Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΒΙΟΜΑΖΑ: Μια επικίνδυνη επιλογή για θέρμανση, σε πόλεις με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Πριν η Αθήνα βιώσει καταστάσεις,  όπως αυτές του Λονδίνου το Δεκέμβριο του 1952 με το γνωστό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι αρμόδιοι ας αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καθιέρωση ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχου της βιομάζας !!!




Με την Υπουργική Απόφαση αρ. πρωτ. Οικ 189533/7-11-2011
Επιτρέπεται η χρήση της βιομάζας σαν καύσιμο (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, και άλλα) στις εγκαταστάσεις θέρμανσης!!
Στην απόφαση αυτή γίνεται μόνο αναφορά στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1 καθώς επίσης και στο πρότυπο που αφορά στις εκπομπές καυσαερίων ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05 (κλάση 3).
Σε προηγούμενες αναρτήσεις ( ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ )είχαμε τονίσει ότι:
¨Η χρήση ή μη της βιομάζας πρέπει να είναι συνάρτηση των προβλημάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της κάθε περιοχής.¨.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ επικίνδυνο στοιχείο που δεν έχει φωτισθεί επαρκώς.
Από την προαναφερόμενη απόφαση απουσιάζουν χαρακτηριστικά οι ποιοτικές προδιαγραφές της βιομάζας αλλά και κυρίως ο τρόπος και ο μηχανισμός ελέγχου και τήρησης!!!

Σε όσον αφορά στις προδιαγραφές δεν εννοούμε τη θερμογόνο δύναμη και την υγρασία, αλλά τα όρια όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε θείο, άζωτο, χλώριο, βαρέα μέταλλα (κάδμιο, αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδος, υδράργυρος, κλπ).

Είναι κατανοητό λόγω της......
οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και μετά την εξίσωση τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, οι πολίτες να στραφούν σε οτιδήποτε άλλο προσιτό για να ζεσταθούν.
Στην Αθήνα όμως, αλλά και σε άλλες πόλεις με σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυτό χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.
Ας θυμηθούμε τι είναι η βιομάζα.
Βιομάζα: Το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και υπολειμμάτων (residues) βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους βιομηχανικών δραστηριοτήτων (related industries), συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και των αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων (industrial and municipal waste).

Η σχετική λοιπόν απόφαση αναφέρεται στα pellets, πυρηνόξυλο, woodchips…. και άλλα (????!!!!!).
Ποια μπορεί να είναι αυτά ….τα άλλα, περιγράφονται αναλυτικά στον παραπάνω ορισμό της βιομάζας.
Με απλά λόγια!!
Κάθε είδους απόβλητα αστικά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά, μέχρι και τρίμματα ελαστικών. Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλεισθεί η πιθανότητα, επειδή μόνο από ξύλο είναι δύσκολο να καλυφθεί η αναμενόμενη ζήτηση, να χρησιμοποιηθούν μίγματα αμφιβόλου ποιότητας και επικινδυνότητας (λάσπη βιολογικών καθαρισμών και φυσικοχημικής επεξεργασίας, τρίμματα ελαστικών κλπ). Δεν αποκλείουμε ακόμη και τη χρήση μπριγκέτων λιγνίτη σε σόμπες!

Η βιομάζα δεν είναι ο καλύτερος …τρόπος διαχείρισης επικινδύνων και μη αποβλήτων!!!
Η ανάγκη λοιπόν, για καθιέρωση ποιοτικών προδιαγραφών και διαδικασιών ελέγχου, είναι άμεση και επιτακτική!!
Τώρα πριν είναι αργά!!!

Και μια τελευταία ερώτηση
Εκτός από την Greenpeace, στην οποία και αποδίδεται και η ιδέα, ποιοι άλλοι υποστήριξαν την έκδοση αυτής της απόφασης????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...