Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ: Η επιστήμη στην υπηρεσία των ….


Αφού διαβάσετε την ανάρτηση συμπληρώστε, με όποια λέξη θεωρείτε κατάλληλη, τον τίτλο!!!
Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ επιστημόνων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και μάλιστα με πεδίο αντιπαράθεσης την Ελλάδα!!!
Φίλοι αναγνώστες και ειδικά καπνιστές (σαν εμάς),
δεν έχει περάσει πολύς καιρός που τρείς επιστημονικές ανακοινώσεις, σχετικές με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είδαν το φώς της δημοσιότητας.
Η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ ήταν διαφορετική, ανάλογα με το … στόχο της κάθε ανακοίνωσης .
Ας τις δούμε, όπως τις........
παρουσίασαν τα ΜΜΕ.
¨Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και η χρήση του στη θέση του κανονικού τσιγάρου είναι πιθανώς ωφέλιμη για την υγεία, καταλήγει μικρή μελέτη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο…¨.
¨…νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποιεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες.
«Καταγράψαμε μια άμεση αύξηση στην αντίσταση των αεραγωγών [...] η οποία υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν άμεσες βλάβες μετά το κάπνισμα της συσκευής»
δήλωσε η καθηγήτρια Ιατρικής Χριστίνα Γκράτζιου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία…¨.
Και
¨Στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως ν' αποτελεί μία πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδημία του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων, καταλήγει μελέτη του πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης και των τμημάτων ΤΕΦΑΑ και Βιοχημείας (Θεσσαλίας) και Ιατρικής (Κρήτης).¨.

Κανένας όμως δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει λίγο, μια και τέτοιες ανακοινώσεις αφορούν στην υγεία και απευθύνονται σε εκατομμύρια καπνιστών, που επιθυμούν να απαλλαγούν από τις σοβαρές πράγματι επιπτώσεις του καπνίσματος.
Ανήκουμε και εμείς στην κατηγορία των μανιωδών καπνιστών, γι αυτό το λόγο παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με την ελπίδα πάντα ό,τι μια μέρα θα το κόψουμε οριστικά και αμετάκλητα.

Δείτε λοιπόν τι βρήκαμε και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας.
1: Η εταιρεία που έχει μονοπώλιο περίπου τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων flavourart (Ιταλική) στην επίσημη ιστοσελίδα ΕΔΩ ανακοινώνει τα παρακάτω:
¨ …. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε αναλάβει μια συνεργασία με τον Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, Καρδιολόγο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.
Ο Δρ Φαρσαλινός  είναι γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιά, ……..
Εδώ είναι η δήλωση από τον Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό:
     "Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη της συνεργασίας με FLAVOURART στον τομέα της ιατρικής έρευνας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η συνεργασία αφορά κυρίως τη χρηματοδότηση της ανεξάρτητη κλινική έρευνα που διεξάγεται από την ερευνητική μας ομάδα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στο κοινό και στην επιστημονική κοινότητα περισσότερα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Όλες οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στην εκτέλεση της έρευνας κατά τρόπο που θα αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που είναι σήμερα αναπάντητα σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον ανθρώπινο οργανισμό.¨.
...............................................................................................
ΑΝΑΝΕΩΣΗ:
Σε απάντηση των παραπάνω ο κος Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μας απέστειλε τις παρακάτω διευκρινήσεις:

¨Οι συγγραφείς του άρθρου θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους ερευνητές για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις πάνω στο αντικείμενο που σχολιάζουν. Για παράδειγμα, η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας απεστάλη αρκετούς μήνες πριν από οποιαδήποτε πραγματοποίηση και ανακοίνωση συνεργασίας με την Flavourart (που αφορά μελλοντικές μελέτες). Επίσης, όπως αναφέρεται ρητά, η Flavourart χρηματοδοτεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που θα γίνει άλλωστε σε διαφορετική χώρα και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα. Όλοι οι ερευνητές είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε την πηγή χρηματοδότησης των ερευνών μας, και όπως αναφέραμε στην μέχρι τώρα μελέτη μας πως ΚΑΝΕΙΣ δεν χρηματοδότησε την έρευνα, έτσι θα αναφέρουμε υποχρωτικά στο μέλλον τον οποιοδήποτε χρηματοδότη!
Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις στο kfarsalinos@gmail.com
Σας ευχαριστώ¨
 ....................................................................

