Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΑΣΩΠΟΣ μεταφέρεται στον ΚΗΦΙΣΟ !!!



Απίστευτο και όμως αληθινό!!!!!!!!!!!!!
Αυτό αποφάσισε η επιτροπή που είχε συσταθεί στις 15/2/2012  ¨….για την παρακολούθηση υλοποίησης των μέτρων για τον Ασωπό, καθώς και Ομάδων Εργασίας στα πλαίσια αυτής¨.
 Συγκεκριμένα προτείνουν:
¨Διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων για κάποιες κατηγορίες βιομηχανιών Ασωπού στο Κ.Ε.Λ.Μ., με χρήση  του Φ.Β.Α., έως ότου κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών υγρών αποβλήτων που προβλέπεται (Α.Ε.Π.Ο 106338/7-3-2000 και ανανέωση αυτής, α.π. 130847/4-10-2010 - ισχύς ΑΕΠΟ μέχρι τις 31-12-2015). Σε κάθε περίπτωση η χρήση του Φ.Β.Α. θα πρέπει να γίνεται υπό την αίρεση ότι τα είδη των υγρών αποβλήτων θα πληρούν τις προδιαγραφές  της ισχύουσας Κοινής Νομαρχιακής Απόφασης ΔΤ/35809, ΦΕΚ 682 Β/92, η οποία, ισχύει σήμερα για τα υγρά βιομηχανικά απόβλητα των βιομηχανιών/βιοτεχνιών της Αττικής.¨
(Η επιτροπή προτείνει επίσης, η μεταφορά των βιομηχανικών αποβλήτων από τον ΑΣΩΠΟ στον ΚΗΦΙΣΟ ,να γίνεται με βυτιοφόρα.)

Τι είναι τα αρχικά Κ.Ε.Λ.Μ. και Φ.Β.Α.??
-        Κ.Ε.Λ.Μ.: Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης.
-        Φ.Β.Α.: Φρεάτιο Βιομηχανικών Αποβλήτων.
Δηλαδή, άμεσα ή έμμεσα στον Κηφισό και μέσω του Κηφισού (αγωγός ΕΥΔΑΠ?) στην Ψυτάλλεια!!!
Να θυμίσουμε ότι στο.........
παρελθόν δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για τη ρύπανση του Κηφισού από το ΚΕΛ Μεταμόρφωσης και για τις οποίες είχε παρέμβει και Εισαγγελέας.
Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Μεταμόρφωσης τέθηκε σε λειτουργία το Μάρτιο 1986 για την επεξεργασία του συνόλου των βοθρολυμάτων της Αττικής και αστικών λυμάτων από τμήματα των βορείων προαστίων. Δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων. Τα επεξεργασμένα λύματα διατίθενται στο ρέμα της Πύρνας.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια πρόταση δεν είναι άξια σχολιασμού!!
Να σημειώσουμε μόνο τα παρακάτω:
Τα βιομηχανικά απόβλητα δεν είναι αστικά λύματα για να επεξεργάζονται στο βιολογικό της Μεταμόρφωσης αλλά χρήζουν φυσικοχημικής επεξεργασίας. Μια τέτοια προσπάθεια θα τον έθετε άμεσα εκτός λειτουργίας με όλες τις επιπτώσεις.
Εάν τα βιομηχανικά απόβλητα, όπως προτείνουν, είναι προεπεξεργασμένα από τις βιομηχανίες του Ασωπού και καλύπτουν τις προδιαγραφές, τότε για ποιο λόγο να μεταφέρονται στην Μεταμόρφωση?? Η ¨ποιότητα¨ των αποβλήτων του Ασωπού, έστω για διάθεση στο φρεάτιο βιομηχανικών αποβλήτων, πώς διασφαλίζεται?? Ή μήπως μέσω της αραίωσης οι ποιοτικές παράμετροι θα καλύπτουν τα όρια??
Σημειώνουμε ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ούτε η Μεταμόρφωση αλλά ούτε και η Ψυτάλλεια μπορούν να δέχονται βιομηχανικά απόβλητα, αλλά μόνο αστικά λύματα ή απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά λύματα.
Δεν νομίζουμε ότι η επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα βιομηχανικά απόβλητα του Ασωπού προσομοιάζουν με … αστικά λύματα ???
Άλλο σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι ο τρόπος τιμολόγησης. Προτείνουν συντελεστές με βάση το οργανικό φορτίο (COD) ενώ γνωρίζουν ότι τα απόβλητα του Ασωπού κατηγορούνται κυρίως για την τοξικότητα και τα βαρέα μέταλλα!! Οπότε … διασφαλίζεται ό,τι και το κόστος για τη βιομηχανία θα είναι ελάχιστο!!

¨Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εργασίες, αν και δεν χρειάζεται, διότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, αφού στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν (!!!!) και εκπρόσωποι των εταιρειών για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη ρύπανση του ΑΣΩΠΟΥ. ¨
Τώρα, ποιούς αφορούσαν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τον Ασωπό με τον βαρύγδουπο τίτλο ¨ένα χαμόγελο για τον Ασωπό¨, ας το κρίνετε μόνοι σας.
Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία να μην αποδεχθεί την πρόταση της επιτροπής και να δει επιτέλους το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο στη σωστή του βάση. Πιστεύουμε επίσης ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά τουλάχιστον οι βουλευτές των άμεσα επηρεαζόμενων περιοχών, θα πρέπει να αντιδράσουν!

Φίλοι αναγνώστες,
όπως φαίνεται η κάθαρση στην τραγωδία του ΑΣΩΠΟΥ αργεί!!!!
Όμως,
η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...