Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σε... "πλασιέ" μετατρέπονται οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές


Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το:http://www.capital.gr/NewsPrint.asp?id=1184300

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

¨ Ένα ιδιαίτερα ανθηρό και προσοδοφόρο αλισβερίσι έχει αναπτυχθεί μεταξύ ενεργειακών επιθεωρητών και τεχνικών εταιρειών (αντίστοιχο αυτού γιατρών-φαρμακευτικών εταιρειών) στο... περιθώριο του προγράμματος «Εξ’ οικονόμηση κατ’ οίκον».

Όπως έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα, οι διαπιστευμένοι από το αρμόδιο υπουργείο Ενεργειακοί Επιθεωρητές- πέραν της έκδοσης του πιστοποιητικού για το πόσο ενεργοβόρο είναι ένα ακίνητο- έχουν την διακριτική ευχέρεια να συνιστούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων συγκεκριμένες εταιρείες που εκτελούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

«Καθημερινά κατακλυζόμαστε από mails, τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και κατ’ ιδίαν επισκέψεις εκπροσώπων εταιρειών που μας ζητούν «συνεργασία», να προωθήσουμε τα δικά τους προϊόντα. Περιττό να αναφερθεί ότι οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν προμήθεια για τους πελάτες που στέλνουν στις επιχειρήσεις» αποκαλύπτει στο Capital.gr Ενεργειακός Επιθεωρητής που (για ευνόητους λόγους) διατηρεί την ανωνυμία του.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλη εταιρεία με επιστολή της προς τους Επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ προσφέρεται να παράσχει την απαιτούμενη «ενημέρωση» σε τεχνικά ζητήματα. Με δεδομένη την καθίζηση του κατασκευαστικού τομέα και τον μη ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό των 400 εκατ. ευρώ του προγράμματος, το lobbying των εταιρειών είναι μεγάλο, όπως και οι προσφορές που αυτές προσφέρουν.

Στο έντυπο της πρότασης παρεμβάσεων (βλ. δεξιά στήλη σχετικά αρχεία) αναγράφεται το ακριβές κόστος των προσφορών ενεργειακών παρεμβάσεων συγκεκριμένων εταιρειών. Οι εν λόγω εταιρείες θεωρητικά προτείνονται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, όμως στην πράξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτές «προκύπτουν» ύστερα από πρόταση του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φαίνεται να καταστρατηγείται η ομαλή λειτουργία της αγοράς και γι’ αυτό ενδεχομένως οι ενεργειακοί επιθεωρητές να έπρεπε να περιορίζονται στην έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού και όχι στην παράλληλη διατύπωση προτάσεων ενεργειακών παρεμβάσεων.

Δεν είναι τυχαίο που το ευρωπαϊκό δίκτυο ενεργειακών επιθεωρητών Enforce ζητάει από τα μέλη του να «μην έχουν οικονομικό συμφέρον ή επαγγελματικές σχέσεις με εταιρείες που σχετίζονται με προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας ή με παραγωγούς και διανομείς ενέργειας».

«Οι πολίτες συχνά δυσπιστούν σε προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας [...] καθώς σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούν ότι οι προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που τους γίνονται έχουν σαν στόχο το κέρδος και όχι το δικό τους συμφέρον» αναφέρεται σε ειδικό έντυπο του Enforce.

Πως σχολιάζει το ΥΠΕΚΑ


Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για στρέβλωση της αγοράς και δεν αποκλείουν τροποποιήσεις.

«Είναι μέσα στις υποχρεώσεις του Επιθεωρητή να προτείνει τις βέλτιστες παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας. Τα πιστοποιημένα χαρακτηριστικά των υλικών προδιαγράφονται σε συγκεκριμένους πίνακες, ώστε να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα-μαϊμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ούτε έχει επιτρέψει ούτε έχει απαγορεύσει ενδεχόμενη παροχή προτάσεων εταιρειών από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ούτε αθέμιτος ανταγωνισμός ούτε στρεβλώσεις στην αγορά θέλουμε να δημιουργούνται μέσω του «Εξ’οικονομώ κατ’ οίκον». Εξετάζουμε τις καταγγελίες, έχουμε ξεκινήσει ελέγχους και ήδη προβαίνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές» επισημαίνει στο Capital.gr η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.¨


Είχαμε υποβάλει ένα σχετικό ερώτημα ΕΔΩ, αλλά απάντηση δεν πήραμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...