Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

η ΛΑΡΚΟ και ο σύλλογος οικιστών και οικοπεδούχων Ο.Σ.Μ.Α.Ε.Σ. – ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ η ΝΕΑ ΑΛΑΙΑ

(Το θέμα έχει στόχο να αναδείξει τις διαδικασίες που ακολουθούνται από την σημερινή δημόσια διοίκηση, σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ελέγχων, κυρώσεων και μέτρων , ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες)

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι:
Δημόσιος λειτουργός,  καταγγέλλει για ρύπανση δραστηριότητες, σαν μέλος του ΔΣ συλλόγου οικιστών και ο ίδιος (λόγω αρμοδιότητας των υπηρεσιών που εποπτεύει) ελέγχει και εισηγείται - επιβάλλει κυρώσεις και μέτρα??

Ας δούμε το θέμα από την αρχή.
Ποια σχέση μπορεί να έχει ένας σύλλογος οικιστών – οικοπεδούχων με τη ΛΑΡΚΟ?? Εκ πρώτης όψεως καμιά.
Αν δούμε όμως προσεκτικά κάποια στοιχεία, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται και δημιουργούνται πολλά, μα πάρα πολλά ερωτηματικά!!!
Ας τα βάλουμε σε μια σειρά.
Ο Ο.Σ.Μ.Α.Ε.Σ. είναι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού στην περιοχή που ξετυλίγεται αμφιθεατρικά μπροστά στις γραφικές παραλίες του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου στη Μαλεσίνα. Βρίσκεται σε απόσταση 126 χιλιομέτρων από την Αθήνα.
Ο σύλλογος των οικιστών – οικοπεδούχων του συνεταιρισμού, με βάση και το καταστατικό του, έχει σαν σκοπό και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και αγωνίζεται γι αυτό και καλά κάνει.
Με βάση τις ανακοινώσεις του συλλόγου, από τις βασικές προτεραιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής, είναι η ρύπανση που προκαλεί η ΛΑΡΚΟ με τις εγκαταστάσεις παραγωγής σιδηρονικελίου στην Λάρυμνα και οι Ιχθυοκαλλιέργειες.
Ουδέν μεμπτό και μπράβο τους, διότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι πράγματι ρυπαίνουσες.
Τα ερωτήματα προκύπτουν, όταν δει κανείς το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου (ΕΔΩ). Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου είναι η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Δηλαδή, καταγγέλλει σαν μέλος του ΔΣ του συλλόγου,  δραστηριότητες της περιοχής και με τις αρμόδιες υπηρεσίες που εποπτεύει, τις ελέγχει και επιβάλλει και πρόστιμα και μέτρα? Θυμίζουμε ότι στις 10 Μαΐου 2011 και μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υπηρεσία που ανήκει στην αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας, ο Υπουργός επέβαλλε πρόστιμο στη ΛΑΡΚΟ ύψους 596.340 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Χαρακτηριστικό δείγμα, η ανακοίνωση του συλλόγου τον Αύγουστο 2011, όπου  αναγράφεται ¨Επιτύχαμε επιβολή προστίμου στην ΛΑΡΚΟ…¨  και η ανακοίνωση υπογράφεται και από την Ειδική Γραμματέα.
κλικ για μεγένθυση
 Δεν εξετάζουμε την ουσία αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να επιβληθεί το πρόστιμο στη ΛΑΡΚΟ! Τη διοικητική διαδικασία σημειώνουμε και τη δεοντολογία. Σε κάθε περίπτωση και για αποφυγή παρεξηγήσεων, το δόγμα μας είναι: ¨ο ρυπαίνων πληρώνει, τιμωρείται και αποκαθιστά¨
Επίσης, με όλη την εκτίμηση για τα έργο των ελεγκτικών υπηρεσιών, να ρωτήσουμε εάν έχουν γίνει έλεγχοι στις εγκατεστημένες ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή και ποια ήταν η εξέλιξη των ελέγχων.

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση δόθηκε
με την από 27/9/2011 ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με βάση την οποία η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης και Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΛΑΡΚΟ ¨επιβάλλει¨ σχέδιο συμμόρφωσης της εταιρείας.
Δεν χρήζει σχολιασμού το πλαίσιο των μέτρων, γιατί το δημοσιευθέν έγγραφο που φέρει την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως, δεν έχει καμία διοικητική ισχύ και τούτο διότι αρμόδια αρχή για να καθορίζει περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας δραστηριοτήτων, με βάση και το νέο νόμο, είναι μόνο οι αδειοδοτούσες αρχές και όχι οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
Εάν η αδειοδοτούσα αρχή κρίνει ότι μια δραστηριότητα ρυπαίνει, παρά τους όρους που έχουν επιβληθεί, καλεί τους υπευθύνους να υποβάλουν νέα στοιχεία – μελέτες – μετρήσεις  και με βάση τα αποτελέσματα, μπορεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυστηρότερων όρων.
Επιβολή σημαίνει υιοθέτηση περιβαλλοντικών όρων με Υπουργική απόφαση.
Επομένως τα αναγραφόμενα στο σχέδιο συμμόρφωσης, δεν δεσμεύουν ούτε τη σημερινή διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αλλά ούτε και τους υποψήφιους αγοραστές, μια και όπως ανακοινώθηκε έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (δυστυχώς!) και μάλιστα άμεσα.

Το βασικό ερώτημα, τουλάχιστον δεοντολογικά και ανεξάρτητα από πρόσωπα και ειδικά την περίπτωση της Ειδικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, είναι εάν μπορεί ένας δημόσιος λειτουργός να καταγγέλλει για ρύπανση δραστηριότητες, σαν μέλος ΔΣ συλλόγου οικιστών και ο ίδιος (λόγω αρμοδιότητας των υπηρεσιών που εποπτεύει), να ελέγχει και να επιβάλλει – εισηγείται κυρώσεις και μέτρα.
Για τη νομική διάσταση, ας μας απαντήσουν οι ειδικοί.

2 σχόλια:

Kostas D. είπε...

Έχετε δίκιο. Δείτε εδώ και ένα βίντεο που είναι σχετικό με το θέμα http://youtu.be/_Hc_9OO8McA

Η κυρία Καραβασίλη θα πρέπει να παραιτηθεί εδώ και τώρα από μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Νέα Αλαία!

Συνεχίστε έτσι αγωνιστικά για την προστασία του περιβάλλοντος!

katalytikos είπε...

Μην μπερδεύετε τη ρύπανση από τη ΛΑΡΚΟ, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ρυπαίνουσα δραστηριότητα, με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση, ανεξάρτητα με ποιός την εκπροσωπεί κάθε φορά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...