Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

…δωρεάν οζονοθεραπεία??


Από χθες το νέφος, ως προς τις τιμές του Όζοντος (Ο3), ξεπέρασε όχι μόνο τα όρια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ του κοινού αλλά και τα όρια ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ!!
Να Θυμίσουμε ότι γι’ αυτό το ρύπο τα όρια ενημέρωσης είναι τα 180μg/m3 και τα όρια συναγερμού τα 240μg/m3 (υπέρβαση για 3 συνεχόμενες ώρες). Με βάση λοιπόν το δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ στις 17/7/2011 οι τιμές του Ο3 σε περιφερειακούς σταθμούς, όπως της Ν. Σμύρνης και στους Θρακομακεδόνες, μετρήθηκαν πάνω από τα 240μg/m3.
Στο παρελθόν και σε τέτοιες καταστάσεις, η πολιτεία ενεργοποιούσε την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων, τα οποία περιλάμβαναν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, περιορισμό στην κατανάλωση καυσίμου στις βιομηχανίες, περιορισμούς στη διακίνηση των καυσίμων  κλπ.
Τώρα γιατί η πολιτεία περιορίζεται σε απλές συστάσεις και συμβουλές??
Τα όρια συναγερμού
έχουν προκύψει από σοβαρές επιδημιολογικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες εξετάζουν τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού  όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα κλπ.
Τι έχει συμβεί και δεν λαμβάνονται έκτακτα μέτρα?
Σε προηγούμενη ανάρτηση (ΕΔΩ) είχαμε υποβάλλει το ερώτημα εάν η νέα ΚΥΑ,   που εναρμονίζει την οδηγία 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και ανακοινώθηκε στις 31/3/2011, καταργεί τα έκτακτα μέτρα και οι παρεμβάσεις  θα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα . Το ερώτημα προέκυψε διότι η νέα αυτή απόφαση έμμεσα καταργεί  την Κ.Υ.Α 11824/1993 η οποία καθιέρωνε το σχέδιο δράσης σε περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων των ρύπων και λήψης εκτάκτων μέτρων. 

Σήμερα με νεότερο δελτίο τύπου το ΥΠΕΚΑ συστήνει τα παρακάτω:

¨Ανακοίνωση σχετικά με συστάσεις προς του πολίτες, εξαιτίας των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών και υψηλών θερμοκρασιών:
  Λαμβάνοντας υπόψιν τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες και επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν παρόμοιες δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου, αλλά και για το επόμενο διήμερο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων (κυρίως όζοντος), συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:
·       Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
 ·       Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
 ·       Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου.
 ·       Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.), καθώς και χρήσης χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.
 Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας.
Η εξέλιξη των τιμών ρύπανσης παρακολουθείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και σε περίπτωση υπέρβασης των οριακών τιμών για το όζον, θα εκδίδεται σχετική ανακοίνωση, τόσο για τα επίπεδα ρύπανσης, όσο και οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προφύλαξη του πληθυσμού.¨

Τονίζεται ότι θέματα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού  αντιμετωπίζονται και με εφαρμογή άμεσου σχεδίου  δράσης.
Μην ξεχνάμε τι έγινε στη Γαλλία τον Αύγουστο του 2003 όταν υπήρξε συνδυασμός καύσωνα και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Και για να συνεισφέρουμε, προτείνουμε:
Για την αντιμετώπιση του όζοντος, τα μόνιμα αλλά και τα έκτακτα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών των πρωτογενών ρύπων ΝΟχ και VOC στο διάστημα 05.00 έως 10.00, διότι από αυτές τις εκπομπές εξαρτώνται οι μέγιστες τιμές που εμφανίζονται το απόγευμα από 15.00 έως 19.00

  • Περισσότερες πληροφορίες για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ΕΔΩ και ΕΔΩ.
  • Επίσης, οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...