Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η πληροφόρηση στην εποχή της «πληροφορίας» - το παράδειγμα του ΑΣΩΠΟΥ ποταμού.


  Έχει αναλυθεί και σε άλλες αναρτήσεις ότι η ¨πληροφόρηση¨, ειδικά στη χώρα μας, λαμβάνει χώρα μέσα από ¨κανάλια¨ πλήρως εξαρτημένα από ίδια συμφέροντα και την εξουσία. Την τελευταία δεκαετία αυτό το σύστημα  παίζει περίεργο παιγνίδι με πρόσχημα το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Φυσικά και δεν τους απασχολεί, ούτε η καφέ Αρκούδα, ούτε το φιδάκι της Μήλου, ούτε η φώκια Monachus-Monachus, ούτε και η χελώνα Κareta - Κareta , αλλά ένα μόνο έχουν στο μυαλό τους, την προστασία της ΤΣΕΠΗΣ – ΤΣΕΠΗΣ.
Ο λαός δεν μπορεί να αντισταθεί γιατί απλούστατα δεν έχει τη γνώση και την παιδεία να κρίνει αυτά που του πλασάρουν μέσα από απίστευτα ελκυστικές συσκευασίες. Πάντα έχουν την συμμετοχή ¨προθύμων¨ πολιτικών, επιστημόνων, ειδικών, φορέων, πνευματικών ιδρυμάτων κλπ, που με μοναδικό κίνητρο ίσως……. μόνο τα λίγα λεπτά δημοσιότητας, χρησιμοποιούνται σαν «οικο-βαποράκια» με στόχο τον αποπροσανατολισμό. Αυτός ο υποστηρικτικός θίασος,  χωρίς αναστολές και ηθική, πουλά τις όποιες αξίες υπηρετεί στη δημόσια δράση του.
Εκεί που πραγματικά έχουν δώσει τα ¨ρέστα τους¨, είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τομέας πολλών δις ευρώ!!!. Πρώτη κίνηση τους κάθε φορά είναι να ξεσηκώσουν τις τοπικές κοινωνίες, εάν προγραμματίζεται κάποια λύση που δεν ευνοεί τα συμφέροντα τους. ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.  Έτσι εξηγείται και η εικόνα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας. Για αυτούς που γνωρίζουν … τα ίδια πρόσωπα για δεκαετίες, στελεχώνουν όλους εκείνους του κατ ευφημισμό φορείς διαχείρισης, επιστημονικούς φορείς κλπ, οι οποίοι και σχεδιάζουν το νομοθετικό πλαίσιο, που υιοθετούν και υλοποιούν,  χωρίς δεύτερη κουβέντα…, οι κυβερνήσεις.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο, όταν τα συμφέροντα  και τα προβλήματα είναι παγκοσμιοποιημένα όπως πχ  ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ κλπ.
Επίσης, ακόμη και μέσα από την χωρίς όρια πληροφορία του internet, εάν δεν διαθέτεις τα απαραίτητα φίλτρα, σίγουρα δεν πρόκειται να καταλήξεις σε σωστά συμπεράσματα. Μη ξεχνάμε ότι και μεγάλο μέρος του internet ελέγχεται πλήρως από τα ίδια συμφέροντα.

Μοναδική άμυνα η γνώση, ….. ζητούμενο τη σημερινή εποχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ είναι η περίπτωση της ρύπανσης του ΑΣΩΠΟΥ ποταμού.

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος στο διάγραμμα  (με βάση μια γρήγορη έρευνα στα sites αυτών των ¨οικολογικών¨ ΜΜΕ), η δημοσιοποίηση του προβλήματος αρχίζει το 2004 , ¨στα ψιλά¨ όπως λέγεται .Υπόψη, ο ΑΣΩΠΟΣ δημιουργήθηκε από το 1969 , μέχρι το 2004 το αγνοούσαν προκλητικά και φυσικά το εξασθενές χρώμιο δεν είναι το μόνο και ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα.
Το  β΄ εξάμηνο του 2007 με την ανεύρεση του εξασθενούς χρωμίου υπάρχει έντονη δημοσιότητα, η οποία σταματά το α΄ εξάμηνο του 2008 και επαναλαμβάνεται πιο έντονα το β΄ εξάμηνο του 2008 και το α΄ εξάμηνο του 2009, χωρίς να έχει συμβεί κάτι που να δικαιολογεί αυτή τη συμπεριφορά. Από το β εξάμηνο του 2009, λόγω αλλαγής διακυβέρνησης , κρατείται σε πιο χαμηλά επίπεδα και βέβαια με τη θετική πλευρά του,  δηλ ότι το πρόβλημα λύθηκε ή λύνεται, ενώ ο περιφερόμενος θίασος ¨προστασίας Ασωπού¨, δηλώνει ικανοποιημένος…
ερώτημα 1Ο : ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ 2008, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ???? (εάν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ να σχολιάσει)

Και προχωράμε στην ουσία…
Οι περιβόητες μελέτες του ΙΓΜΕ και του ΤΕΕ για τον Ασωπό, αφήνουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα αίτια και την έκταση της ρύπανσης, αλλά τα στοιχεία αυτά αποκρύπτονται επιμελώς από τις μέχρι σήμερα εκπομπές και δημοσιεύματα.
Κανένας ποτέ ειδικός ή μη, σε εκπομπή ή δημοσίευμα δεν αναφέρθηκε στο βασικό στοιχείο, ότι δηλ οι αυξημένες συγκεντρώσεις Cr (VI) ανιχνεύονται σε περιοχές που οι υδροφορείς τους δεν έχουν καμιά σχέση με τη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων.

