Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Οι αντιδράσεις για τα χημικά στην Μεσόγειο πιάνουν τόπο!!!

Ενώ σήμερα, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στις 12:30 πραγματοποιείται παγκρήτια συνάντηση για την καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο, προγραμματίζεται διεθνές φόρουμ στην Ρώμη για το ίδιο θέμα !!
 Οι υπεύθυνοι για την καταστροφή των χημικών (OPCW, ΗΠΑ, ΟΗΕ) αντιπροτείνουν την οργάνωση  εκδήλωσης πάνω στο πλοίο MV CAPE RAY , το οποίο περιμένει στην Rota της Ισπανίας, σχετικά με τη διαδικασία, τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον!!
Μαζική αντίδραση τώρα!!!
(Τα social media προσφέρονται γι αυτό!)

Οι εξελίξεις:
Στις 20 Μαρτίου 2014, ο OPCW επιβεβαίωσε ότι άλλη μια παρτίδα χημικών προτεραιότητας 1 μεταφορτώθηκε από τη Latakia με προορισμό το λιμάνι Gioia Tauro στην Ιταλία, απ όπου πρόκειται να μεταφερθούν για υδρόλυση πάνω στο πλοίο MV Cape Ray . Με αυτή την πιο πρόσφατη αποστολή , έχουν πραγματοποιηθεί 11 συνολικά αποστολές και έχει μεταφερθεί το 49,3% των χημικών ουσιών. Η πιο πρόσφατη ενημέρωση του οργανισμού αναφέρει ότι το 34,8% των χημικών ουσιών προτεραιότητας 1 και το 82,6% των χημικών ουσιών προτεραιότητας 2, έχουν μεταφερθεί από τη Συρία με τα πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας.

Είναι ακόμα ασαφές ποιες χημικές ουσίες συνθέτουν αυτές της προτεραιότητας 1 ή 2  ή πόσοι τόνοι από κάθε χημικό υπάρχουν συνολικά. Ο OPCW ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες χημικές ουσίες προτεραιότητας 1 θα καταστραφούν μέσω υδρόλυσης πάνω στο αμερικανικό MV Cape Ray και ένα μικρό τμήμα θα καταστραφεί σε μια εγκατάσταση στο Ellesmere του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα λύματα από ...
την εξουδετέρωση των 23 τόνων αερίων μουστάρδας θα καταστραφούν στη Γερμανία . Οι χημικές ουσίες Προτεραιότητας 2 θα καταστραφούν σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και την Φινλανδία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters , το συριακό λιμάνι της Λατάκειας, απ όπου τα χημικά όπλα της Συρίας μεταφέρονται έξω από τη χώρα, έχει προσβληθεί από ρουκέτες πολλές φορές τον περασμένο μήνα. Την περασμένη εβδομάδα, το λιμάνι της πόλης είχε βληθεί δύο φορές  και αυτή την εβδομάδα ο αριθμός έχει αυξηθεί σε πέντε. Το Reuters αναφέρει ότι τουλάχιστον μία από τις ρουκέτες έπεσε κοντά στο σημείο όπου διέμεναν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και του
OPCW αλλά δεν επλήγησαν οι εγκαταστάσεις με τις αποθηκευμένες χημικές ουσίες.

Μετά τις  αντιδράσεις, κυρίως των Μεσογειακών χωρών, φαίνεται πλέον πιθανό ότι θα οργανωθεί ένα διεθνές φόρουμ στη Ρώμη όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο. Αντίθετα, ο OPCW, ΟΗΕ και ΗΠΑ υποστηρίζουν την οργάνωση μιας ημέρας εκδηλώσεων πάνω στο MV Cape Ray, το οποίο παραμένει στο λιμάνι της Rota στην Ισπανία, όπου οι αρμόδιοι θα απαντήσουν στα ερωτήματα ΜΚΟ και δημοσιογράφων σχετικά με τη διαδικασία, τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...