Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το ¨χαμόγελο¨ για τον Ασωπό …..¨πάγωσε¨




ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ
Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έλθει!
Σήμερα, σε εκπομπή του ΣΚΑΙ από την περιοχή του Ασωπού ( http://www.skai.gr/news/environment/article/167530/xana-ston-asopo-o-skai/ )
, προέκυψαν τα παρακάτω:

¨..Το ποτάμι εξακολουθεί να είναι αποδέκτης λυμάτων από τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων¨
¨…Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας και η πολιτεία δεν μπορεί ακόμη να διαχειριστεί το προβλήματα με τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα….¨
¨…Χαρακτηριστικά η κα. Καραβασίλη σημείωσε ότι η τραγωδία του Ασωπού εξακολουθεί και υπάρχει και ότι πρόκειται για ζήτημα με άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία…¨
¨….Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το πρόβλημα του Ασωπού είπε ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο κόσμος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση νερού με εξασθενές χρώμιο.
Εξέφρασε ακόμα την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Υγείας και της Γραμματείας Υδάτων, καταγγέλλοντας παράλληλα, ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία..¨.
¨….Τέλος, ο δήμαρχος Τανάγρας Ευάγγελος Γεωργίου κατήγγειλε ότι καταργήθηκε το γραφείο περιβάλλοντος στα Οινόφυτα και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.¨

Ένα ερώτημα:
Ο Ειδικός Γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων και  η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης,….ανήκουν στο ίδιο Υπουργείο?

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
............................................................................................................................
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανακοίνωση των μέτρων για τον Ασωπό ποταμό, με τον εντυπωσιακό τίτλο ¨ένα χαμόγελο για τον Ασωπό¨.
Με όλη την καλή και εποικοδομητική διάθεση, λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό.

Συνοπτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2010, είναι:

  • ασφαλή υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό
Ακόμη συζητείται το ποιος θα χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα έργα.
Σε πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτού Μ. Γιαννάκη (http://michalis-giannakis.blogspot.com/2011/03/blog-post.html) διαβάζουμε:
«Αναντιστοιχία έργων, λόγων και κομματική μικροψυχία» επιδεικνύει η υπουργός ΠΕΚΑ κα Τ. Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τον βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλη Γιαννάκη, με αφορμή το αίτημα της κυβέρνηση να επωμιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέρος του κόστους υλοποίησης εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Θήβας και της κατασκευή του δικτύου αγωγών για την υδροδότηση των οικισμών Ελαιώνα και Νεοχωράκι.

  • Με ΚΥΑ θεσπίζονται αυστηρά «Περιβαλλοντικά Ποιοτικά Πρότυπα στον ποταμό Ασωπό και ανάλογες Οριακές Τιμές εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων»
Εκδόθηκε η απόφαση Υ.Α. 20488/2010  (ΦΕΚ 749/Β/31.5.2010) για τα περιβαλλοντικά πρότυπα του Ασωπού. Όμως, με την μεταγενέστερη Υ.Α. οικ. 145116/2011  (ΦΕΚ 354/Β`/8.3.2011),  για την ¨επαναχρησιμοποίηση  των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων ¨ δίνεται η δυνατότητα σε  βιομηχανίες, πχ κατεργασίας αλουμινίου στην περιοχή του Ασωπού, να ζητήσουν αντί της διάθεσης στον Ασωπό να αρδεύουν φυτά και δέντρα στο οικόπεδο τους και μάλιστα χωρίς όριο για το εξασθενές χρώμιο (προβλέπεται 100 μgr/l για το ολικό)

Σχετική ανάρτηση ΕΔΩ 


  • Οι βιομηχανίες υποχρεώνονται να ζητήσουν, εντός του 2010, την αναθεώρηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)
Με βάση  ΑΕΠΟ, που έχουν εκδοθεί προκύπτει ότι:
Ο ΑΣΩΠΟΣ και σήμερα είναι αποδέκτης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και μάλιστα με τις ίδιες οριακές τιμές για εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, που ισχύουν από το 1979 (Νομαρχιακή απόφαση 19640/79). Δίδεται παράταση μέχρι 31/12/2011
Σχετική ανάρτηση ΕΔΩ 

