Διαβάσαμε στα Κυριακάτικα φύλλα ότι στις προτεραιότητες και της νέας κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα HELIOS, οι λεπτομέρειες του οποίου ακόμη δεν είναι γνωστές.
Στη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανικής αντιπροσωπείας πριν λίγο καιρό ακούσαμε επίσης ότι το πρόγραμμα DESERTEC έχει ¨παγώσει¨ και το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο πρόγραμμα HELIOS.
Να θυμίσουμε ότι DESERTEC έχει στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη και θα καλύψει το 15% της ζήτησης μέχρι το 2050. Ενώ το πρόγραμμα Helios υποστηρίζεται τόσο από τη Γερμανική και την Ελληνική κυβέρνηση και περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά, η οποία θα εξάγεται στην Ευρώπη. Ο στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή ενέργειας να αυξηθεί από 400 MW το 2011, στα 10 - 30GW έως το 2020.
(Σχετική ανάρτηση για το DESERTEC ΕΔΩ)
Πολλοί αναρωτιούνται εάν το DESERTEC και το HELIOS είναι δύο διαφορετικά ενεργειακά προγράμματα ή μήπως είναι συμπληρωματικά?
Μια πρώτη σημαντική διαφορά των προγραμμάτων αυτών είναι η τεχνολογία παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Το DESERTEC στηρίζεται στους ηλιακούς θερμικούς σταθμούς ενώ το HELIOS στα φωτοβολταïκά.
Ο ηλιακός θερμικός σταθμός λειτουργεί με τεράστια κάτοπτρα τα οποία επικεντρώνουν τις ηλιακές ακτίνες σε μια εστία . Η θερμότητα απορροφάται από ειδικό θερμαντικό μέσο (συνήθως υγρό) το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται σε ένα εναλλάκτη θερμότητας, όπου εναλλάσσεται η θερμότητα και παράγεται ατμός και ο ατμός τελικά χρησιμοποιείται για να κινεί στροβίλους και να παράγεται έτσι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Για το αν έχει ¨παγώσει¨ το πρόγραμμα DESERTEC, την απάντηση την δίνει ο Paul van Son, ο διευθύνων σύμβουλος της Desertec Industrial Initiative (DII), σε συνέντευξη στην Guardian στις 3/11/2011, όπου αναφέρει ότι ξεκινά άμεσα η κατασκευή του πρώτου έργου ηλιακού θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της τάξης των 150 μεγαβάτ στο Μαρόκο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015 ή το 2016, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχα έργα στην Τυνησία και την Αλγερία.
Επομένως το πρόγραμμα desertec εξελίσσεται κανονικά
Άλλα σημεία που χρήζουν προσοχής:
- Οι υποστηρικτές του DESERTEC προβάλλουν το επιχείρημα ότι η πολιτική σταθερότητα στις χώρες αυτές αποκαθίσταται με γρήγορα βήματα.
- Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι η τοπική αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η παραγωγή είναι κοντά στην κατανάλωση. Για να είναι λοιπόν η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταικά εξαγώγιμη, αυτό θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις στο δίκτυο.
- τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια, όπως ισχύει για τους ηλιακούς θερμικούς σταθμούς, ως εκ τούτου είναι δύσκολο και να εξάγουν.
- Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των φωτοβολταϊκών σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Να συμπληρώσουμε μόνο ότι η ραγδαία μείωση της τιμής των φωτοβολταïκών δρα ανταγωνιστικά προς τους ηλιακούς θερμικούς σταθμούς. Μια μεγάλη εταιρεία η Solar Millennium AG ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εγκαταλείπει την ηλιακή θερμική τεχνολογία προς όφελος των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επίσης, στην Ελλάδα έχουμε ήδη επαρκή τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη στα φωτοβολταïκά συστήματα.
Εν κατακλείδι, πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα, αλλά ένα είναι σίγουρο:
Το desertec δεν έχει ¨παγώσει¨, αλλά εξελίσσεται κανονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου