Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Η Επαρχία Σητείας και το «σύνδρομο των ανεμογεννητριών»

 
  • Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια !!!
  • Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο υγείας !!!
  • Πρέπει επιτέλους οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα να μάθουν τις πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία τους !!!
  • Εδώ και τώρα αναθέστε σοβαρές επιδημιολογικές μελέτες σε περιοχές που επηρεάζονται από το θόρυβο των αιολικών πάρκων !!!
Ας δούμε αναλυτικά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Το αιολικό πάρκο στο Δ.Δ Μαρωνιάς του Δήμου Σητείας, είναι το μεγαλύτερο του νομού Λασιθίου, αποτελείται από 55 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 27 MW και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Σητείας.
Όπως εμφανίζεται στον ....
παρακάτω χάρτη, εκτός από την πόλη της Σητείας, στο πεδίο δυνητικών επιπτώσεων υπάρχουν πάρα πολλά χωριά !!!


Αφού λοιπόν πρώτα εγκατέστησαν το αιολικό πάρκο Μαρωνιάς, μετά πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις θορύβου, με βάση τις οποίες δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά που αφορούν στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.
.
Από δημοσιευμένη μελέτη (ΕΔΩ σε pdf ) αλιεύσαμε τον παρακάτω χάρτη θορύβου του αιολικού Μαρωνιάς, αλλά αφορά συχνότητες μόνο εντός του φάσματος της ανθρώπινης ακοής.


Βέβαια δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν το υπόβαθρο θορύβου στην περιοχή, πριν την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.
Όμως αν λάβουμε υπόψη ότι το κατώφλι θορύβου για ένα φυσιολογικό ύπνο είναι τα 30 db (Α), τότε όπως φαίνεται στον χάρτη πολλά χωριά είναι εντός της επικίνδυνης ζώνης.

Φίλες, φίλοι αναγνώστες
Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ο θόρυβος εντός του φάσματος της ανθρώπινης ακοής ,αλλά οι υπόηχοι που προκαλεί η λειτουργία της ανεμογεννήτριας ή σύνδρομο της ανεμογεννήτριας όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται.
Το «σύνδρομο των ανεμογεννητριών» ορίζεται ως η επίδραση της χαμηλής συχνότητας θορύβου των ανεμογεννητριών στα όργανα του έσω ωτός.
Καθώς οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται, παράγουν ένα θόρυβο, μια δόνηση και μια διάσπαση στην πίεση του αέρα. Ο βόμβος και η δόνηση παράγουν ένα υπόηχο που ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα προκαλώντας παρενέργειες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:

·        Πονοκέφαλοι
·        Προβλήματα ύπνου
·        Βούισμα στα αυτιά
·        Εφιάλτες ή μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά
·        Προβλήματα διάθεσης (οξυθυμία, ανησυχία)
·        Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
·        Ζαλάδα, ίλιγγο, αστάθεια.
·        Ταχυκαρδία

Σημειώστε ότι τα όρια θορύβου που καθορίζονται στις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων δεν αφορούν στο θόρυβο χαμηλής συχνότητας.

Σήμερα υπάρχει πληθώρα μελετών και αποδεικτικών στοιχείων, που δείχνουν ότι οι υπόηχοι από τα αιολικά πάρκα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Αυτό όχι μόνο έχει αποσιωπηθεί, αλλά συγκαλύπτεται σκανδαλωδώς, γιατί το παιγνίδι είναι στημένο μεταξύ του λόμπι των Εργολάβων του Ανέμου και των ¨πράσινων¨ πολιτικών φίλων που ενδημούν σε όλα τα κόμματα.

Η Αιολική Ενέργεια δεν είναι η πανάκεια όπως παρουσιάζεται από τα ΟΙΚΟ – ΜΜΕ !!
Επίσης,
Ό,τι κι αν πιστεύετε για την κλιματική αλλαγή, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Αιολική Ενέργεια δεν είναι η λύση !!!

Ας ελπίσουμε με τη νέα διακυβέρνηση κάποιοι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν πριν είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...