Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΜΚΟ - ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ

κομποστοποίηση

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο διαδύκτιο, αναφέρονται στο πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου (ΑΣΩΠΟΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΑ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, ΚΟΡΩΠΙ κλπ) και το συνδέουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με την παράνομη διαχείριση τοξικών αποβλήτων, μέσα από διάφορα συστήματα διαχείρισης όπως και αυτό της κομποστοποίησης.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες  έχει αναδειχθεί και το θέμα της χρηματοδότησης των  ΜΚΟ. (Σημείωση: για τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση. Στη φάση αυτή αξιολογούνται τα στοιχεία).
Σε μια τέτοια αναζήτηση, έπεσα πάνω σε μια ΜΚΟ την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (http://www.ecorec.gr/).
 Είναι μια  ¨μη κερδοσκοπική¨ επιχείρηση που δραστηριοποιείται κυρίως σε δύο τομείς την Ανακύκλωση και την Κομποστοποίηση, με τους γνωστούς σκοπούς και στόχους, που περιλαμβάνονται στα καταστατικά όλων των ΜΚΟ.
 Θα μου πείτε και πού είναι το κακό…??? Πουθενά, εάν δεν υπήρχαν τα παρακάτω στοιχεία:
Διαβάζω από σχετικό δελτίο τύπου της ΜΚΟ, στις 26/10/2010:
 ¨ Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 έγινε η επιστημονική ημερίδα σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων και με έμφαση στις διάφορες τεχνολογίες  κομποστοποίησης, ......... Την επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) με χορηγό επικοινωνίας τον ΣΚΑΪ…¨ 
και παρακάτω:

Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και οι χορηγοί 


και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

Στους μεγάλους χορηγούς διακρίνουμε την εταιρεία BIOCOMPOST



Ξέρετε ποια είναι αυτή η εταιρεία??? Να σας θυμίσω....
.
 Στις 20/12/2010 (δύο μήνες μετά την ημερίδα),  το ΥΠΕΚΑ της επέβαλε πρόστιμο 344.300 ευρώ για σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Στα δημοσιεύματα των ημερών αναγράφεται ότι, αυτή η υπόθεση ήταν γνωστή 15 μήνες πριν, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Θα μου πείτε και τι φταίει η ΜΚΟ??
Μπορεί η εταιρεία κομποστοποίησης, ψάχνοντας ερείσματα, να είδε φως και να μπήκε. Σίγουρα, μπορεί… να ισχύει και αυτό.
Τα περίεργα όμως, είναι…. άλλα.
Στην ημερίδα αυτή, όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου, συμμετείχε επίσης σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ καθώς και η μετέπειτα πρόεδρος του ΕΟΕΔΣΑΠ.
 Σημειώνεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΕΔΣΑΠ , που ορίστηκε αργότερα τοποθετήθηκαν:
  • Ο προαναφερόμενος σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ και
  • Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
 Τα ερωτήματα λοιπόν, που ζητούν απάντηση είναι:

1: Είναι δυνατόν να συμμετέχει επίσημα το αρμόδιο Υπουργείο σε ημερίδα, που μέγας χορηγός είναι, η εταιρεία που κατηγορείται για σοβαρές παραβάσεις σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και κομποστοποίησης και ενώ το γνώριζαν 15 μήνες πριν??
2: Είναι τυχαίο, που τα βασικά πρόσωπα αυτής της ημερίδας αλλά και της κομποστοποίησης συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΕΔΣΑΠ????

Περιμένουμε απαντήσεις

(….η έρευνα για το ρόλο της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, στο πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, μόλις τώρα ξεκίνησε…)

Για αποφυγή παρεξηγήσεων και σε όσον αφορά στην κομποστοποίηση, η άποψη μας έχει καταγραφεί σε προηγούμενη ανάρτηση και συνοψίζεται στο ότι είναι μια από τις επικρατούσες μεθόδους- τεχνολογίες διαχείρισης, καθώς επίσης, ότι η επιλογή της βέλτιστης λύσης κατά περίπτωση, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης κόστους -  οφέλους, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής (κλιματολογικές συνθήκες, τοπική ανάπτυξη, υποδομές κλπ), των κοινωνικών επιπτώσεων και κυρίως μετά από εξαντλητικό διάλογο και σωστή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...