Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τα αιολικά επηρεάζουν το τοπικό κλίμα στις περιοχές που μπαίνουν


Έχει γραφτεί ότι τα αιολικά επηρεάζουν τα τοπικά κλίματα (ή μικροκλίματα) περιοχών όπου μπαίνουν.  Και στην Ελλάδα, στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί ο καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Στουρνάρας (και μελετητής στην σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την Κλιματική Αλλαγή!):  Στο παραπάνω βίντεο ο Στουρνάρας μιλάει για το θέμα ειδικά στις Κυκλάδες και στο παρακάτω ηχητικό, για την Κρήτη:  «Τα αιολικά πάρκα φρενάρουν τις βροχοπτώσεις [ηχητικό] (από εδώ).

Η πιο απλή εκδοχή του φαινομένου είναι ότι τα αιολικά ανεβάζουν την θερμοκρασία του αέρα κοντά στο έδαφος την νύχτα, και την κατεβάζουν κατά τι μέρα. Αυτό επηρεάζει την υγρασία πάνω από το έδαφος. Σε κλίματα σαν της Ελλάδας αυτό μπορεί να μειώσει τις βροχοπτώσεις, σε άλλα μέρη (με πολλή υγρασία κοντά στην επιφάνεια και ψυχρότερο αέρα λίγο ψηλότερα) μπορεί ...
να τις αυξήσει.

Oct. 4 2010  Scientific American:  How Wind Turbines Affect Your (Very) Local Weather  "This near-surface temperature effect is not something new to us," says Michael Holm, a spokesman for wind-turbine manufacturer Vestas. "Vestas works closely together with our customers to prevent this by identifying the best sites for installing wind turbines as we map multiple weather data, including temperatures". "Αυτό το φαινόμενο της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια της γης δεν μας είναι άγνωστο" είπε ο Michael Holm, εκπρόσωπος του αιολικού κατασκευαστή Vestas.  "H Vestas συνεργάζεται στενά με του πελάτες μας για την πρόληψη αυτού του φαινομένου, εντοπίζοντας τις καλύτερες θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών, καθώς απεικονίζουμε σε χάρτες δεδομένα του καιρού, συμπεριλαμβανομένης και της θερμοκρασίας".  Το Scientific American είναι από τους μεγάλους προωθητές της Πρασινάδας, γενικά.

Πείτε μου, ωστόσο, ΜΙΑ περιοχή στον χάρτη της Ελλάδας που ασχολήθηκε η Βέστας ή η Ένερκον, ή η Gamesa ή όποιος αλήτης μας χώνει ανεμιστήρες στην οποία να μελετήθηκε αυτό το "γνωστό θέμα".

Feb. 5 2013 Wind Farm Wake: The Horns Rev Photo CaseΑφορά υπεράκτιο αιολικό. "The special atmospheric conditions are characterized by a layer of cold humid supersaturated air that re-condensates to fog in the wake of the turbines. The process is fed by humid warm air up-drafted from below and adiabatic cooled air down-drafted from above by the counter-rotating swirl generated by the rotors".  Εδώ, οι συνθήκες είναι για ψύξη θερμότερου υγρού αέρα κοντά στην επιφάνεια (της θάλασσας) και σχηματισμό ομίχλης, πίσω από τα αιολικά. Το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει πάνω από την ξηρά -- που περιμένει να κρυώσει ο υγρός θερμός αέρας, για να ...βρέξει

Feb. 14 2014 Scientific American:  Wind Power Found to Affect Local Climate    "these effects include a mix of more rain and less rain, and warming and cooling, depending on where you are around Europe"  Το άρθρο αυτό, αναγνωρίζει ότι τα αιολικά επηρεάζουν το τοπικό κλίμα και αναφέρει ρητά ότι τα αιολικά, αλλού θα συνεπάγονται λιγότερη βροχή και αλλού περισσότερη βρπχή, και όσο μπαίνουν πολλά αιολικά μπορεί τα φαινόμενο να πάψει να είναι μόνο τοπικό (και ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη). 

