Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιτρέπεται η άρδευση καλλιεργειών με νερό, στο οποίο ανιχνεύεται το βακτήριο E. Coli.


Ευτυχώς για τη χώρα μας, που τα επεξεργασμένα βιομηχανικά και αστικά λύματα δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν για άρδευση, παρά του ότι η πρόσφατη Υ.Α. οικ. 145116/2011  (ΦΕΚ 354/Β`/8.3.2011), για την ¨επαναχρησιμοποίηση  των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων ¨, το επιτρέπει.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων,  για απεριόριστη άρδευση (υπο  προυποθέσεις – αρχική φωτο) και λαχανικών, που καταναλώνονται ωμά, ακόμη και αν ανιχνεύεται το βακτήριο e.coli.
(Στις περιπτώσεις περιορισμένης άρδευσης η απόφαση προβλέπει, ακόμη μεγαλύτερα όρια για το E. Coli.)

Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά στην πηγή της μόλυνσης, είμαστε ακόμη στο βαθύ σκοτάδι, παρά το ότι το E. COLI είναι το πιο μελετημένο βακτήριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Εν τω μεταξύ, με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ο θόρυβος δεν λέει να κοπάσει.
  • Τη διακίνηση στην ελληνική αγορά σπόρων τριγωνέλλας πιθανόν μολυσμένων με το παθογόνο βακτήριο E.coli Ο104, διαπίστωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές. Πρόκειται για σπόρους προέλευσης Αιγύπτου, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat», που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του φορέα, διακινήθηκαν μέσω της γερμανικής εταιρείας «Davert GmbH». Το προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες των 125gr, με δύο ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας: 19.01.2012 και 24.05.2012. Τα προϊόντα είχαν διακινηθεί στην Ελλάδα στις 13.08.2010 και στην 01.12.2010 αντίστοιχα. Η συνολική ποσότητα διακίνησης ήταν 24 τεμάχια. Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, διενήργησε άμεσα 02.07.2011) σχετικούς ελέγχους στην επιχείρηση «Παραδοσιακή Ολύμπου ΑΒΕΕ», όπου διαπιστώθηκε ότι το σύνολο του προϊόντος, ήτοι και τα 24 τεμάχια, έχει ήδη διατεθεί λιανικώς στους καταναλωτές.
  • Kατεψυγμένα προϊόντα κρέατος, μολυσμένα με το παθογόνο βακτήριο E. coli O157 εντοπίστηκαν  από ελέγχους του ΕΦΕΤ στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, τα οποία διακινούνται από την εταιρεία LIDL. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα πρόκειται για: Kατεψυγμένο προϊόν κιμά από βοδινό κρέας, σε κλειστή συσκευασία των 500 g (2 Χ 250 g), με την εμπορική επωνυμία "Marvest", που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση "Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH" στην ελληνική εταιρεία "LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.". Το εν λόγω προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6-11-2011, και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, σε κλειστή συσκευασία των 1000 gr, με την εμπορική επωνυμία "Marvest", που διακινήθηκε από τη γερμανική επιχείρηση "Vion Convenience GmbH" στην ελληνική εταιρεία "LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.". Τέλος, έχει αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8-11-2011.

Μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτή η εξέλιξη και να προσανατολισθούμε στην ολική απαγόρευση της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για άρδευση,  έστω για κάποιες καλλιέργειες???

2 σχόλια:

dyspistos είπε...

τελικά και για το περιστατικό στο Berdaux υπεύθυνα ήταν ΩΜΆ τα φύτρα (φυτρωμένοι σπόροι) και όχι τα μπιφτέκια, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά (τα οποία ψήνονται, άρα καταστρέφονται οι σαλμονέλες e.coli και τα άλλα παθογόνα).

Δείτε το ρεπορτο της EFSA

Summary
On the 21st of May 2011, Germany reported an ongoing outbreak of Shiga-toxin producing Escherichia coli- bacteria (STEC[1][2]), serotype O104:H4 (Frank et al., 2011). In Germany, between the 1st of May and the 28th of June 2011, 838 Haemolytic Uremic Syndrome (HUS) cases and 3 091 STEC cases with diarrhea have been reported, of which 47 persons have died (RKI, 2011).
On Friday the 24th of June, France reported[3] a cluster of patients with bloody diarrhoea, after having participated in an event in the Commune of Bègles near Bordeaux on the 8th of June. As of 28 June, eight cases of bloody diarrhoea and a further eight cases with HUS have been identified. Eleven of these patients, seven women and four men, between 31 and 64 years of age, had attended the same event in Bègles. Infection with E. coli O104:H4 has been confirmed for four patients with HUS.
ΛΙΝΚ
http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/176e.htm
σχόλιο δικό μου:
Η εκδίκηση των κρεατοφάγων vs vegetarians
Όλα τα κρούσματα (>4000) και οι θάνατοι (49 μέχρι στιγμής) σε πελάτες vegan restaurants και θιασώτες υγιεινής διατροφής !
Ζήτω ο Γύρος με Πίττα !
έχετε ακούσει κάποιο θάνατο από μπιφτέκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αυτά συμβαίνουν στην Αμερική, στη χώρα της ελευθερίας μέχρι ασυδοσίας των επιχειρήσεων τροφίμων.

dyspistos είπε...

Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής, της 6ης Ιουλίου 2011, σχετικά με τη λήψη έκτακτων μέτρων τα οποία εφαρμόζονται στους σπόρους μοσχόσιτου (τριγωνέλλας) και σε ορισμένους σπόρους και κουκιά που εισάγονται από την Αίγυπτο [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2011) 5000] (1)
link:
http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2011:179:SOM:EL:HTML

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...