Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η αιθαλομίχλη θα μας πνίξει το φετινό χειμώνα !!!

Ανοικτή επιστολή με την ευχή να διαβασθεί και να αξιολογηθεί από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.

Κε Υπουργέ
Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και καταστροφικών αποφάσεων των διαχειριστών της ¨πράσινης¨ διακυβέρνησης τα τελευταία 6 χρόνια, είναι και το σημαντικό πρόβλημα της αιθαλομίχλης.
Το φετινό χειμώνα η εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, λόγω και των νέων μέτρων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥΙΙΙ, θα είναι εντονότερη!!! Οι πολίτες  δικαιολογημένα θα στραφούν σε οτιδήποτε προσιτό για να ζεσταθούν.
Είναι καθήκον λοιπόν της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες από τον κίνδυνο θανάτων λόγω κρύου και ρύπανσης.
Δεν αποκλείεται η πιθανότητα το λεκανοπέδιο Αττικής και άλλες περιοχές της χώρας να βιώσουν καταστάσεις όπως αυτές του Λονδίνου το Δεκέμβριο του 1952 με τους χιλιάδες νεκρούς.

Τα αίτια που ...
δημιούργησαν το πρόβλημα της αιθαλομίχλης (καύση ξύλου και άλλων αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων βιομάζας) είναι γνωστά.

Όλα ξεκίνησαν με την σχετική απόφαση (oικ 189533/7-11-2011) του τ. υπουργού Παπακωνσταντίνου, η οποία επιτρέπει την καύση βιομάζας σε συστήματα θέρμανσης ακόμη και σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Υπήρχε όμως τότε προετοιμασία, οπότε σε χρόνο dt δραστηριοποιήθηκε το σύστημα και γέμισε η αγορά από αμφιβόλου ποιότητας καύσιμα και συσκευές καύσης βιομάζας.
Με απλά λόγια.
Κάθε είδους απόβλητα, επικίνδυνα ή μη, αστικά, βιομηχανικά , γεωργικά - κτηνοτροφικά, λάσπες βιολογικών και φυσικοχημικών διεργασιών, τρίμματα ελαστικών, μπριγκέτες λιγνίτη, κλπ, βαπτίσθηκαν ως βιομάζα και πλασαρίστηκαν στην αγορά ως pellets και woodchips.

Πολλά τα λεφτά κε Υπουργέ!!!
Μεγάλο το κόλπο που στήθηκε!!!
Πολιτικοί, έμποροι, εισαγωγείς, δημόσιοι υπάλληλοι, εταιρείες, ΜΜΕ (και ειδικά τα ΟΙΚΟ), οργανισμοί, πανεπιστήμια, εμπλέκονται πίσω από το μεγάλο αυτό σκάνδαλο.
Θυμίζουμε ότι η καύση βιομάζας για θέρμανση, ακόμη και σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ήταν ιδέα και πρόταση της  GREENPEACE.

Κύριε Υπουργέ
Καταλαβαίνουμε ότι ως υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορείτε να προχωρήσετε στην τροποποίηση της προαναφερόμενης καταστροφικής απόφασης.
Προτείνουμε όμως την άμεση εφαρμογή των παρακάτω παρεμβάσεων:
1: Άμεση έναρξη στοχευμένων ελέγχων σε εισαγωγείς και εμπόρους προϊόντων και συσκευών καύσης βιομάζας !!! Αυστηροί έλεγχοι σε αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα βιομάζας και άλλα σκουπίδια, που οι επιτήδειοι εισάγουν και πωλούν σαν καύσιμο στην …ελεύθερη αγορά.
Βέβαια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  έχουν αποδυναμωθεί – διαλυθεί εσκεμμένα τα χρόνια του μνημονίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος .
2: Ένα σημαντικό μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και χωρίς κόστος είναι και ο έλεγχος της υγρασίας των ξύλων:
Η καύση ξύλων με μεγάλη υγρασία συνεπάγεται ατελή καύση, αιθαλομίχλη και μεγαλύτερες ποσότητες ξύλου για τη θέρμανση.
Σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη αλλά και σε ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν καθορίσει μέγιστο ποσοστό υγρασίας 20% για την πώληση των ξύλων. Ο έλεγχος γίνεται εύκολα, χωρίς ακριβό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.
3: Σχέδιο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών σε ημέρες επεισοδίων αιθαλομίχλης από το σύστημα υγείας (επιφυλακή νοσοκομείων, ιατρών, ΕΚΑΒ, κλπ).

Κάντε κάτι πριν αρχίσει ο χειμώνας, ο οποίος προβλέπεται βαρύς!!!

Με εκτίμηση

                                                        Καταλυτικός και Συνεργάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...