Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το κόστος της αιολικής ενέργειας…

είναι κατά 50% μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζει το αιολικό lobby.

Ενώ οι αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων συνεχίζονται με ξέφρενο ρυθμό,  παρά τους προβληματισμούς κρατών και επίσημων φορέων της Ε.Ε για τα πραγματικά ¨οφέλη¨ των ΑΠΕ, διαβάσαμε μια πρόσφατη (Οκτ. 2013) μελέτη του καθηγητή MICHAEL GIBERSON του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Τέξας. Ο τίτλος της μελέτης ¨ASSESSING WIND POWER COST ESTIMATES¨, σχετικά με το πραγματικό κόστος της αιολικής ενέργειας.

Αφορά βέβαια στην κατάσταση των ΗΠΑ. Σκεφτείτε όμως ποια είναι η αντίστοιχη εικόνα στην Ευρώπη, όπου η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ περιλαμβάνει μεγαλύτερες επιδοτήσεις (fit in tariffs), αλλά και στη χώρα μας με τους αρμόδιους περί των ενεργειακών να κοιμούνται και να ξυπνούν με το όραμα των ΑΠΕ!!

Τα βασικά συμπεράσματα...
είναι:

-      Σύμφωνα με τη μελέτη , το κόστος της αιολικής ενέργειας στους  φορολογούμενους είναι 12.000.000.000 δολαρίων ετησίως και δείχνει ότι το πραγματικό κόστος ανέρχεται σε   109 $ ανά Mwh , δηλαδή 50% μεγαλύτερο από τα 72 $ ανά Mwh, που ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

-      Το αιολικό lobby  δεν λέει στους φορολογούμενους όλη την αλήθεια για το ενεργειακό κόστος . Υποβαθμίζουν εσκεμμένα το πραγματικό κόστος.

-      Παρά το γεγονός ότι στηρίζονταν με επιδοτήσεις  δισεκατομμυρίων δολαρίων για δεκαετίες , η αιολική ενέργεια συνεχίζει να είναι ένα μια ακριβή boutique ενέργειας, την οποία πολύ συχνά δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν οι πολίτες όταν την χρειάζονται.

-      Η μελέτη δείχνει επίσης ότι με την αιολική ενέργεια δεν μειώνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας , όπως περιβαλλοντικές ομάδες και η κυβέρνηση ισχυρίζονται, αλλά μεταθέτει το κόστος στους φορολογούμενους.

-      Η πολιτική των επιδοτήσεων αιολικής ενέργειας επιτρέπουν στους επενδυτές αιολικών να επωφεληθούν ακόμα και όταν οι τιμές ενέργειας μειώνονται.

Κατεβάστε την μελέτη (ΕΔΩ) και διαβάστε ποια άλλα κόστη (δικτύων, CO2, εφεδρείας, κλπ), εκτός από αυτό της εγκατάστασης και το λειτουργικό, αποκρύπτονται επιμελώς προς όφελος των ΑΠ(Ε)ΤΕΩΝΩΝ!!!!

Ας ελπίσουμενα να διαβάσουμε και στη χώρα μας μια σοβαρή μελέτη για το πραγματικό κόστος των ΑΠΕ. 

2 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Και εμένα μου φαίνεται και τόσο δα λίγο φιλο-αιολικό αυτό. Δεν είναι 50% πιο ακριβή είναι 3, 5, 15 ΦΟΡΕΣ πιο ακριβή. Αφού δεν υπκαθιστά συμβατικά καύσιμα. Σε μία χώρα 1) που η ισχύς βάσης ΚΑΙ η ισχύς αιχμής είναι απο αέριο και 2) έχει αέρα σχεδόν συνέχεια, και 3) έχει πολλά λεφτά για αμφίβολες δουλειές, ίσως τα αιολικά μειώνουν λίγο την ζήτηση και ίσως εξοικονομύν λίγο αέριο. Αλλά όχι όσο αντιστοιχεί στις μεγαβατώρες που εγχέουν, αλλά το πολύ στο μισό.

Ισχύς βάσης από αέριο? Χαχαχαχάααχα!

katalytikos είπε...

Εάν ποτέ ξεκινήσει μια έρευνα για την εγκληματική οργάνωση ¨ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ¨, ίσως τότε να μάθουμε την αλήθεια γύρω από τις ΑΠΕ.
Το παράδοξο είναι ότι ο ρυθμός αδειοδοτήσεων εγκαταστάσεων ΑΠΕ έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, παρά τους προβληματισμούς σε Παγκόσμιο και Ευρωπαικό επίπεδο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...