Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ


Όλοι πιστεύω αισθανθήκαμε τα ίδια συναισθήματα, βλέποντας εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στην ΙΑΠΩΝΙΑ, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται με τον κίνδυνο ενός νέου Τσερνομπίλ.
Εντυπωσιακό στοιχείο η ψυχραιμία, η οργάνωση , η κινητοποίηση, η αλληλεγγύη , η καρτερικότητα και η αξιοπρέπεια αυτού του λαού.

Σκέφτομαι, τι θα γινόταν σήμερα στην Ελλάδα σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού έστω και μικρότερης έντασης, με παράλληλη δημιουργία τσουνάμι και στην υποθετική περίπτωση που θα είχαμε επίσης και πυρηνικό αντιδραστήρα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ας προσπαθήσουμε να περιγράψουμε αυτό το φανταστικό σενάριο:

03:30: Σεισμός 8,0 ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή, ξημερώματα Σαββάτου.
03:31: Γενικό black out, με παράλληλη διακοπή των τηλεπικοινωνιών
03:40: Κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι ο σεισμός έγινε στο Ιόνιο , άλλοι στο Αιγαίο και ένας επιμένει για το Λιβυκό.
03:50: Σε ραδιοφωνικό σταθμό ακροατής περιγράφει, με μουσική υπόκρουση το τραγούδι ¨βρέχει φωτιά στη στράτα μου…¨,  ότι είδε φωτεινά σημάδια στον ουρανό, που θυμίζουν την ταινία με τους εξωγήινους και αμέσως μετά ακροάτρια επιβεβαιώνει το γεγονός και προσθέτει ότι αυτό συνοδεύτηκε και από περίεργα σημάδια-μορφές που θυμίζουν σχετικές προφητείες.
04:00: Μέσα στον πανικό, επανέρχεται μερικώς η ηλεκτροδότηση και οι τηλεοπτικοί σταθμοί διακόπτουν τα προγράμματα ¨ Κατάλληλο από 18 ετών ¨ και αρχίζουν τα έκτακτα δελτία αφού πρώτα παρεμβάλουν διαφημίσεις για δάνεια τραπεζών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, κινητή τηλεφωνία, δίαιτες κλπ, μέχρι να φθάσουν στο STUDIO οι παρουσιαστές.
04:30: Εμφανίζεται ο πρώτος παρουσιαστής με παντόφλες και πυτζάμες και σε ζωντανή σύνδεση με το Σεισμολογικό Κέντρο, μας πληροφορεί ότι υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με το μήνυμα: ΔΕΝ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
04:50: Τηλεθεατής τηλεφωνεί με αγωνία και  λέει ότι βλέπει καπνούς στον πυρηνικό σταθμό.
05: 41: Πρώτη δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου. Όλα είναι υπό έλεγχο.
Να αποφεύγεται η διασπορά ψευδών ειδήσεων και ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.
05:45: Κάτοικος από νησί τηλεφωνεί και πριν προλάβει να πει  ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΝΙΓ…..!!!, κόβεται η επικοινωνία.
05: 58: Άγνωστος, που δηλώνει ειδικός τσουναμολόγος, περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι  και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
05:59: Εμφανίζεται με μάτια πρησμένα ο νυχτοφύλακας του Σεισμολογικού Κέντρου και ανακοινώνει ότι κάτι μεγάλες γραμμές, που πάνε πάνω – κάτω,  έχουν σχηματισθεί στους σεισμογράφους.
06: 00: Ο προηγούμενος τηλεθεατής (των 04.50) ξανατηλεφωνεί ότι ακούει και εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό.
06:15: Με τη γλώσσα έξω από το τρέξιμο, φθάνει ο πρώτος σεισμολόγος του Σεισμολογικού Κέντρου και ανακοινώνει ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μεγάλο σεισμό, αλλά δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι το επίκεντρο ευρίσκεται  κάπου δυτικά.
06:16: Άλλο σεισμολογικό ινστιτούτο ανακοινώνει ότι είχε προβλέψει το σεισμό και η σχετική ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στο:  xese_psila_ki_agnanteve.blogspot.com. Καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι και προσδιορίζει άλλο επίκεντρο.
06:45: Η μέρα αρχίζει να χαράζει , από πλοίο επικοινωνεί ο καπετάνιος ότι το νησί που πήγαινε έχει εξαφανισθεί και δεν ξέρει που να δέσει και κάτι περίεργα μεγάλα κύματα τον κτυπούν, ενώ επικρατεί άπνοια.
06:50: Κάτοικος από την Αγ. Παρασκευή τηλεφωνεί ότι όλα τα μηχανήματα του Δημόκριτου ….σφυρίζουν και δεν μπορεί να κοιμηθεί.
07:00: Όλη η κυβέρνηση έχει μετακομίσει στα studio των καναλιών και με συγκρατημένη αισιοδοξία, προβλέπει θετικές εξελίξεις γιατί όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα.
