Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Χημικά στη Μεσόγειο: Τελευταίες εξελίξεις

1: Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κος Ρασμουσεν αναστέλλεται η κοινή αποστολή ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την προστασία του Αμερικάνικου πλοίου Cape Ray πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της υδρόλυσης για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Η αιτιολογία είναι ότι ¨ η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας , καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ".
Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την καταστροφή των χημικών όπλων , αλλά η Ρωσία δεν θα συμμετέχει στην συνοδεία του σκάφους των ΗΠΑ.

Στην αποστολή αυτή συμμετέχει η Ρωσία με το καταδρομικό Pyotr Veliky (Πέτρος ο Μέγας), το οποίο έχει και τον συντονισμό. Μέχρι σήμερα, μαζί με το κινέζικο θωρηκτό Yancheng και άλλα πλοία από Δανία και Νορβηγία διασφαλίζουν την μεταφορά των χημικών από την Λαττάκεια στο πλοίο Taiko, που θα τα μεταφέρει στο Ιταλικό λιμάνι της Καλαβρίας και από εκεί θα μεταφορτωθούν στο Cape Ray.

2: Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μέρος από τα επικίνδυνα απόβλητα, που θα προκύψουν από την διαδικασία της υδρόλυσης, θα καταστραφούν (αποτέφρωση) στο Munster , περίπου 70 χλμ νότια του Αμβούργου, στις....
εγκαταστάσεις της Κρατικής εταιρείας  GEKA.
Θυμίζουμε ότι στην εγκατάσταση αυτή  η Γερμανία ανέπτυξε τα χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

3: Την περασμένη Τρίτη , ο OPCW ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο των χημικών αποθεμάτων έχουν παραληφθεί από τη Συρία .
Μέχρι σήμερα έξι (6) φορές έχουν φορτωθεί χημικά από το λιμάνι της Λαττάκειας στο πλοίο TAICO (7 Ιανουαρίου, 28 Ιανουαρίου, 10 Φεβρουαρίου , 27 Φεβρουαρίου και 1 Μάρτη του 2014 ).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νέες διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν όλα τυπικά εντάξει δόθηκαν μετά από ερωτήσεις βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο. Λέγεται ότι θα παραστούν στη συνάντηση ενημέρωσης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Μέχρι πριν λίγες μέρες ίσχυαν τα εξής:
"Απροσδιόριστη η θέση όπου θα καταστραφούν τα χημικά της Συρίας"
http://www.cretalive.gr/crete/view/aprosdioristh-h-thesh-opou-tha-katastrafoun-ta-chhmika-ths-surias/146783

Η NGO, "Robin des Bois", από τον Ιανουάριο, έχει γράψει για το θέμα τα εξής: http://www.robindesbois.org/english/syrian-chemical-weapon-3.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...