Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

2050: Όταν θα βλέπουμε τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά … ανάποδα !!!!

Την 1 Ιανουαρίου του 2050, όσοι από εμάς ξυπνήσουν το πρωί (…μάλλον μόνο τα παιδιά μας!), θα απολαύσουν μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ. χωρίς φουγάρα, χωρίς ρύπανση, τα πουλάκια θα κελαηδούν, οι κλιματικές αλλαγές δεν θα μας απασχολούν πια και τα πάντα θα λειτουργούν με ΑΠΕ!!!
Ποιος το προβλέπει???
Ο Οδικός Ενεργειακός Χάρτης Πορείας για το 2050!!
Έτσι τιτλοφορείται το … μεγαλόπνοο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ενέργεια στην Ελλάδα ένα μήνα πριν τις εκλογές.  

Αδέρφια!!! Ποιες χάντρες και ποια καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς!! Εδώ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και κάνει εντύπωση η ηχηρή σιωπή των ειδικών, της επιστημονικής κοινότητας, των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.
Αλήθεια, ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι εστί πράσινη ανάπτυξη ή μήπως …………………………..??? !!!
Με περισσό θάρρος διαβάσαμε το κείμενο, που συνοδεύει την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, λίγο πριν το τέλος, αποκαμωμένοι και με την έκπληξη αποτυπωμένη στα πρόσωπά μας, διερωτηθήκαμε:
Μήπως τελικά κάποιοι θεωρούν τη χώρα μας εκτός από Γερμανική ΕΠΑΡΧΙΑ και  Γερμανικό ΠΑΡΚΟ???

Σε δυο διαγράμματα απεικονίζονται τα βασικά.................
συμπεράσματα της μελέτης της Επιτροπής Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ.


Πώς όμως προέκυψαν αυτά??
Μιλούν για κάποιο υπολογιστικό μοντέλο, του οποίου δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα εισαγωγής, ούτε φυσικά τις αναλυτικές παραδοχές, τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις για να κρίνουμε τα συμπεράσματα.
Σημειώνουμε όμως την …. επιτυχία των κάθε είδους προβλέψεων των τελευταίων 30 μηνών, οπότε να αναμένουμε κάτι ανάλογο!!!!

Κάποιες απορίες:
1:   Η συμμετοχή των ΑΠΕ, στην ηλεκτρική παραγωγή στη Γερμανία, φθάνει περίπου στο 16%,  παρά τα απίστευτα μεγάλα ποσά (…200 δις), που έχει δαπανήσει σε αυτόν τον τομέα (τα φωτοβολταικά συμμετέχουν μόνο 1,78%, αν και έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων). Πώς λοιπόν να πιστέψουμε τα όσα περιγράφει το διάγραμμα ότι με 70 δις επενδύσεις θα επιτύχουμε μέχρι και 100% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ???
2: Ξεχνούν εντελώς το σενάριο των υδρογονανθράκων με την φράση ¨ … Στην παρούσα φάση δεν είναι διαθέσιμα στοιχεία που θα επέτρεπαν εκτίμηση συγκεκριμένων επιπτώσεων στο ενεργειακό σύστημα της χώρας¨. Τότε γιατί βιάζονται ένα μήνα πριν τις εκλογές?? Ας περίμεναν τις σεισμικές έρευνες, που το ίδιο το ΥΠΕΚΑ έχει προκηρύξει για να εκτιμηθούν οι ποσότητες και μέχρι το τέλος του χρόνου να συμπληρώσουν τα σενάρια τους.
3: Δεν γίνεται καμιά αναφορά για την ευστάθεια του συστήματος, τα δίκτυα, την ενεργειακή ασφάλεια. Μοναδική τους αγωνία η μείωση των εκπομπών CO2. Ένα ερώτημα: Τι θα γίνει εάν κάποια νύχτα , χωρίς αέρα για λόγους εθνικής ασφάλειας χρειαστούμε όλη τη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής???
4: Μέχρι το 2050, έχουν υπολογίσει ότι τα μισά από τα εγκατεστημένα συστήματα ΑΠΕ, θα σκουριάζουν σε βουνά και κάμπους και θα χρειάζονται αντικατάσταση??
5:  Εντυπωσιακό το ποσοστό του σεναρίου με τη Βιομάζα (34%!!!)
Πού θα βρεθούν αυτές οι ποσότητες?? Μήπως όλοι οι αγρότες θα καλλιεργούν ενεργειακά φυτά ή μήπως θα πρέπει να καίμε ή να ¨επεξεργαζόμαστε¨ όλα τα σκουπίδια της Ευρώπης ????
6: Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη αφήστε τα καλύτερα.
Επίσης, έχουν ξεχάσει να μας πουν, σε ποια version του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ θα είμαστε τότε, μήπως στην  8 ή 9 ή 10 κλπ ???

Διαβάστε και μια άλλη σχετική ανάρτηση στο: archaeopteryxgr.blogspot.com

Μια τελευταία ερώτηση:
Είχε κάποιο κόστος αυτό το πόνημα??
Έτσι για ιστορικούς λόγους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...