07:01: Φοιτητής, που έχει μετρητή ραδιενέργειας Geiger στο σπίτι, επικοινωνεί με κανάλι και λέει ότι ή το μηχάνημα τρελάθηκε ή αυτός.
07:15: Ανακοινώνεται....
το μέγεθος και το επίκεντρο και παράλληλα επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τσουνάμι και όλοι οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τις ακτές!!
07:30: Επιβεβαιώνεται η διαρροή  ραδιενέργειας και τα κανάλια ήδη έχουν προλάβει και έχουν στήσει σε μινιατούρα πυρηνικό αντιδραστήρα και εξηγούν τα πιθανά αίτια της έκρηξης. Ένας υδραυλικός και ένας καυστηρατζής της γειτονιάς, τους εξηγεί τη λειτουργία των ανακουφιστικών βαλβίδων ,των βαλβίδων αντεπιστροφής και γενικά  τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα 4ης γενιάς.
07:41: Νέα δήλωση του εκπροσώπου. Μπήκε σε εφαρμογή ο Ξενοκράτης, ο Καλλικράτης, ο Σωκράτης και ο Πεισίστρατος  και τελειώνει λέγοντας ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να αναζητηθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων και ότι το ΜΑΧΑΙΡΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΚΟΚΑΛΟ
08:00: Η εικόνα της καταστροφής ξεκαθαρίζει. Τα κανάλια αναζητούν υπευθύνους.
09:00: BREAK NEWS: Τα εφεδρικά συστήματα ψύξης του πυρήνα του αντιδραστήρα δεν λειτουργούν διότι σε κάποια έχει κόψει το νερό η ΕΥΔΑΠ, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, σε άλλα έχουν ξεχάσει να βάλουν πετρέλαιο στις ντηζελογεννήτριες  και σε κάποια έχουν κλέψει τα χάλκινα καλώδια τροφοδοσίας.
10:30: Το χρηματιστήριο παρουσιάζει άνοδο 10%.
11:00: Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Πόλεμος στα super market. Οι πρώτοι τυχεροί κρατούν είδη πρώτης ανάγκης οι τελευταίοι τρέχουν με Jack Daniel και μωροπάνες διαφόρων μεγεθών, στα χέρια και κονσέρβες χαβιάρι στις τσέπες.
12:01: Δήλωση της αντιπολίτευσης, να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να πάμε σε εκλογές και να βγούμε από το μνημόνιο.
12:20: Τα κόμματα της αριστεράς δηλώνουν ότι είναι συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση των συντάξεων και τη μείωση του χρόνου ασφάλισης και η ανακοίνωση κλείνει με το ¨δεν τα φάγαμε μαζί¨.
13:00: BREAK NEWS, αυτός που είχε βάρδια στον πυρηνικό σταθμό ήταν ¨ταβλί ¨ στο μεθύσι, γιατί είχε μαλώσει με την πεθερά του και δεν πρόλαβε να θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας.
13:01: Η πεθερά σε απευθείας σύνδεση επιβεβαιώνει με κατάρες, ότι αυτός ο ανεπρόκοπος φταίει και να τον κρεμάσουν στο Σύνταγμα
14:18: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι τσουνάμι σάρωσε πολλά νησιά.
14: 29: Διατάζει εκκένωση ορισμένων επικίνδυνων περιοχών με την εντολή να κατευθυνθούν προς Βορρά ή προς Νότο.
15:10: Το σχέδιο εκκένωσης αλλάζει και δίδεται νέα κατεύθυνση προς Ανατολικά ή  Δυτικά.
15:30: Ξεκινούν οι μεσημεριανές εκπομπές με πρώτη είδηση και με τρεμάμενη φωνή των τηλεπερσόνων, την ακύρωση όλων των gala.
15:43: Επιστρέφει ο Πρωθυπουργός εσπευσμένα από το εξωτερικό και συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με την παρουσία ξένων ειδικών.
15:50: Οι ¨περιβαλλοντολόγοι¨ και οι ¨οικολόγοι¨ ανακοινώνουν ότι τώρα είναι ευκαιρία για μια πράσινη ανάπτυξη.
15:51: Η εισαγγελία ζητά όλους τους φακέλους για να ασκήσει διώξεις, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά ΕΔΕ για όλους τους δημόσιους υπάλληλους.
18:30: Το Υπουργικό συνεχίζεται
19:30: Ζωντανή σύνδεση από την εθνική οδό, αλλά ο ανταποκριτής του καναλιού δεν ακούγεται, γιατί όλοι κορνάρουν μέσα από τα αυτοκίνητα και με τα χέρια ψηλά, …μάλλον δεν κάνουν το σήμα της νίκης ,κάτι ακούγεται επίσης….. μια λέξη που αρχίζει από μ…., ενώ και οι δύο κατευθύνσεις έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο parking
20:00: Τα κεντρικά δελτία ειδήσεων έχουν αποκλειστικές πληροφορίες για πιθανό ανασχηματισμό
22:00: Το Υπουργικό συνεχίζεται
STOP
Συγνώμη, δεν μπορώ να συνεχίσω το γράψιμο, το πικρό μειδίαμα,  αντικαταστάθηκε από κρύο ιδρώτα και ένα σφίξιμο στο στομάχι..

