Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Κυριακή 5η Ιουνίου – ημέρα περιβάλλοντος


Γενικά οι  παγκόσμιες ¨ημέρες¨ ποτέ δεν μας συγκίνησαν, αλλά γι΄ αυτό το θέμα αξίζει  να μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση.
Κυριακή 5 Ιουνίου ημέρα περιβάλλοντος
Για να τιμήσουμε και τον τίτλο του blog (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ), θα προσπαθήσουμε περιληπτικά να δώσουμε, με τη δική μας οπτική γωνία και με ψυχραιμία, την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα σήμερα.
Η γενική εικόνα, για ότι ονομάζουμε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στη χώρα μας, με δύο λέξεις είναι πολύ καλή.
Όσοι όμως παρακολουθούν τα ΟΙΚΟ-ΜΜΕ η εικόνα που θα έχουν σχηματίσει, μάλλον θα είναι ακριβώς αντίθετη. Αν ερωτηθούν οι τηλεθεατές, ακροατές, αναγνώστες, αυτών των μέσων, η πλειοψηφία θα απαντήσει ότι σήμερα ή αύριο έρχεται η περιβαλλοντική συντέλεια και ότι αυτή θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.
Γιατί όλα αυτά?
Εσκεμμένη περιβαλλοντική παραπληροφόρηση προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπών και πάντα με την εύκολη δικαιολογία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ο φόβος, η καταστροφολογία, η κινδυνολογία, δηλ κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει σήμερα με την οικονομία μας και σκεφτείτε πού μας έχει οδηγήσει αυτή η τακτική. Θα έχετε προσέξει μάλιστα ότι για να μας πείσουν πιο εύκολα, χρησιμοποιούν πάντα τα παιδιά, δηλ την ευαίσθητη χορδή του Έλληνα.
Μην αυταπατάστε θυμηθείτε μόνο ότι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών, φυσικών προσώπων, οργανισμών κυβερνητικών και μη, που ενώ έχουν υπερ-προβληθεί για τις ΟΙΚΟ ευαισθησίες τους, στην πορεία έχει αποδειχθεί ότι είχαν άλλα ¨ενδιαφέροντα¨. Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Ανάμεσά τους θα υπάρχουν εταιρίες, οργανώσεις και πρόσωπα, που έχουν να επιδείξουν έργο,  με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος .
Θα επαναλάβουμε ότι η πληροφόρηση πρέπει να φιλτράρεται μέσα από τη γνώση. Πού όμως θα την αναζητήσουμε αφού και η γνώση σε πολλά  εκπαιδευτικά ιδρύματα ελέγχεται. Δυστυχώς, οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ σήμερα, είναι λίγοι και πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές προτίμησαν να αναλάβουν θέσεις στο σύστημα εξουσίας.
Ας είναι,  αυτό επαφίεται στο χαρισματικό μυαλό του Έλληνα.

Η χώρα μας δεν έζησε έντονη βιομηχανική περίοδο, όπως κυρίως σε χώρες της Β. Ευρώπης.  Αυτό, από περιβαλλοντική άποψη και μόνο, είχε θετικά αποτελέσματα. Με μια επίσκεψη στη Β. Θάλασσα ή σε ποτάμια στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, θα καταλάβετε τι πραγματικά σημαίνει ρύπανση.

Τα προβλήματα στη χώρα μας είναι εστιασμένα και συνδέονται σε πολλές περιπτώσεις με τη βιομηχανική δραστηριότητα. Τα μόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, που καλύπτουν οριζόντια τη χώρα,  θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η διαχείριση των υδάτων, η αυθαίρετη δόμηση, εν μέρει η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και κυρίως των επικινδύνων και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στον αγροτικό τομέα .

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, σε θέματα διαχείρισης υγρών και αστικών αποβλήτων έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Βέβαια αν υπολογίσουμε τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί θα έπρεπε η εικόνα να θυμίζει παράδεισο. Δυστυχώς το ίδιο έργο συνεχίζεται και σήμερα με την αλόγιστη σπατάλη σε μελέτες, μελέτες και πάλι μελέτες.

Τα σημαντικότερα εστιασμένα προβλήματα της χώρας είναι:
-        η ατμοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα, Μεγαλόπολη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα
-        η ρύπανση στην περιοχή Ασωπού, Μεσσαπίας, θριασίου.
-        Η ρύπανση της Κορώνειας
-        Η ρύπανση του Αμβρακικού
-        Η ρύπανση του Καλαμά.
-        Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε ορισμένες περιοχές από λατομικές, μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες.
-        Ο θόρυβος στις μεγάλες πόλεις
Οι θάλασσα μας ευτυχώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ίσως οι περιπτώσεις του Κορινθιακού, του Ευβοϊκού και του Θερμαϊκού, θα πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής.
Και τα δάση μας, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές, καλά κρατούν.

Για την κλιματική αλλαγή έχουμε πάρει θέση με σχετικές αναρτήσεις (ΕΔΩ και ΕΔΩ), δεν θα επεκταθούμε. Το μόνο που θα επαναλάβουμε είναι ότι όσο καθυστερούμε να δώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις στο πρόβλημα, τόσο η επιστροφή στην αλήθεια και στην πραγματικότητα θα είναι πιο οδυνηρή και κυρίως σε θέματα που αφορούν στον ενεργειακό τομέα..

Το σύνθημα μας λοιπόν για αυτή την ημέρα είναι:

¨Η περιβαλλοντική παραπληροφόρηση βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον¨

Και επειδή ίσως να μην το γνωρίζετε, σας ενημερώνουμε ότι η 5η  Ιουνίου δεν είναι η μοναδική ημέρα που γιορτάζουμε το περιβάλλον, υπάρχουν και άλλες 17 στη διάρκεια του έτους.

02 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
22 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
16 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου
22 Απριλίου - Ημέρα της Γης
22 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
23 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας
08 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών
16 Σεπτεμβρίου - Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος
18 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών
22 Σεπτεμβρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων (Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο)
13 Οκτωβρίου - Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών
24 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ακτών
02 Οκτωβρίου          - Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών
04 Οκτωβρίου          - Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
06 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Παρεμπόδιση της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος στον Πόλεμο και τις Ένοπλες Συγκρούσεις
11 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Για όσους ενδιαφέρονται για EVENTS και ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ στις 5 Ιουνίου, περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του αρμόδιου Υπουργείου ΠΕΚΑ.

Εμείς, επειδή έχουμε ξεχάσει και το ποδήλατο, θα γιορτάσουμε την ημέρα του περιβάλλοντος στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ,  παρέα με τους ¨ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ¨.

ΑΝΤΕ!!   ΣΙΓΑ -  ΣΙΓΑ ΝΑ…. ¨ΑΝΕΒΟΥΜΕ¨ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ!!,
SKA Bangies ¨ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ¨!!!!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...