Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο εφιάλτης των χημικών στη Μεσόγειο και η περίεργη σιωπή των ¨αρμοδίων¨ και των ¨οικολογικών¨ οργανώσεων.

700 tn χημικών χ 14 = 9800 tn επικίνδυνων αποβλήτων!!!!
Αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα πώς και πού θα διατεθούν???

Ενώ η διαδικασία συλλογής-μεταφοράς των χημικών της Συρίας συνεχίζεται με κάποια καθυστέρηση, εντύπωση μας έχει προκαλέσει η αφωνία των αρμοδίων και των γνωστών ¨οικολογικών ¨ οργανώσεων.
Για την κυβέρνηση ούτε λόγος, ειδικά σε ότι αφορά στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Υγείας. Άλλοι ασχολούνται με τους 58, άλλοι με τις ΑΠΕ και τις ¨Πόλεις του Αύριο: Επενδύοντας στην Ευρώπη¨, άλλοι δίνουν διαλέξεις στο Harvard και γενικά ¨άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη…¨

Όμως και οι γνωστές ¨οικολογικές¨ οργανώσεις με λόγια μασημένα και ψιθυριστά  αναφέρθηκαν στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Για άλλα θέματα ελάσσονος σημασίας, θυμηθείτε πως αντιδρούσαν.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακοίνωση της Greenpeace!

¨….Greenpeace  accepts  that  the  current  approach  of  using  hydrolysis  at  sea  is  a  viable solution.  It  is  not  in  contradiction  with  the  London  Convention,  which  exists  in  order to  prevent  damage  to  the  marine  environment.  We  understand  that  hydrolysis  is  not without   risk,   but   the   balance   of   threats   and   safety   issues   means   these weapons   need   to   be   taken   out   of   the   extremely   volatile   situation   in   Syria,   so destruction  on  land,  where  they  are  currently  held,  is  not  viable….¨

Δηλαδή, σε όλα συμφωνούν, αλλά το μόνο που τους απασχολεί, διαβάζοντας την ανακοίνωση, είναι η transparency (διαφάνεια)!!
(Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ)
 
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ...
ποιοι ανέλαβαν την καταστροφή των χημικών!! 
Όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος  του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών (OPCW) το έργο της καταστροφής ανέλαβαν οι εταιρείες Veolia Environnement North America (θυγατρική της Γαλλικής VEOLIA) και Ekokem AB της Φινλανδίας.

Όπου ¨γάμος και χαρά¨ και ¨πράσινη¨ ανάπτυξη, η VEOLIA πρώτη!!!
Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Έχει μια μακρά ιστορία κατηγοριών για δωροδοκίες, διαφθοράς, διασπάθιση δημόσιου χρήματος κλπ!!. Έχει δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους, σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 336.000 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και βιομηχανίες σε τέσσερις τομείς: ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές. Το 2002 καταδικάστηκε με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για απάτη ενώ το 2007 είχε εμπλακεί σε νέα απάτη πλέον των 120 εκ. δολαρίων.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή από το …ενδιαφέρον που δείχνει για την εξαγορά της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, όπου πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρονται σε δεσμούς με την ¨πράσινη¨ οικογένεια!!!
Θυμηθείτε και την συνεργασία με την Marfin, όταν το 2010 η MIG ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Veolia Environnement, με στόχο τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα δραστηριοποιηθεί στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εν γένει του Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα.
Τη συναντάμε επίσης σαν χορηγό σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων παρέα με ¨πράσινες¨ ελληνικές εταιρείες, όπως στην περίεργη ΜΚΟ ¨International Solid Waste Association - ISWA¨.

Φίλοι αναγνώστες
Για το μεγάλο θέμα της καταστροφής των χημικών στην Μεσόγειο ακούγονται μόνο ελάχιστες φωνές όπως επιστήμονες από την Ελλάδα και άλλες 13 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι ζητούν από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στη Μεσόγειο, συνυπογράφοντας σχετική έκκληση.

