Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς ¨φως στο τούνελ¨ ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή στη Λίμα του Περού.

Σήμερα ολοκληρώνεται η συνάντηση στη Λίμα του Περού, που οργανώνει ο ΟΗΕ (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η  Δεκεμβρίου. 
Αντιπρόσωποι από 190 χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Τις εργασίες παρακολουθούν περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι. Σχεδόν 7.000 είναι από κυβερνήσεις, 3.500 αντιπρόσωποι ΜΚΟ, περίπου 1.000 δημοσιογράφοι και 1.000 εκπρόσωποι από τον ΟΗΕ και άλλους διακυβερνητικούς φορείς.

Την Τετάρτη 10/12/2014 πραγματοποιήθηκαν στη Λίμα μεγάλες διαδηλώσεις ακτιβιστών, από τον Αμαζόνιο και τις Άνδεις, για να απαιτήσουν μια δίκαιη λύση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Περισσότερο βέβαια, τους αυτόχθονες των περιοχών αυτών, απασχολεί η προστασία του περιβάλλοντος, λόγω της  εξόρυξης ορυκτών και της καταστροφής των δασών, από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα συνθήματά τους ήταν "Προστατέψτε το φαγητό σας" και "Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα"

Η συμφωνία, στην οποία φαίνεται να ....
καταλήγουν οι κλιματολόγοι, δεν θα περιέχει συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης των εκπομπών για κάθε μια από τις 200 χώρες.
Η συμφωνία για την ώρα είναι ότι κάθε συμμετέχουσα χώρα θα προετοιμάσει ένα σχέδιό μέχρι το Μάρτιο του 2015, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας το Δεκέμβρη 2015 στο Παρίσι, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2020.
Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι ορισμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιτάχθηκαν στην ιδέα επικύρωσης ενός νομικά δεσμευτικού εγγράφου. Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι άλλα έθνη, όπως η Κίνα, αντιδρούν στην προοπτική για οποιαδήποτε εξωτερική παρακολούθηση των περικοπών εκπομπών, που έχουν υποσχεθεί. 

Τον Νοέμβριο 2014 οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για το κλίμα, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές περίπου 26 % κάτω από τα επίπεδα του 2005 και η Κίνα συμφώνησε να θέσει ανώτατο όριο εκπομπών αυτό που θα έχει το 2030.
Τον Οκτώβριο 2014 επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να μειώσει τις εκπομπές της μέχρι 40 % κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Τα χρήματα είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για την επίτευξη συμφωνίας.
Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα είναι ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι  ένα ταμείο που θα διανείμει χρήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν στην μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Το ταμείο λειτουργεί με την παραδοχή ότι τα αναπτυγμένα κράτη, των οποίων οι οικονομίες είναι αρκετά σταθερές, θα συμβάλλουν περισσότερο. Αυτή τη στιγμή το ταμείο περιέχει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ΟΗΕ ελπίζει να αυξήσει το ποσό αυτό στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. Είναι όμως ακόμα ασαφές αν οι ¨δωρεές¨ των αναπτυγμένων χωρών θα είναι απαραίτητο και δεσμευτικό μέρος της συμφωνίας των Παρισίων το επόμενο έτος.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη συμφωνία μείωσης των εκπομπών σε διεθνές επίπεδο ήταν το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, που έθετε δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για 37 αναπτυγμένες χώρες.
Το πρωτόκολλο σχεδιάστηκε για δύο χρονικές περιόδους. Από το 2008 έως το 2012, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές 5 % κάτω από τα επίπεδα του 1990. Από το 2013 έως το 2020, οι συμμετέχοντες αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές τους μέχρι 18 % κάτω από τα επίπεδα του 1990.
Ενώ μερικές από τις υπογράφουσες χώρες του πρωτοκόλλου του  Κιότο τήρησαν τους στόχους τους κατά την πρώτη περίοδο δέσμευσης, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο σύνολό τους, δεν έδειξαν κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Αυτό συνέβη λόγω της μεγάλης αύξησης των εκπομπών ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών, όπως της Κίνας, η οποία ως γνωστόν είναι σήμερα η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.


Στο Παρίσι λοιπόν το Δεκέμβριο του 2015 και μέσα σε ένα πολύ θολό τοπίο, θα αναζητήσουν μια συμβιβαστική τελική συμφωνία, για τη διάδοχη κατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...