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ

Υστερόγραφο (…μετά από δύο ώρες):  Οι απανταχού αρμόδιοι ας ακούσουν κάποιους υπεύθυνους σεισμολόγους, που προτάσσουν άμεσα μέτρα πρόληψης, σε περιοχές εν δυνάμει σεισμογενείς, όπως π. χ.  ο έλεγχος κτιρίων σχολείων και νοσοκομείων και η συνεχής ενημέρωση - εκπαίδευση των πολιτών.
Να ενισχυθούν επίσης τα σώματα εκείνα, όπως Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, που σε δύσκολες περιπτώσεις στο παρελθόν, μας έχουν κάνει να αισθανθούμε περήφανοι.

Δεν ξεχνώ επίσης ότι είμαστε περικυκλωμένοι από πυρηνικούς αντιδραστήρες και ότι η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα. Η θέση μου όμως για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, παρά την βελτίωση της τεχνολογίας των αντιδραστήρων σε θέματα ασφάλειας, είναι κάθετα και οριζόντια  ΑΡΝΗΤΙΚΗ!

Ας προσευχηθούμε να ελεγχθεί άμεσα η έκλυση ραδιενέργειας στην ΙΑΠΩΝΙΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να γελάσω ή να κλάψω??Επιλέγω να ξεκαρδιστώ από τα γέλια και αφήνω τα κλάματα για ...αργότερα!!!!
Πάντως,θεωρώ ότι το σενάριο δεν είναι φανταστικό..είναι(καραμπινάτα) δυνατό!Και για να μην πάρει ποτέ σάρκα και οστά, προτείνω...να οργανώνουμε κάθε δεκαπέντε το χορό της φωτιάς, της βροχής, του σεισμού και του..τσουνάμι και βαμμένοι στα χρώματα του πολέμου να ξορκίζουμε το κακό..ωσάν τους ινδιάνους!!!Ε!κάποιος θα μας λυπηθεί..........


ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ (από το βόϊδι και το..μάτι, βεβαίως βεβαίως)

katalytikos είπε...

Φίλε μου, πολλές φορές σκέφτηκα να μην αναρτήσω αυτό το θέμα, γιατί συμφωνώ μαζί σου ... δεν είναι και τόσο φανταστικό.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που το ανήρτησες γιατί ήταν καταπληκτικό...από την αστεία του πλευρά...Ακόμη γελάω...!!!!


ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...