Επίσης, πριν λίγες μέρες το ekriti.gr έλαβε μια απάντηση από τον Οργανισμό για την καταστροφή των χημικών (OPCW) σε επιστολή που είχε αποστείλει (ΕΔΩ). Στο κείμενο που υπογράφει ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών κ. Κριστιάν Καρτιέρ (Υπεύθυνος Μέσων και Δημοσίων σχέσεων του OPCW), όπως ο ίδιος αναφέρει ¨…δεν έχει επιλεγεί ακόμη το σημείο της υδρόλυσης στη Μεσόγειο…¨.  Επίσης ο κ. Καρτιέρ γράφει -με ύφος σχεδόν οργισμένο- ότι "οι κρητικοί θα πρέπει να σταματήσουν να ακούν τους "λεγόμενους" Έλληνες επιστήμονες". 
Διαβάζοντας προσεκτικά το αγγλικό κείμενο, πουθενά δεν δεσμεύεται για την μη θαλάσσια απόρριψη του συνόλου των αποβλήτων και αποφεύγει επιμελώς να χρησιμοποιεί τον όρο ¨wastes¨.

Για να καταλάβετε το λόγο, ας πούμε λίγα στοιχεία για την μέθοδο που επιλέχθηκε, την υδρόλυση (Field Deployable Hydrolysis System - FDHS).
Σχεδιάσθηκε πριν ακόμη ο Ασσαντ δεχθεί τη συμφωνία για τα χημικά!!
Χρηματοδοτήθηκε από Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. To project ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013, με στόχο να κατασκευαστεί μια πρωτότυπη λειτουργική μονάδα για την εξουδετέρωση των χημικών και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Με τη μέθοδο FDHS αναμιγνύονται τα προς εξουδετέρωση χημικά με νερό και αντιδραστήρια (υδροξείδιο του νατρίου - ΝαΟΗ και υποχλωριώδες νάτριο- NaOCl ), θερμαίνονται σε θερμοκρασία 212ο F για 3 ώρες και έτσι επιτυγχάνεται η καταστροφή τους (αρχική φωτο).
Όπως ισχυρίζονται, η απόδοση του συστήματος είναι 99,9%. Δηλαδή το 0,1% των χημικών θα απορριφθεί μαζί με τα απόβλητα.
Ο αντιδραστήρας του τιτανίου, που χρησιμοποιείται, έχει χωρητικότητα 2.200 - γαλόνια και η απόδοση κυμαίνεται από πέντε έως 25 μετρικούς τόνους ανά ημέρα , ανάλογα με το υλικό που υποβάλλεται σε επεξεργασία
Η διεργασία εξουδετέρωσης FDHS παράγει απόβλητα 5 έως 14 φορές περισσότερα από τον όγκο των προς επεξεργασία χημικών.

Επομένως θα παραχθούν έως 9.800 tn επικίνδυνων αποβλήτων!!!

Το βασικό ερώτημα λοιπόν, είναι:
Θα χαρακτηρισθούν όλα επικίνδυνα για να οδηγηθούν σε περαιτέρω επεξεργασία, όπως ισχυρίζεται ο OPCW ή κάποιες ποσότητες (χιλιάδες τόνοι) θα χαρακτηρισθούν ως μη επικίνδυνα και θα απορριφθούν στην Μεσόγειο???

Δεν υπάρχει χρόνος!!
Ας ξυπνήσουμε τώρα τους έλληνες ¨αρμοδίους¨ από τον ύπνο το βαθύ, για να μην ζήσουμε μετά από λίγα χρόνια το θέμα της παρακάτω αφίσας.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις "ξέρουν" ήδη ότι όλα θα κυλήσουν άριστα! Το έχουν διαβιβάσει - ίσως και διαβαιώσει - και σε Έλληνες υπουργούς.

Σε κάτι τέτοιο παραπέμπει και ο τίτλος: "Η Greenpeace, η Oceanica και η WWF, "Δεν θα μείνουν χημικά στη Μέσόγειο"


http://www.fornews.gr/index.php/2012-05-07-18-46-07/27867-greenpeace-oceanica-wwf

Ανώνυμος είπε...

Οι νεότερες αντιδράσεις της Greenpeace: http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2014/dlt-tipou-syria/

μάλλον ως συνέχεια της παλαιότερης ενημέρωσης:
https://secure.avaaz.org/en/petition/Ioannis_Maniatis_Evangelos_Venizelos_Arnitheite_tin_perivallontiki_kai_oikonomiki_katastrofi/?fbss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...