Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τα αιολικά πάρκα και οι θάνατοι πουλιών

Μια απεχθής μορφή της υποκρισίας των αιολοπαρμένων ¨οικολόγων¨ στη χώρα μας είναι η υποβάθμιση του προβλήματος της θανάτωσης πουλιών και μάλιστα προστατευόμενων ειδών, από τις ανεμογεννήτριες .
 Σήμερα δεν αμφισβητείται σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μια ακόμη βασική αιτία θανάτωσης πουλιών. Στην Αμερική το φαινόμενο, με βάση έρευνες, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναφέρεται στην βιβλιογραφία, είναι το πέρασμα Altamont για τα αποδημητικά πουλιά, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.
Σε αυτήν την περιοχή έχουν εγκατασταθεί 5000 ανεμογεννήτριες, οι οποίες προκαλούν 30.000 θανάτους αποδημητικών πουλιών ετησίως και μάλιστα πολλά από αυτά ανήκουν σε προστατευόμενα είδη.
Σε όλες τις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων πουλιών από ανεμογεννήτριες εκτιμάται από 400.000 – 500.000 ετησίως.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται βέβαια ότι οι ανεμογεννήτριες.......
δεν είναι η βασική αιτία θανάτωσης πουλιών, ξεχνούν όμως ότι αποτελεί μια επιπλέον αιτία!!
Η βασική πρόταση των ειδικών για την μερική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η σωστή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, με ολική απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σε μεταναστευτικά περάσματα πουλιών. Τονίζουν επιπλέον ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα αιολικά πάρκα σε περιοχές που χρησιμοποιούνται πολύ από τα πουλιά και είναι σημαντικές για τη διατροφή, το κούρνιασμα και την ανάπαυση και την αναπαραγωγή τους.
Επίσης,  προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα radar, ώστε να σταματούν οι ανεμογεννήτριες σε περιπτώσεις που ανιχνεύονται πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών.

Στη χώρα μας τι γίνεται?? Λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω προυποθέσεις για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων ??
Φυσικά όχι!! Μοναδική έννοια η εγκατάσταση όσων περισσότερων GWatts!
Μήπως όμως είδατε ή ακούσατε  ποτέ για αγωνιστικές αντιδράσεις ¨οικολογικών¨ οργανώσεων με στόχο να αποτρέψουν την εγκατάσταση κάποιου αιολικού πάρκου με αυτό το αιτιολογικό??
Πάλι η απάντηση είναι αρνητική!!! Οι αντιδράσεις τους περιορίζονται στην αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας!!

Ψάξαμε στις ιστοσελίδες οικολογικών οργανώσεων και βρήκαμε ότι το μόνο που σημειώνουν είναι ότι:
  • ¨…Υπάρχουν σημαντικά κενά στη βιβλιογραφία καθιστούν δύσκολη για τους επιστήμονες την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην άγρια ζωή γενικά…¨.
  • ¨…Για την διεξαγωγή συμπερασμάτων είναι αναγκαία επαρκή δεδομένα βάσης (baseline data) και επαρκής ορνιθολογική μελέτη προ της κατασκευής ενός αιολικού πάρκου ώστε να έχει νόημα η οποιαδήποτε μετέπειτα παρακολούθηση και εκτίμηση του πλήθους και της σοβαρότητας των επιπτώσεων….¨.
  • ¨….Στην περίπτωση κατασκευής αιολικού πάρκου η συστηματική ορνιθολογική παρακολούθηση μετά την έναρξη λειτουργίας σε κάθε αιολικό πάρκο, είναι απαραίτητη για την εκτίμηση οποιωνδήποτε επιπτώσεών του στην ορνιθοπανίδα….¨.

Με λίγα λόγια μελέτες και πάλι μελέτες, αλλά και έρευνες για να μετράνε τα πουλιά που θανατώνονται!!!

Δείτε το παρακάτω video για να καταλάβετε πώς ακριβώς οι ανεμογεννήτριες προκαλούν το θάνατο των πουλιών.
ΚΑΙ
Συνιστούμε ανεπιφύλακτα  ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, στις προσεχείς εκλογές!!!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/nature/bern/documents/072011_IKB/Effects_wind_farms_on_birds.pdf

Ανώνυμος είπε...

Και στην τελική, είναι κρίμα και άδικο, πουλιά που ενέπνευσαν τέτοια μουσική παρασυρμένα από τους έλικες ανεμογεννητριών να καταλήγουν ανάπηρα στο έδαφος περιμένοντας το θάνατο.
http://www.youtube.com/watch?v=e3orjEp_BwE&feature=endscreen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...