  • Με ΚΥΑ συγκροτούμε Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με έδρα τα Οινόφυτα, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι.
Δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

  • κονδύλια ύψους περίπου 50.000.000 ευρώ για την υποστήριξη της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Προγράμματος με προτεραιότητα τη διάγνωση της έκτασης και των επιπτώσεων της ρύπανσης σε εδάφη, επιφανειακά και υπόγεια νερά, καθώς και την υπόδειξη τρόπων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και την παρακολούθηση της ποιότητας των εδαφών και των υδάτινων πόρων.
Προς το παρόν προβλέπεται ή ένταξη μελετών στο 4ο ΚΠΣ.

  • θεσμικό πλαίσιο για την Προστασία και ανάδειξη του Ασωπού ποταμού και τον έλεγχο των χρήσεων γης της «άτυπης» βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου. 
Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους!
1: Ο Ασωπός....
και σήμερα παραμένει αποδέκτης υγρών αποβλήτων
2: Οι έλεγχοι είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. (στοιχεία ελέγχων για το 2010 στο: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=396&language=el-GR
(..οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, σφράγισαν ένα καροτάδικο! στην Υλίκη και ένα μπαταριάδικο στα Οινόφυτα)
3: Δεν έχει γίνει γνωστό το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος
4: Δεν γνωρίζουμε αν ολοκληρώθηκε και ποια είναι τα συμπεράσματα, της επιδημιολογικής έρευνας, που είχε ανατεθεί.
5: Έχουμε μπερδευτεί σχετικά με τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου, μετά τα συμπεράσματα της διεθνούς συνδιάσκεψης, που οργανώθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 2011.
6: Η ΕΕ συνεχίζει να ζητά εξηγήσεις http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=262705
7: Η μελέτη και τα σχετικά συμπεράσματα, για την κατασκευή συστήματος επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών της περιοχής, αγνοούνται.
8: Ούτε λόγος για την αποκατάσταση εδαφών και υδροφόρου ορίζοντα.

Και επειδή ορισμένοι ¨αγανακτισμένοι¨ φορείς της περιοχής και τα ΟΙΚΟ - ΜΜΕ έχουν ……ησυχάσει,  ας υποβάλουμε  κάποιες ερωτήσεις, αφού και το σοβαρό πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου εξακολουθεί να υπάρχει σε ΒΟΙΩΤΙΑ, ΜΕΣΣΑΠΙΑ, ΚΟΡΩΠΙ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ κλπ.

  • Με την ΕΑΒ και την BIOCOMPOST τι γίνεται??. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν,  πληρώθηκαν?? Υπάρχει κάποια νομική εξέλιξη??.
  • Στην ΛΑΡΚΟ (Μεσσαπία) , μετά τους ελέγχους που έχουν ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, έχει επιβληθεί πρόστιμο ή δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις??
  • Στο θέμα της παράνομης διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που συνεχώς επανέρχεται (πρόσφατο δημοσίευμα της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=106887157), ποια είναι η εξέλιξη?? Έχουν εντοπισθεί τα μέλη του παράνομου κυκλώματος???
  • η περιβαλλοντική ευθύνη, έχει αρχίσει να υλοποιείται στον Ασωπό??
 Μια συνολική ενημέρωση, ίσως να καθησύχαζε  τους κατοίκους αυτών των περιοχών, καθώς και τους πολίτες του Λεκανοπεδίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άσχημα νέα δυστυχώς...

Εμφιαλωμένα νερά με εξασθενές χρώμιο
Εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά που πουλιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εντοπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναλύσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=112790904

Ας ελπίσουμε ότι το 2012 δεν θα υπάρχουν παρόμοια άσχημα νέα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...