Βέβαια, οι προπαγανδιστές της "Πράσινης Ενέργειας"  θα τα χλευάζουν όλα αυτά, και θα τονίζουν πόσες πολυκατοικίες θα ηλεκτροδοτούν τζάμπα και πόσους τόνους CO2 θα εξοικονομούν.  Η
ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι "Data from a meteorological field campaign show that such windfarms can significantly affect near-surface air temperatures. These effects result from enhanced vertical mixing due to turbulence generated by wind turbine rotors". Χωρίς να είμαι ειδικός, καταλαβαίνω ότι όπου η βροχόπτωση και η εδαφική υγρασία είναι καθαρά τοπικό φαινόμενο, εκεί ίσως είναι ό μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας.

Αλλά θεωρώ ότι όλα αυτά είναι λεπτομέρειες.  Το μείζον πρόβλημα με τα αιολικά είναι ότι πληρώνονται, υποχρεωτικά, για κάτι που δεν παρέχουν, και αυτό που παρέχουν είναι μια ακριβή ενόχληση. Τα αιολικά δεν είναι ούτε "Πράσινα" ούτε είναι "Ενέργεια" αλλά πληρώνονται, λες και είναι.  Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα:

 Δεν υπάρχει τίποτα "Πράσινο" στα αιολικά (και στα φωτοβολταϊκά).  Παράγονται από βαριά βιομηχανία (μεταλλουργία για τα σίδερα, τα αλουμίνια και τον χαλκό, πετρελαιοειδή για τα πλαστικά -- το φάϊμπεργκλας, οι ρητίνες και τα όμορφα λευκά χρώματα είναι όλα από πετρέλαιο, τσιμέντα, νεοδύμιο για μαγνήτες,  άλλες αθώες πρώτες ύλες για φωτοβολταϊκά κλπ.

Θα μου πείτε, και πολύ σωστά, ότι ένα σωρό άλλα πράγματα που έχουν σχέση με την βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή ρυπαίνουν του σκοτωμού. Ναι, αλλά με την ουσιώδη διαφορά ότι πολλές ρυπογόνες διαδικασίες παράγουν κάτι που είτε είναι απαραίτητο, ή το θέλουμε γιατί μας αρέσει.  Το αιολικό και το φωτοβολταϊκό ρεύμα θα ήταν απαραίτητα και θα μας άρεσαν αν υποκαθιστούσαν συμβατικές μονάδες, ή εάν εξοικονομούσαν καύσιμα, ή εάν πετύχαιναν κάποιον ηλεκτροδοτικό ή ενεργειακό στόχο.  Οι διαφημίσεις ότι μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν "τόσες χιλιάδες σπίτια" ή να εξοικονομήσουν "τόσους τόνους CO2" είναι αμιγώς ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί.  Όπου μετρήθηκαν, δεν μείωσαν κανένα CO2 (που, αν προσέξατε, δεν είναι κάτι που μπορεί να μετρήσει ο μέσος άνθρωπος), δεν εξοικονόμησαν μετρήσιμα καύσιμα και δεν υποκατέστησαν, πουθενά, οποιαδήποτε συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.  Επομένως, ενώ δεν ρυπαίνουν, δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας! Είναι ασήμαντα σε οποιοδήποτε ενεργειακό ισοζύγιο.

Θα μου πείτε "μα οι ενεργειακές αυτονομίες στα νησιά" και άλλα τέτοια ρομαντικά.  Παραμύθια της Χαλιμάς. Το El Hierro μετά από 80-90 εκατομμύρια επιδότηση με αιολικά και αντλησιοταμίευση εξακολουθεί και ηλεκτροδοτείται με πετρέλαιο. Η εξοικονόμηση πετρελαίου που κατορθώνει θα αποσβεστεί περί την Β' Παρουσία. Μόνο για μόστρα.  Ένα άλλο νησάκι που διαφημίζει αυτονομίες με ΑΠΕ, έχει αυτονομία όταν έχει βρέξει και τρέχουν τα ποταμάκια του, κι όταν δεν έχει βρέξει, ...πετρέλαιο.  Οι ΑΠΕ της Πορτογαλίας, που μετράνε, είναι τα Υ/Η στα ποτάμια της.  Η μόνη ΑΠΕ στην Γερμανία που δεν είναι άχρηστη, είναι η βιομάζα. Το ρεύμα, όπως και το φως, ή ο αέρας, δεν αποθηκεύονται. Το τυχαίο ρεύμα είναι τυχαίο, και τα καψόνια που πρέπει να υποστεί κάποιος για να το έχει, συμφέρουν μόνο τους ΑΠΕτεώνες.


Δείτε το σχετικό video:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...