Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Το σχιστολιθικό αέριο και η Ουκρανία

Η προοπτική ευρείας εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου εμφανίζεται σήμερα ως οικονομικά προσιτή ενεργειακή λύση και αλλάζει ριζικά τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη!!!

Η συνεχιζόμενη «σχιστολιθική επανάσταση», στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη ΡΩΣΙΑ, όπου η ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από το 2000 και μετά οι υδρογονάνθρακες αντιπροσώπευαν το μισό του ΑΕΠ της Ρωσίας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας είναι όλο και πιο ευάλωτη .
Η Gazprom έχει χάσει πάνω από 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από το 2008 και οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν την πτώση αυτή στις επενδύσεις των ΗΠΑ στην καινοτόμο εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με την τεχνική της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking), η οποία μείωσε την ανάγκη εισαγωγών των ΗΠΑ και άσκησε πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τα κέρδη της Gazprom

Η είδηση (Reuters): Στις 8/3/2014 τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία ) ζήτησαν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να διευκολύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε μπορούν να εισάγουν φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να...
μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Ας δούμε τώρα και κάποια άλλα δεδομένα

-      Πέρυσι, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία έφθασαν στα 162 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 86 διοχετεύθηκαν μέσω της Ουκρανίας.

-      Η Ουκρανία έχει τεχνικώς ανακτήσιμα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου περίπου 42 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, σύμφωνα με την αμερικανική Energy Information Administration (EIA) . Είναι 4η στην κατάταξη των Ευρωπαϊκών χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου μετά την Πολωνία (187 TCF) , Γαλλία (180 TCF) και Νορβηγία (83 TCF).

-      Στις 20 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ψήφισε νόμο για την τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος  Ανάπτυξης των Ορυκτών και μεταξύ άλλων αλλαγών, περιέλαβε και την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.

-      Το Νοέμβριο 2013 η Ουκρανία υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με τους διεθνείς κολοσσούς του πετρελαίου Shell και Chevron αξίας 20.000.000.000 δολαρίων . Τότε ο Γιανουκόβιτς ισχυρίστηκε ότι οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν στην Ουκρανία  να έχει πλήρη επάρκεια φυσικού αερίου μέχρι το 2020.

-      Η Ρωσία και ο Πούτιν αντέδρασαν άμεσα με το επιχείρημα ότι υδραυλική ρωγμάτωση ή fracking , κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων αποθεμάτων νερού που χρησιμοποιείται από τον τοπικό πληθυσμό.

-      Στη συνέχεια η Ρωσία μείωσε σημαντικά την τιμή που πληρώνει η Ουκρανία για το φυσικό αέριο. Η συμφωνία αυτή σηματοδότησε μια ανανέωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν ότι η Ουκρανία θα σταματήσει τις διαδικασίες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου.

-      Ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα από την υπογραφή της συμφωνίας με Shell και Chevron, Γιανουκόβιτς έπρεπε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν , ξαφνικά , μετά από άγρια ​​πίεση του Πούτιν και με την υπόσχεση χορήγησης 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια και φθηνό φυσικό αέριο , Γιανουκόβιτς απέρριψε την συμφωνία με την Ε.Ε.

-      Ακολούθησαν τα γνωστά σε όλους γεγονότα.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η προοπτική εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου είναι σημαντικό στοιχείο στην σκακιέρα των γεωπολιτικών - ενεργειακών εξελίξεων.

Όσον αφορά στην Ε.Ε,  να σημειώσουμε ότι ενώ αρχικά ήταν αντίθετη στην προοπτική του σχιστολιθικού αερίου (
shale gas) λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τώρα φαίνεται να το επανεξετάζουν, όπως έχει δηλώσει και ο Έλληνας  Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος της Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να θυμίσουμε επίσης ότι παρά τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων η Πολωνία έχει προχωρήσει ήδη σε πιλοτικές εξορύξεις και Βουλγαρία, Ρουμανία έχουν ξεκινήσει κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
  • Στην προοπτική εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη !!!
Και ειδικότερα
  • Στην περιοχή μας τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου εντοπίζονται κυρίως στη ΘΡΑΚΗ (αρχική εικόνα)!!!
Προηγούμενη σχετική ανάρτησή μας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...