Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ……..ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ


Αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν αφενός η περιήγηση στο internet με λέξεις κλειδιά την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ και αφετέρου τα συνεχιζόμενα γεγονότα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ της ΚΕΡΑΤΕΑΣ.
Με μια προσεκτική ανάγνωση θα καταλάβει κανείς ότι στην Ελλάδα έχουν δαπανηθεί περισσότερα για την εκπόνηση μελετών – οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, παρά για την κατασκευή έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Με τόση συσσωρευμένη γνώση, γιατί η εικόνα στο πεδίο αυτό είναι τριτοκοσμική??. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και θεωρείται γενικά επαρκές, αφού σε κάθε περίπτωση καθορίζεται από την Ε.Ε.
Τότε τι φταίει για την κατάσταση τελμάτωσης?
Φταίνε οι πολίτες??, φταίει η πολιτική των κομμάτων εξουσίας και όχι μόνο??,
Άραγε ποιος ωφελείται?

Αυτοί που σχεδιάζουν – νομοθετούν – υλοποιούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασική προϋπόθεση για τη θετική στάση των πολιτών αποτελεί αποκλειστικά και μόνο η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση. Δυστυχώς και τα δύο αυτά στοιχεία απουσιάζουν από όλα τα στάδια, με αποτέλεσμα την καθολική άρνηση των πολιτών σε κάθε μορφή έργου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την παραπληροφόρηση, η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική.  

Η θεσμοθετημένη ιεράρχηση, όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω γνωστό διάγραμμα, αποτελεί την σωστή στρατηγική για τη λύση του προβλήματος και πιστεύω ότι σε αυτό όλοι συμφωνούμε.


Επίσης πιστεύω ότι συμφωνούμε και στις επικρατούσες μεθόδους- τεχνολογίες διαχείρισης:
• Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή
• Μηχανική διαλογή
• Παραγωγή RDF
• Κομποστοποίηση
• Αναερόβια χώνευση
• Αποτέφρωση - Συναποτέφρωση
• Άλλες διεργασίες θερμικής επεξεργασίας και αξιοποίησης
Υγειονομική ταφή  

Η επιλογή της βέλτιστης λύσης κατά περίπτωση, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης κόστους -  οφέλους, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής (κλιματολογικές συνθήκες, τοπική ανάπτυξη, υποδομές κλπ), των κοινωνικών επιπτώσεων και κυρίως μετά από εξαντλητικό διάλογο και σωστή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Το σερφάρισμα στο internet αφήνει πολλά ερωτηματικά και απορίες, και δημιουργεί την αίσθηση ότι:
Πενήντα (50) περίπου εταιρείες (μελετητικές, κατασκευαστικές, συμβουλευτικές, μη κερδοσκοπικές, κλπ), φυσικά πρόσωπα από τον Πανεπιστημιακό χώρο και τον χώρο  των αρμοδίων φορέων του Δημοσίου, μονοπωλούν διαχρονικά τη διαχείριση των αποβλήτων.
Τις περισσότερες αναρτήσεις, links, κλπ έχουν:



1: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΕΕΑΑ): Η ελέγχουσα την υλοποίηση του συστήματος ανακύκλωσης των συσκευασιών, η οποία ιδρύθηκε από 19 εταιρείες του χώρου σε εφαρμογή του Νόμου 2939/2001 για  την εναλλακτική διαχείριση.


 Ένα μικρό δείγμα του οικονομικού απολογισμού της φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος σε ευρώ που ετησίως διακινείται, μόνο από αυτή τη μη κερδοσκοπική εταιρεία.

 2: Η έχουσα το ρόλο του επιστημονικού συμβούλου

 και ακολουθούν άλλες μικρότερες από τα διάφορα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης, καθώς και σελίδες οικολογικών οργανώσεων, με προβολή μόνο συγκεκριμένων τεχνολογιών διαχείρισης (οικιακή κομποστοποίηση κλπ).

3: Μια νέα καθοριστική είσοδο στο σύστημα με μια διαφορά σημαντική, την  πρόσθεση δύο λέξεων δίπλα στην λέξη ανακύκλωση…….ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ είναι η:


 (κάποιες εταιρείες, από τις ιδρυτικές των παραπάνω συστημάτων,….. παίζουν σε όλα τα ταμπλό)

Διαχρονικά και κυρίως μετά τον ν.1650/86, τα φυσικά πρόσωπα που συγκροτούν αυτό το στρεβλό σύστημα διαχείρισης, εμφανίζονται δίπλα στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία  και συμμετέχουν φυσικά και στις κάθε είδους εταιρείες. Σήμερα όμως, ξεπερνώντας κάθε όριο  απροκάλυπτα, είναι η ίδια η εξουσία.

ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ, ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ  ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συμπέρασμα: Μέσα από τα ίχνη του χρήματος και των βασικών παραγόντων που ελέγχουν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη χώρα (εταιρείες ελληνικών και όχι μόνο συμφερόντων, φυσικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), είναι δυνατόν να δοθούν οι απαντήσεις, για τους λόγους της κατασπατάλησης εθνικών και κοινοτικών πόρων εδώ και δεκαετίες, με πενιχρά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα για τους πολίτες και το περιβάλλον.

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ, ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...