Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ηλιοθερμικό στην Ισπανία παράγει μόνο απώλειες!!



Προσοχή σε αυτά που υπόσχονται οι ¨επενδυτές¨ ηλιοθερμικών στην επαρχία Σητείας !!!




Στο Andasol της Νότιας Ισπανίας έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Ευρώπης. Αποτελείται από 3 συστήματα, αναπτυγμένα σε έκταση μεγαλύτερη από 70 γήπεδα ποδοσφαίρου!
Andasol - 1 ολοκληρώθηκε το 2008,
Andasol - 2 ολοκληρώθηκε το 2009 και
Andasol - 3 ολοκληρώθηκε το 2011.
Το Andasol 3 σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε από την κοινοπραξία της Solar Millennium και MAN Ferrostaal (γνωστή από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου!!!)
Κάθε σύστημα έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 50 MWe.
Το συνολικό κόστος της κατασκευής των τριών έργων εκτιμάται σε 900 εκατομμύρια ευρώ .

To Andasol 3 έχει την τεχνολογία Parabolic Solar Plant, όμοιο με αυτό που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στην επαρχία Σητείας στην περιοχή ΧΩΝΟΣ του Δ.Δ Ιτάνου.
Ας δώσουμε ένα πρώτο στοιχείο σχετικό με την κατανάλωση του νερού με βάση τα πραγματικά στοιχεία λειτουργίας.
Οι ανάγκες σε νερό της μονάδας είναι 870.000 m³/έτος!!! (από Wikipedia )
Ξέρετε πόσο υπολογίζουν την κατανάλωση νερού για το αντίστοιχο στην επαρχία Σητείας??....
Μόνο 30.000 m3/έτος!!!!!!!!!!!!
Μήπως τα στοιχεία αυτά που ενσωματώθηκαν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τα έκαναν αποδεκτά οι αδειοδοτούσες αρχές, θα πρέπει να τα ψάξει κάποιος εισαγγελέας???

Πριν λίγες ημέρες η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt (ΕΔΩ) έγραψε ότι το Andasol 3, παραβολική ηλιακή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ισπανία " παράγει πάνω απ΄ όλα ένα πράγμα : απώλειες " .
Γιατί αυτό το ενδιαφέρον της καλής εφημερίδας?? Μα η μονάδα αυτή είναι Γερμανικών συμφερόντων!! Ανήκει στην κοινοπραξία των γερμανικών εταιρειών RWE , Rheinenergie και Stadtwerke München.

Ποιο όμως είναι το πρόβλημα.
Από τη στιγμή που η Ισπανία έκοψε τις επιδοτήσεις τα fit in tariffs, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όλες αυτές οι μονάδες λειτουργούν με σοβαρές απώλειες με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμες!!
Δεν μπορεί να λειτουργήσουν επικερδώς και θα πρέπει να διαγράψουν πολλά εκατομμύρια ευρώ!!!
(Stadtwerke München  64.000.000 , Rheinenergie 17 εκατομμύρια , και η RWE έχει παραδεχθεί ότι οι διαγραφές θα είναι «σημαντικές»)

Η ηλιακή ενέργεια είναι βιώσιμη μόνο με γενναιόδωρες επιδοτήσεις από το κράτος . Κατά τη διάρκεια των ετών της ¨πράσινης¨ Ισπανικής ανάπτυξης πάνω από  13 δισεκατομμύρια διοχετεύθηκαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία ως επιδοτήσεις. Αλλά τώρα, λόγω της κρίσης, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν δραστικά και η  κατάρρευση είναι ασταμάτητη.

Οπότε, οι Γερμανοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν από το Ισπανικό κράτος πολλά εκατομμύρια ευρώ!!!

Θα παρακολουθήσουμε την δικαστική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...