Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

30 κιλά Αφρικανικής σκόνης στους πνεύμονες των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής !!!

Κε Λαφαζάνη και κε Κουρουμπλή, δεν αρκούν η τυπική ενημέρωση και οι γενικές συστάσεις - οδηγίες !!!

Τα Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) ανακοίνωσε χθες τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM10 στο λεκανοπέδιο Αττικής για την Κυριακή 1/2/2015 (αρχικός πίνακας).

Οι τιμές έσπασαν κάθε όριο σε όλους τους σταθμούς μέτρησης, με μέγιστη τιμή τα 646 μg/m3 (όριο τα 75 μg/m3) !!! Αυτές οι τιμές είναι οι μέσες 24ωρες, θα ήταν όμως χρήσιμο να μας πουν σε ποια ύψη έφθασαν και οι μέσες ωριαίες !!!

Με ένα απλό υπολογισμό με βάση τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι ο πληθυσμός του λεκανοπεδίου είναι 4.000.000 κάτοικοι περίπου και ότι κάθε άνθρωπος αναπνέει περίπου 10.000 λίτρα αέρα κάθε μέρα, βρίσκουμε ότι 30 κιλά επικίνδυνης για την υγεία Αφρικανικής σκόνης εναποτέθηκε μόνιμα στους πνεύμονες των κατοίκων του λεκανοπεδίου και μόνο την Κυριακή 1/2/2015 !!!

Κύριοι ...
αρμόδιοι Υπουργοί !!!

Σήμερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θεωρείται υπεύθυνη για μεγάλο αριθμό θανάτων, αλλά και ασθενειών του αναπνευστικού/καρδιαγγειακού συστήματος. Ειδικά σε ημέρες μεγάλης υπέρβασης των ορίων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο άμεσο θάνατο επιβαρυμένων ατόμων.

Με τέτοιες τιμές υπέρβασης των ορίων, όπως την Κυριακή 1/2/2015, δεν αρκούν η τυπική ενημέρωση και οι γενικές συστάσεις – οδηγίες, αλλά θα έπρεπε και όλο το σύστημα υγείας να είχε τεθεί σε επιφυλακή και ειδικά οι κλινικές αναπνευστικών/καρδιαγγειακών προβλημάτων!!!

Στα χρόνια της ¨πράσινης¨ ανάπτυξης τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης …αναμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην λαμβάνονται ποτέ και παράλληλα διαλύθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να μην … ενοχλούν.
Πολλά λοιπόν πρέπει να γίνουν στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!!!
Άμεσα θα πρέπει να επανεξετάσετε τα έκτακτα και τα μόνιμα μέτρα αντιμετώπισης.

Ας ευχηθούμε να είναι στις προτεραιότητές σας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...