Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΑΣΩΠΟΣ: 4 ημέρες πριν τις εκλογές, ολοκλήρωσαν την καταστροφή !!!

Από το 2009, όταν ανέλαβε η ¨πράσινη¨ ανάπτυξη και με τα ¨μπουμπούκια¨ της υποσχέθηκαν τάχαμου τη λύση του σοβαρού προβλήματος του Ασωπού, είχαμε επισημάνει ότι το πραγματικό τους σχέδιο περιελάμβανε αντί τα ¨χαμόγελα¨ (πρόγραμμα κας Μπιρμπίλη) την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής προς όφελος των ρυπαινουσών δραστηριοτήτων.

Τι να πρωτοθυμηθούμε !!!
Μήπως την άμεση διάλυση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ???
Το θάψιμο του εμπιστευτικού πορίσματος ???
Τις περίεργες αναθέσεις – μελέτες ???
Κλπ, κλπ, κλπ

Ας μείνουμε όμως προς το παρόν σε δυο χαρακτηριστικές αποφάσεις με τις οποίες μπήκαν οι βάσεις του θαψίματος της αλήθειας και της μη λύσης του προβλήματος:
·       20488/2010  (Β 749) ¨Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού και συναφείς διατάξεις¨
·       ΚΥΑ 145116/2011 (Β 354) ¨Καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (354/Β) και συναφείς διατάξεις¨
Για το περιεχόμενο και τις απορυθμίσεις, έχουμε αναφερθεί αναλυτικά ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Όμως δεν έφταναν αυτές και οι …σωτήρες αποφάσισαν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις περιβαλλοντικής προστασίας έπρεπε να γίνουν ακόμη ελαστικότεροι προς όφελος των βιομηχάνων !!!
Έτσι λοιπόν 4 ημέρες πριν τις εκλογές ...
στις 21/1/2015 αποφασίζουν την τροποποίηση των προαναφερομένων αποφάσεων.

Τα βασικά σημεία τροποποίησης είναι:
1: Αντικαθιστούν την έννοια ¨υδρογεωλογική λεκάνη Ασωπού¨ με ένα χάρτη ασαφών ορίων. (θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες δραστηριότητες με βάση το χάρτη μένουν εκτός των ρυθμίσεων).
2: Εξαιρούν δραστηριότητες από την τήρηση των ήδη ελαστικών ορίων για τα υγρά απόβλητα
3: Δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το έργο των ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών με νέες ρυθμίσεις για τη διαδικασία και τα σημεία δειγματοληψίας
4: Παρατείνουν μέχρι 31/12/2015 την προθεσμία η οποία έχει λήξη από το 2013 (!!!) για τη συμμόρφωση με την απόφαση περί καθορισμού μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Ελπίζουμε η νέα πολιτική ηγεσία όχι μόνο να καταργήσει άμεσα αυτές τις αποφάσεις, αλλά να διερευνήσει και την σκοπιμότητα έκδοσης τους
Και πάνω από όλα,
είναι καιρός να αναζητήσει το ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ πόρισμα για τον ΑΣΩΠΟ, το οποίο υποβλήθηκε το Νοέμβριο 2009 από την τότε ηγεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και όλως περιέργως, το εξαφάνισαν !!!

Η νέα απόφαση ΕΔΩ
Οι τροποποιούμενες αποφάσεις για να συγκρίνετε, ΕΔΩ και ΕΔΩ

Θαυμάστε τώρα και τους υπουργούς που υπέγραψαν αυτή την απόφαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...