Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να προστατευθούμε από το κακό ΟΖΟΝ (Ο3)

κλικ για μεγέθυνση
Η ¨οζονοθεραπεία¨ συνεχίζεται και η πολιτεία παρακολουθεί και … ενημερώνει

Μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο τουλάχιστον, θα συνεχισθούν οι καιρικές συνθήκες καύσωνα (37 έως 40 oC) (σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ), που ευνοούν παράλληλα και τη δημιουργία φωτοχημικού νέφους!!!
Η κατάσταση προμηνύεται αφόρητη.

Η πολιτεία μάλλον θα περιορισθεί μόνο σε ενημερωτικές ανακοινώσεις όπως:
¨Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας παρατηρήθηκε ….. υπέρβαση του ορίου ……..
 Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».  
Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.¨

Επειδή θεωρούμε πολύ σοβαρό το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό μάλιστα με τον καύσωνα, αποφασίσαμε με αυτή την ανάρτηση να μεταφέρουμε στους αναγνώστες σχετικές πληροφορίες-οδηγίες-συμβουλές  προστασίας, σε περιπτώσεις υπερβάσεων του όζοντος, όπως  δίδονται από την επίσημη σελίδα της υπηρεσίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency - EPA).
(Οδηγίες για τον καύσωνα θα βρείτε ΕΔΩ )
(Κλιματιζόμενοι χώροι στην ΑΤΤΙΚΗ  ΕΔΩ)

Λίγα λόγια για το OΖΟΝ (Ο3)
Το όζον στην ατμόσφαιρα εμφανίζεται με δύο πρόσωπα:
Το καλό όζον, που δημιουργείται φυσικά και βρίσκεται στην στρατόσφαιρα (17-50 km) και στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας (> 2 km), το οποίο μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και το κακό όζον, το όζον-"ρύπος", που βρίσκεται σε χαμηλά ύψη στην τροπόσφαιρα (0-2 km).
Εκτιμάται ότι το 90% του ατμοσφαιρικού όζοντος βρίσκεται στην στρατόσφαιρα και το 10% στην τροπόσφαιρα.
Είναι χαρακτηριστική......
η φράση για το όζον «good up high, bad nearby» που σημαίνει ¨καλό εκεί ψηλά, κακό εδώ γύρω¨.

Το κακό όζον είναι κυρίως δευτερογενής ρύπος ανθρωπογενούς προέλευσης και δείκτης της φωτοχημικής ρύπανσης. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους των αστικών περιοχών. Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του Όζοντος εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα των πρόδρομων ρύπων (Οξείδια του αζώτου ΝΟx και Πτητικές Οργανικές Ενώσεις VOC ), αλλά και την αναλογία τους (VOC/NOx). Η πολυπλοκότητα του μηχανισμού δημιουργίας του καθιστά αναμφίβολα δύσκολη την αντιμετώπισή του.
Ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής πρόδρομων ουσιών του όζοντος (VOCs και NOx) είναι η κυκλοφορία, η βιομηχανία, η διακίνηση καυσίμων κλπ.

Το ΟΖΟΝ στην Αττική
Η Αττική παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις όζοντος για αρκετές ημέρες του χρόνου και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται στις περιφερειακές συνοικίες (Θρακομακεδόνες, Ίλιον, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Λυκόβρυση, κλπ) επειδή οι φωτοκαταλυτικές  χημικές αντιδράσεις σχηματισμού του όζοντος γίνονται αφού πρώτα δημιουργηθούν τα οξείδια του αζώτου (ΝΟχ) και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) στο κέντρο της πόλης. Οι ρύποι αυτοί εξαπλώνονται προς την περιφέρεια, όπου αρχίζουν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν τελικά στην παραγωγή όζοντος (αρχική φωτο).
Για το λόγο αυτό οι μέγιστες τιμές όζοντος εμφανίζονται στην περιφέρεια ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων και στο διάστημα 14:00 έως 18:00, ενώ αντίθετα το μέγιστο των πρωτογενών πρόδρομων ρύπων (NOx, VOC) εμφανίζεται σε κεντρικούς σταθμούς από 10:00 έως 12:00.

Επιπτώσεις στην υγεία
Προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες, πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ερεθισμό των οφθαλμών.
Ως πιο ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων στην εισπνοή αέρα έντονα ρυπασμένου με όζον γενικά θεωρούνται οι ακόλουθες:
·       τα παιδιά,
·       υγιείς ενήλικες με δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους,
·       άτομα με χρόνιες αναπνευστικές νόσους όπως είναι το άσθμα,
·       άτομα με ασυνήθιστη ευαισθησία στο όζον και
·       ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας


Το όζον, λόγω της έντονης οξειδωτικής δράσης του, επιδρά στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και αυξημένες συγκεντρώσεις του επιδεινώνουν τις κρίσεις άσθματος. Επιπλέον, η συνεργιστική δράση όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων (ατμοσφαιρική ρύπανση) δημιουργεί ρίζες υδροξυλίου με σημαντικές βλάβες στο πνευμονικό επιθήλιο.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση στο όζον επειδή οι πνεύμονές τους αναπτύσσονται ακόμα και είναι πιο πιθανό να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα του όζοντος είναι υψηλά, πράγμα που αυξάνει την έκθεσή τους. Τα παιδιά έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να έχουν άσθμα.

Η εισπνοή όζοντος μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων:
  • πόνο στο στήθος,
  • συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή,
  • βήχας,
  • ερεθισμός του λαιμού και
  • κυκλοφοριακή συμφόρηση
Μπορεί να επιδεινώσει
  • βρογχίτιδα,
  • εμφύσημα και
  • άσθμα.
Επίσης το όζον μπορεί να μειώσει,
  • τη λειτουργία των πνευμόνων, να δημιουργήσει φλεγμονές στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει αύξηση της συχνότητας των κρίσεων άσθματος.
  • τη χωρητικότητα των πνευμόνων και την αντίσταση στις λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς.
Σημείωση: Οι καπνιστές είναι πιο ευαίσθητοι στην έκθεση σε όζον. Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των πνευμόνων τους, έχει  ήδη μειωθεί από το κάπνισμα, ακόμη και μικρότερες συγκεντρώσεις όζοντος  θα έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις από ό, τι σε μη καπνιστές.
Και
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η έκθεση σε όζον μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή νόσο ή νόσο των πνευμόνων.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Σε περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων και στο διάστημα 12:00 έως 20:00 οι ευπαθείς ομάδες, ειδικά σε περιφερειακές συνοικίες, αλλά και σε κεντρικές περιοχές, πρέπει να αποφεύγουν κατά το δυνατόν την έξοδο από το σπίτι χωρίς σημαντικό λόγο. Το πιο επικίνδυνο διάστημα είναι από 14:00 έως 18:00.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ειδικά τα παιδιά στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν παιγνίδια με σωματική καταπόνηση σε εξωτερικούς χώρους.

Σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Φίλοι αναγνώστες,
Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης!. Αντίθετα προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον, γι αυτό κατήργησαν και την απόφαση για τα έκτακτα μέτρα!!!
Η αλήθεια είναι ότι η μέχρι σήμερα στρατηγική αντιμετώπισης του φωτοχημικού νέφους στην Αττική δεν έχει αποδώσει  και τα επίπεδα όζοντος, που εμφανίζονται σε περιφερειακούς σταθμούς, θα πρέπει να θέσουν σε συναγερμό όλα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
Ας το ελπίσουμε ….

ΚΑΙ ΟΙ ¨ΟΖΟΝΟΠΩΛΗΤΕΣ¨, ΣΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...