2: Μόλις ανακοινώθηκε η δεύτερη επιστημονική έρευνα, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες, η flavourart στο site ΕΔΩ την αναφέρει, αλλά παραπέμπει για σχολιασμό στο Blog κάποιου Δρ Siegel καθηγητή στο Τμήμα Κοινοτικής Υγείας Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης της Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΔΩ), ο οποίος γράφει!
¨……Κατά την αναζήτηση για τα αίτια που  το δελτίο Τύπου έχει παραποιήσει τα ευρήματα της ανακοίνωσης, η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου είναι ότι ίσως υπάρχει μια οικονομική σύγκρουση συμφερόντων με την Big Pharma.
 Και πράγματι, αποδεικνύεται ότι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης - Δρ Γκράτζιου - ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε και διεξάγεται εν μέρει από την Pfizer, κατασκευάστρια του Chantix, ένα φάρμακο το οποίο κινδυνεύει να απολέσει σημαντικές πωλήσεις, εφόσον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνουν δημοφιλή.
Έτσι, αυτή η συν-συγγραφέας της μελέτης έχει σημαντική οικονομική σύγκρουση συμφερόντων με την Big Pharma, ……….….¨

Έτσι για να καταλάβετε πόσο πολύ θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τις επιστημονικές ανακοινώσεις, αλλά και τα ΜΜΕ που αναλαμβάνουν να τις … επικοινωνήσουν!!!!

Να συμπληρώσουμε επίσης προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι για τη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών από ιδιωτικές εταιρείες υπάρχουν πολλές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλουμε να ελπίζουμε, τουλάχιστον από ηθικής άποψης, ότι τηρούνται οι επιστημονικοί κανόνες και η δεοντολογία.

Και
λίγα λόγια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, συνήθως όμως χρησιμοποιεί μια μπαταρία για να παράγει ένα εκνέφωμα σαν ατμό που περιέχει νικοτίνη.
Εφευρέθηκε το 2003 από έναν Κινέζο φαρμακοποιό και πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους, αν και μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει εγκρίνει επισήμως τη χρήση του ως μέσου για τη διακοπή του καπνίσματος.

3 σχόλια:

Konstantinos Farsalinos είπε...

Οι συγγραφείς του άρθρου θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους ερευνητές για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις πάνω στο αντικείμενο που σχολιάζουν. Για παράδειγμα, η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας απεστάλη αρκετούς μήνες πριν από οποιαδήποτε πραγματοποίηση και ανακοίνωση συνεργασίας με την Flavourart (που αφορά μελλοντικές μελέτες). Επίσης, όπως αναφέρεται ρητά, η Flavourart χρηματοδοτεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που θα γίνει άλλωστε σε διαφορετική χώρα και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα. Όλοι οι ερευνητές είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε την πηγή χρηματοδότησης των ερευνών μας, και όπως αναφέραμε στην μέχρι τώρα μελέτη μας πως ΚΑΝΕΙΣ δεν χρηματοδότησε την έρευνα, έτσι θα αναφέρουμε υποχρωτικά στο μέλλον τον οποιοδήποτε χρηματοδότη!
Είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις στο kfarsalinos@gmail.com
Σας ευχαριστώ

katalytikos είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ!
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος του καπνίσματος γενικότερα, την απάντησή σας θα την εντάξουμε στο κείμενο της ανάρτησης.

Konstantinos Farsalinos είπε...

Πιστεύουμε ξεκάθαρα στην σωστή και άμεση πληροφόρηση του κοινού. Γνωρίζουμε τις υπερβολές με τις οποίες μερικές φορές αντιμετωπίζονται ορισμένα επιστημονικά θέματα. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε ζητά περαιτέρω διευκρινήσεις, ιδιαίτερα εκείνων που μεταδίδουν τις ειδήσεις και χρειάζονται μια πιο λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων. Καμία μελέτη από μόνη της δεν είναι ικανή να βγάλει ολοκληρωμένα συμπεράσματα για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα. Ούτε η δική μας μελέτη λοιπόν δίνει οριστικές απαντήσεις στο βασικό ερώτημα, αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό. Χρειαζόμαστε αρκετά χρόνια ακόμη για να διαπιστώσουμε όλες τις ιδιότητες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως πολλά χρόνια χρειαστήκαμε για να διαπιστώσουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος.
Όχι μόνο δεν κρύβουμε αλλά προσκαλούμε χρηματοδότες που δέχονται να ρισκάρουν τα χρήματά τους για να γίνουν μελέτες χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Είναι αδύνατον από ένα νοσοκομείο ή το δημόσιο σύστημα υγείας να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το κόστος των εξετάσεων για τις μελέτες που χρειάζονται ακόμη να γίνουν, κι αυτό είναι παγκόσμια τακτική. Τα πρωτόκολλά μας είναι επίσημα κατατεθειμένα, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης, κι αυτό αποκλείει κάθε προσπάθεια απόκρυψης.
Σας ευχαριστούμε για την δημοσίευση των απόψεών μας, και όπως ξαναείπα, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...