Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΑΜΑΔΡΥΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΕΚΥΣ

Φωτο από: fysiognwsia.blogspot.com
Του συνεργάτη SISIFUS

      Τελικά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν ή πολύ ευαίσθητοι ή πολύ φαντασιόπληκτοι!!! Έπλασαν με το μυαλό τους τις Νύμφες, πανέμορφες γυναικείες υπάρξεις  που ζούσαν μέσα στη φύση, τριγυρνούσαν στα βουνά, στα λιβάδια, στις πλαγές, τραγουδούσαν δίπλα στις πηγές και στα ποτάμια. Κατά μία θεωρία, ήταν κόρες των ποταμών. Συνόδευαν πάντα το νερό, δύναμη ζωογόνο για τη βλάστηση και τη γονιμότητα και μέσω αυτού εξαπλώθηκαν στα βουνά και συνδέθηκαν με τη βλάστηση. Σαν να φαντάστηκαν τη φύση να καθρεφτίζεται στα πρόσωπο των Νυμφών.

      Ανάμεσά τους και οι Νύμφες των δασών, οι Αμαδρυάδες!! Η ψυχή τους γεννιόταν μαζί με την δρύ (βελανιδιά), ζούσαν μέσα στο δέντρο και πέθαιναν μαζί του!! Χαιρόντουσαν με τη βροχή που το πότιζε, αρρώσταιναν όταν τα φύλλα της δρυός έπεφταν!! Τα δέντρα έγιναν  ιερά, το δάσος επίσης  και ο άνθρωπος απαγορευόταν  να τα αγγίξει με τσεκούρι!! Κι όμως για μας τους «πολιτισμένους» απογόνους εκείνων των ονειροπόλων αλαφροϊσκιωτων, ακούγεται σαν παραμύθι!! Με λίγη καλή φαντασία όμως μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια μας.

       Με αφορμή την από 27/4/2012 ανάρτηση του Katalytikos, σχετικά με την απόφαση περί έγκρισης υπερωριακής απασχόλησης δασικών υπαλλήλων (από τούδε έως τον ερχόμενο Νοέμβριο) με σκοπό την παρουσία τους εντός των δασικών οικοσυστημάτων για την προστασία των δασών από την λαθροϋλοτομία (τα περίπολα θα αποτελούνται από δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας θα είναι οδηγός), δε δύναμαι  να κάνω τα στραβά μάτια:

1)  Η εποχή που αρχίζουν τα περίπολα είναι μετά την συντελεσθείσα καταστροφή (λόγω ανάγκης αλλά και εκμετάλλευσης)!Αυτό το χρονικό διάστημα και με την ιδιαίτερα υψηλή για την εποχή θερμοκρασία, δύσκολα θα σκεφτείς να κόψεις το δέντρο για να μην κρυώσεις!! Αντίθετα, ο χρόνος που θα σου ξανακαρφωθεί...............
στο μυαλό να το κάνεις είναι από τον … Νοέμβριο και μετά, ήτοι με τη λήξη του προγράμματος!!!!Άκαιρο λοιπόν;;;; Πιθανό!!!
2)  Οι δασικοί υπάλληλοι που θα πραγματοποιούν τις περιπολίες σε όλο το δασικό οικοσύστημα, ως σύγχρονοι Πάνες με θεϊκές ικανότητες, είναι διοικητικοί;; Για να το κάνουμε λιανά: Είμαι σε περίπολο εγώ, μια διοικητικός και ένας άνδρας οδηγός και πέφτουμε πάνω σε ένα καμιόνι με 5 υλοτόμους, που βαστούν πελέκεις είτε μονούς είτε διπλούς (μινωϊκούς) και τους κραδαίνουν στα χέρια σαν … μπεγλέρι!!
Τί κάνω;;;;;;;;;
·       Λέω στο συνάδερφο να βάλει μπροστά τις τουρμπίνες για την άμεση αποχώρηση από το σημείο.
·       Πάω σαν καλό κορίτσι και προτείνω στους υλοτόμους να βάλω και εγώ ένα χεράκι για να τελειώνουμε πιο γρήγορα, μπάς και γυρίσουμε σώοι και αβλαβής στα σπίτια μας.
·       Την περίπτωση να τους σταματήσω  πέφτοντας στις ρόδες του φορτηγού  δεν τη συζητώ καν γιατί …. ξεφεύγουμε!!!! Άλλο υπερωρία και άλλο αυτοθυσία!!!!
·       Ρίχνω επάνω μου ένα χιτώνα, ταφτάνι (ότι βρώ τέλος πάντων), αγκαλιάζω το πρώτο δέντρο που θα βρώ μπροστά μου, μπερδεύομαι μέσα στα κλαριά και το παίζω Αμαδρυάς!!! Άμα  καταλάβει ότι δεν είμαι αυτή που προσποιούμαι ότι είμαι αλλά εγώ, θα αναφερθώ στη μυθολογία για να κερδίσω χρόνο!!!!!!!!!!!!!!! Τρεχάτε ποδαράκια μου!!!!!!!!  Άμα τον ξεγελάσω όμως…. τί να πώ ;;; Σας έχω έτοιμη τη  λύση για υπερωριακή απασχόληση μεν αλλά όχι της πλάκας!!! Με ουσία και εγγυημένο αποτέλεσμα!!!!!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ (ΚΑΙ ΜΗ) ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ!!!! ΑΠΟ ΕΝΑ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!! ΚΑΙ ΤΟΝ  ΜΥΘΟ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΛΟΤΟΜΟΥΣ ΘΑ ΑΠΩΘΗΣΟΥΜΕ!!!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν αφήσουμε το ποιητικό κατά μέρος, για τη διαχείριση των δασών μπορούμε να δούμε και άλλα.

