότερα διαχείρισης αποβλήτων?
-        Γιατί στοχοποιούνται μόνο κάποιες κρατικές επιχειρήσεις (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ)?
-        Ποιος είναι ο ρόλος περίεργων τοπικών φορέων, που έχουν δημιουργηθεί δήθεν για την προστασία του ΑΣΩΠΟΥ και ποιοι τους χρησιμοποιούν και χρηματοδοτούν??
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ -
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!!!

6 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

καλορίζικο το ιστολόγιο

katalytikos είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κάποιος που ξέρει κάποια πραγματάκια για παράνομη διαχείριση τοξικών αποβλήτων αλλά δεν μιλάει. Πήγα να μιλήσω αλλά με...φάγανε.... Σε ποιον να πάω....στον εισαγγελέα? Στις εφημερίδες? Σε ποιον? Ποιος είναι καθαρός σε αυτόν τον τόπο? η οικογένειά μου τι θα πάθει μετά? Μου έρχεται να ξεράσω από όσα γνωρίζω...Να ξεράσω στα μούτρα των υπηρεσιών, των οικολόγων και των πολιτικών (κυρίως).

katalytikos είπε...

Θέλω να πιστεύω... ότι η αλήθεια, όσο και αν προσπαθούν να την κρύψουν, κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί. Εύχομαι, για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, να αποδειχθεί λάθος εκτίμηση η προσέγγιση αυτής της ανάρτησης.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, μεγειά το ιστολόγιο και καλή δύναμη γιατί έχουμε πολλά θηρία να παλέψουμε!!!

katalytikos είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ - ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...