Από τη μελέτη του ΤΕΕ (έχει σημειωθεί η βιομηχανική ζώνη και η περιοχή της Αυλίδας)

 ερώτημα 2ο : ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΤΕΧΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ, ΕΝΩ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ Cr(VI)  ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ Ο ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ????? (Η Βιομηχανική ζώνη ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ εγκληματικά για  την περιοχή στα κατάντη)
 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΘΗΒΑ, ΚΩΠΑΙΔΑ, ΒΑΓΙΑ, ΑΥΛΙΔΑ κλπ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΟΙ ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΣ.


ΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ….. ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΡΑ

ΕΙΝΑΙ  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!!!!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ που τα ξέρεις όλα αυτά που γράφεις φίλε μου;;;
Κάνεις ένα σωρό υποθέσεις και βγάζεις συμπεράσματα για τα κίνητρα τόσων ανθρώπων λες και είσαι μέσα στην ψυχή τους και την διαβάζεις.
Νομίζω πως αυτό που υπηρετείς πραγματικά είναι ο θίασος όλων αυτών που ρήμαξαν τον τόπο μας ρυπαίνοντας ανενόχλητοι τόσα χρόνια. Τότε εσύ που ήσουν;;; Γιατι δεν έκανες από τότε τις βαθυστόχαστες ερμηνείες σου;;;
ΟΙ μελέτες που αναφέρεις έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τεκμηριώνουν το πρόβλημα και η χρήση κάποιων εξ αυτών με παράλληλη διαστρεβλωση άλλων είναι μια μεθόδευση σου που δεν περνάει απαρατήρητη.
ΑΝ επιθυμείς σοβαρά να αναδείξεις το θέμα τότε μην παραθέτεις μόνο ερμηνείες και υποθέσεις ατεκμηρίωτες αλλά δώσε και ότι πραγματικά στοιχεία έχεις στην διάθεσή σου και αποδεικνύουν αυτά που λες. Μεγάλοι είμαστε, θα καταλάβουμε...

Στο πρώτο ερωτημά σου η απάντηση είναι ότι τα ΜΜΕ επιλέγουν αυτά την είδηση που θα παρουσιάσουν, τον τρόπο που θα το κάνουν, τον χρόνο που θα διαθέσουν και αυτό δεν έχει να κάνει με τα κίνητρα των πολιτών που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα.

Το δεύτερο ερώτημα είναι παραπλανητικό διότι θεωρεί ως δεδομένο ότι το πρόβλημα "εστιάζεται έντεχνα" στην περιοχή των Οινοφύτων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από τα δημοσιεύματα. Έχει επίσης επαρκώς αποκαλυφθεί ότι γίνεται παράνομη διαχείριση και διάθεση τοξικών που παράγονται στα Οινόφυτα και διασπείρονται γύρω-γύρω. οπότε το αν ο υδροφορέας είναι κοινός ή όχι δεν έχει καμία σημασία.

Θα ήθελα τέλος να μάθω ποια κατα την γνώμη σου είναι η πραγματική διάσταση του προβλήματος του Ασωπού και σε τι διαφοροποιείται από αυτό που προβάλουν τα ΜΜΕ και οι θίασοι προστασίας του ποταμού...

katalytikos είπε...

1: ...τα ΜΜΕ επιλέγουν..: ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ?? ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ??
2: ...διάθεση τοξικών..και διασπείρονται: ΠΟΙΟΙ..ΠΩΣ...ΠΟΥ...ΠΟΤΕ????
3:...πραγματική διάσταση του προβλήματος..: ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

είναι καιρός να μάθουμε την αλήθεια!!!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

katalytikos είπε...

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ!!!!!!
ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

poetry of bacteria είπε...

Για να απαντήσω στον ανώνυμο της 1/1/2011, 11.32 θα πρέπει να του υπενθυμίσω ότι υπάρχουν τρεις πηγές ρύπανσης:
-Σημειακές
-Διάχυτες
-Φυσικές
διότι επιμένει να βλέπει μόνο τις σημειακές...αυτό δυστυχώς για τον ίδιο λέγεται διαστρέβλωση.
Δες και μόνος σου την έκθεση του ΤΕΕ φίλε ανώνυμε http://asopossos.files.wordpress.com/2009/10/m2433.pdf
επομένως, το ερώτημα του φίλου καταλυτικού δεν είναι καθόλου παραπλανητικό, αφού τεχνικά δεν υπάρχει τρόπος να διασπείρει κανείς τόσο μεγάλες ποσότητες από τα τοξικά σε τόσο μεγάλο τμήμα της χώρας μας, πλην του κοινού υδροφορέα...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...