Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μετά το Γερμανικό σκάνδαλο με τις Διοξίνες, το βακτήριο E. COLI με Ισπανικά αγγούρια


 ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ
Ενώ ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων στην Γερμανία και σε άλλες χώρες αυξάνει, από την Ελευθεροτυπία (ΕΔΩ) διαβάζουμε:

« Ανησυχία, πάντως, επικρατεί στους Έλληνες παραγωγούς αγγουριών και γενικότερα κηπευτικών, που φοβούνται ότι αυτοί τελικά θα πληρώσουν το διατροφικό σκάνδαλο στην Ισπανία. Έλληνες παραγωγοί πιθανολογούσαν ότι Ισπανοί συνάδελφοί τους χρησιμοποίησαν νερό από βιολογικούς καθαρισμούς, για αρδεύσεις, που επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις σε ορισμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά απαγορεύεται αυστηρά, όταν πρόκειται για κηπευτικά. Στην Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούνται νερά από βιολογικούς καθαρισμούς σε καλλιέργειες.»

Να συμπληρώσουμε ότι δεν είναι μόνο το νερό άρδευσης, όπου με την Υπουργική Απόφαση για ¨επαναχρησιμοποίηση  των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων Υ.Α. οικ. 145116/2011  (ΦΕΚ 354/Β`/8.3.2011) επιτρέπεται, αλλά και η λίπανση με ΚΟΜΠΟΣΤ και με τα κάθε είδους ¨βιολογικά¨ λιπάσματα.

.............................................................................................................................
Διαβάσαμε πριν λίγες ημέρες ότι το βακτήριο E. Coli ανιχνεύθηκε σε Ισπανικά αγγούρια που διακινήθηκαν κυρίως στην Γερμανία. Οι Γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι εμφανίσθηκαν κρούσματα με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια, τα οποία προκλήθηκαν από την τοξίνη Shiga προερχόμενη από στέλεχος του Escherichia Coli (E. Coli).
Επιπλέον χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι:
«Ύποπτα» αγγούρια, που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli έχουν εντοπιστεί, εκτός της Γερμανίας, και στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο.
«Έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα δίκτυά μας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη που έχουν επηρεαστεί», είπε η Πία Αρενκίλντε.

Έντεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γερμανία αφού μολύνθηκαν από το βακτήριο ενώ εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύονται. Περίπου σαράντα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες - Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία - και τρία στις ΗΠΑ. Όλοι αυτοί οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Γερμανία ή είναι Γερμανοί που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. 
Το Βερολίνο επιρρίπτει τις ευθύνες για την επιδημία σε βιολογικά αγγουράκια που εισάγονται από την Ισπανία, μολονότι οι ισπανικές αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Τι είναι το E. Coli
Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους .
Λοίμωξη προκαλείται κυρίως από την κατάποση μολυσμένων τροφών ή νερού. Πολλά τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί σε  χώρες της Λατινική Αμερικής και Αφρικής

Παθογόνους μικροοργανισμούς όπως  το E. Coli,  συναντάμε σε υγρά απόβλητα, στη λάσπη των βιολογικών καθαρισμών, σε στερεά απόβλητα (ΑΣΑ), σε ΚΟΜΠΟΣΤ, σε κτηνοτροφικά απόβλητα, κ. ά
Από ερευνητικές εργασίες κυρίως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που όπως φαίνεται έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα παθογόνων μικροοργανισμων και συγκεκριμένα σε έρευνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (2006) (ΕΔΩ 1,06 ΜΒ) μαθαίνουμε ότι:


 Η έρευνα αυτή  καταλήγει στο παρακάτω σημαντικό συμπέρασμα:


         
Όμοιες εργασίες έχουν εκπονηθεί και για την παραγωγή ΚΟΜΠΟΣΤ!!

Είναι λοιπόν αναγκαίο όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ενεργοποιηθούν άμεσα και να δώσουν την βαρύτητα που πρέπει στον έλεγχο των παθογόνων οργανισμών και ειδικότερα σε θέματα:
1: διαχείρισης των αποβλήτων, ενόψη και της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου. Επισημαίνεται ιδιαίτερα το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ και της κομποστοποίησης.
2: υλοποίησης της πρόσφατης ΚΥΑ (ΕΔΩ) για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. 
3: διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, όχι μόνο ο καθορισμός αυστηρών οριακών τιμών αλλά και η καθιέρωση αξιόπιστου συστήματος ελέγχου.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Εμείς οι καταναλωτές , όπως λέει και ο ΕΦΕΤ (ΕΔΩ),
θα πρέπει να ακολουθούμε τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...