Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΑΡΚΤΙΚΗ: Το λιώσιμο των πάγων

Άρχισαν οι ζέστες, οπότε θα πρέπει να ετοιμασθείτε να αντιμετωπίσετε εκτός των άλλων και τον βομβαρδισμό ειδήσεων σχετικά με το αγαπημένο θέμα των ΟΙΚΟ-ΜΜΕ, δηλαδή το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Η λογική της οικο-τρομοκρατίας εμφανίζει pick άνοιξη ή καλοκαίρι. Οι μη ειδικοί και οι μη υποψιασμένοι πείθονται εύκολα, όπως έχει αποδειχθεί, με τα θεαματικά video, που γεμίζουν τις οθόνες της TV .

Ποια είναι όμως η αλήθεια??
Δύσκολη απάντηση!!!!
Χιλιάδες μελέτες – έρευνες χωρίς όμως κοινά συμπεράσματα για την έκταση και τα αίτια του φαινομένου. Τα συμπεράσματα της μιας ανατρέπουν τα συμπεράσματα της άλλης, ανάλογα με το ποιός είναι ο χρηματοδότης και σε τι αποσκοπεί.
Μέσα λοιπόν από πολλές αναζητήσεις σε επιστημονικές σελίδες και διαβάζοντας πολλές αντίθετες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα καλό site για να παρακολουθούμε τουλάχιστον σε καθημερινή βάση αυτά που συμβαίνουν στην Αρκτική και αφορούν  στο λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων, είναι αυτό που στηρίζεται σε καθημερινές δορυφορικές παρατηρήσεις τα τελευταία 34 χρόνια και δεν είναι άλλο από το NATIONAL SNOW & ICE DATA CENTER, το οποίο υποστηρίζεται και από τη  NASA.

Ακόμη όμως και για αυτή την πηγή πληροφόρησης, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από μερίδα επιστημόνων, κυρίως όσον αφορά στην επεξεργασία και τα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση αυτές τις παρατηρήσεις.
Και φυσικά το βασικό ερώτημα, εάν δηλαδή το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων ή της ηλιακής δραστηριότητας, μένει αναπάντητο!!

Ας δούμε λοιπόν περιληπτικά..........
τι αναφέρει το NATIONAL SNOW & ICE DATA CENTER.
1:  Η έκταση αρκτικών πάγων στη θάλασσα, τον Απρίλη του 2012, έφθασε τα  14,73 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα . Η έκταση αυτή του πάγου κατά μέσο όρο για το μήνα Απρίλιο κατατάσσεται κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων 34 χρόνων δορυφορικών δεδομένων και ήταν  η υψηλότερη μέση έκταση του πάγου για τον μήνα Απρίλιο από το 2001 (φωτο 2).
φωτο 2

2:  Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής έφθασε στη μέγιστη ετήσια έκταση στις 18/3/2012 και ήταν η υψηλότερη στα τελευταία 6 χρόνια. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής το Μάρτιο του 2012 κάλυπτε κατά μέσο όρο 15,21 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όμως, η έκταση αυτή για το μήνα Μάρτιο ήταν η ένατη χαμηλότερη στα 34 χρόνια αποτύπωσης με  δορυφορικά δεδομένα και το στρώμα του πάγου είναι πιο λεπτό και λιώνει ευκολότερα την άνοιξη. Αλλά, ήταν η υψηλότερη έκταση του πάγου από το 2008 και ένα από τα υψηλότερα εκτάσεων Μαρτίου κατά την τελευταία δεκαετία. Το χαμηλό ρεκόρ για το μήνα αυτό, συνέβη το 2006.
Η γραμμική μείωση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου με βάση τις δορυφορικές καταγραφές τα τελευταία 34 χρόνια είναι περίπου 2,6% ανά δεκαετία (φωτο 3).

φωτο 3

Μην ξεχνάτε επίσης ότι :
Ο Αρκτικός ωκεανός δεν είναι το μόνο μέρος με τους θαλάσσιους πάγους. Ο ωκεανός γύρω από την ήπειρο της Ανταρκτικής παγώνει επίσης κάθε χειμώνα, αλλά δεν ακούμε πολλά για το κάτω μέρος του πλανήτη. Ένας λόγος που ακούμε λιγότερα για το θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής, είναι ότι δεν μεταβάλλεται πολύ από έτος σε έτος και από εποχή σε εποχή όπως συμβαίνει στην Αρκτική. Ενώ λοιπόν ο πάγος της Αρκτικής έχει μειωθεί αρκετά κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια της δορυφορικής καταγραφής, η μέση έκταση των πάγων της Ανταρκτικής θάλασσας έχει μείνει η ίδια ή ακόμα εμφανίζει και ελαφριά αύξηση. Βέβαια, συμπληρώνουν ότι σε ορισμένες περιοχές, στη θάλασσα της Ανταρκτικής, ο πάγος δεν είναι τόσο σταθερός όσο ήταν παλιά.

Συνιστούμε λοιπόν να επισκέπτεστε τη σελίδα του NCIDC για περισσότερες πληροφορίες. Επίσης, ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο : archaeopteryxgr.blogspot.com  ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...