Εγώ έχω κολλήσει στο γεγονός ότι οι έμμεσες πιέσεις για διάθεση χρημάτων και έγκριση προγραμμάτων γίνονται με τη βοήθεια των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, με την απλόχερη βοήθεια των «συμβεβλημένων» ΜΜΕ.
Παραδείγματα και ενημερώσεις σχετικά μπορεί να βρει σε δημοσιεύματα στα ΜΜΕ:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=616586
Εντυπωσιακό όμως είναι ότι η πηγή των ειδήσεων αυτών και κατά συνέπεια και των εξελίξεων δεν είναι τα δασαρχεία, αλλά κυρίως οι ανακοινώσεις του WWF, Ελλάδας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Δασολόγων (Κεντρικά) και στη συνέχεια των οικολόγων γενικώς. Μετά αναλαμβάνουν τις πιέσεις και επισήμως, κάποιοι «πράσινοι» ευρωβουλευτές και .. βουλευτές.
Και μετά καιγόμαστε. Όχι εμείς – κυριολεκτικά – αλλά τα δάση και οι γύρω εκτάσεις που δεν είναι περιουσία του δημοσίου (άπαξ δάσος πάντα δάσος!) αλλά εκμεταλλεύσεις ιδιωτών (ελαιόδεντρα, γεωργικές ή άλλες εκμεταλλεύσεις, σπίτια κλπ)
Μετά, βάσει και των αρχών της δασικής επιστήμης, πρέπει να γίνουν έργα (αντιπλημμυρικά, για προστασία από την διάβρωση εδαφών, αναδασώσεις κ.α.
Αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επαρκούν. Το σύστημα δεν θέλει επάρκεια και καλή οργάνωση και αποδοτικότητα αυτής της υπηρεσίας.
Και κάπου εκεί αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Συνεργεία ιδιωτών (δασολόγων, περιβαλλοντολόγων κλπ), προγράμματα καθαρισμών, πακέτα δενδροφυτεύσεων κ.ά.

Στα παραπάνω ας προστεθεί και αυτό:
http://www.econews.gr/2012/05/04/dasi-prostasia-ypeka-erga/
Και αυτό: 10.000.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/

Και αν θυμηθεί και αυτό: 50.000.000 ευρώ που διέθεσε σε ιδιωτικά γραφεία η ΥΠΕΚΑ Μπιρμπίλη για αναδασώσεις. (*) ή τη συγγραφή νομοσχεδίων.
Για παράδειγμα παλιά είχαν γραφεί διάφορα στην «τσουκνίδα», τώρα έχουν χαθεί τα ίχνη της.


Άλλα «συνοδευτικά»/περιφερειακά προγράμματα από άλλες πηγές (life κ.ά.
Πού τα ομαδοποιούν ή πού γράφουν όλα αυτά;

katalytikos είπε...

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ,ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΦΥΣΗ κλπ κλπ κλπ, παντού η ίδια εικόνα!!!! ΜΕΛΕΤΕΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ, ΜΕΛΕΤΕΣ. Σε ποιούς??? Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, θέλω να επισημάνω ότι είσαι μάλλον άσχετη με το θέμα αλλά και η συλλογιστική σου πάσχει.
Πρώτα πρώτα, τα ξύλα τα μαζεύουν με καλό καιρό διότι δεν έχουν λόγο να χωθούν μέσα στα νερά και τις λάσπες και να ταλαιπωρηθούν τόσο κατά το κόψιμο όσο και κατά το κουβάλημα. Επίσης, τα ξύλα για να καούν πρέπει να στεγνώσουν από τα υγρά τους – να ξεραθούν – και για αυτό βοηθάει το καλοκαίρι. Τον Νοέμβριο είναι πολύ αργά. Ως γνωστών, του φρόνιμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Δεύτερον, αντιμετωπίζεις τους λαθροϋλοτόμους σαν εν δυνάμει δολοφόνους. Κατά κύριο λόγο είναι οικογενειάρχες που φροντίζουν για την επιβίωσή τους και δεν σκοπεύουν να βλάψουν κανένα. Τι να πουν δηλαδή και οι θηροφύλακες; Τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει η πολιτεία να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα δεν τον ξέρω διότι δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αλλά σίγουρα κάτι καλύτερο θα έχει να προτείνει από το να πέσεις στις ρόδες του φορτηγού. Ενός φορτηγού που θα έχει πινακίδα κυκλοφορίας και θα μπορεί να εντοπιστεί πολύ εύκολα και εκ των υστέρων και μάλιστα φορτωμένο με την ξυλεία και τα τσεκούρια αποθηκευμένα.

Θα συμφωνήσω εν μέρει με το πνεύμα σχετικά με την ανικανότητα της πολιτείας στο σύνολο αλλά όχι στα επιμέρους. Στα επιμέρους, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται και κάνουν δουλειά.

Για το ιστορικό του πράγματος να πούμε ότι δεν ήταν όλα τα δέντρα ιερά στην αρχαιότητα. Το ξύλο της δρυός ήταν από τις βασικές πρώτες ύλες για τους αρχαίους Έλληνες.

Γιώργος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...