Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η επικαιρότητα όπως την εκφράζει ο λαός

Η σημειολογία της ημέρας


Ενώ όλοι ξέρουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί, λόγω των νέων μέτρων που μας ετοιμάζει η τρόικα στο μνημόνιο ΙΙΙ, οι συσκέψεις συνεχίζονται και σήμερα σε θολό τοπίο
Όμως, ο λαός έχει συνηθίσει πια και με λίγες πατροπαράδοτες εκφράσεις περιγράφει την επικαιρότητα και την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε και μάλιστα χωρίς τις ανούσιες περικοκλάδες των κυβερνητικών εταίρων.


Αφού λοιπόν, λέμε που λέμε κάποιες εκφράσεις, ας δούμε και την ιστορική τους διάσταση!!!

“Είμαστε για τα πανηγύρια”
Στην Κόρινθο, που ήταν πλούσια πόλη, γίνονταν δύο πανηγύρια, για εμπόρους απ’ όλο τον κόσμο. Το καθένα είχε διάρκεια ενάμιση μήνα. Όταν την κατέκτησαν οι Φράγκοι, αυτά συνεχίστηκαν. Όσοι συμμετείχαν σ’ αυτά σαν να μην τρέχει τίποτα, έλεγαν, όταν τους ρωτούσαν, που πάνε : « είμαστε για τα πανηγύρια » . Έκφραση που σήμερα επικρατεί για όσους δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας μιας κατάστασης.

“Τα κάνουμε πλακάκια”
Όταν θέλουμε να πούμε πως δύο άνθρωποι τα είχαν συμφωνημένα, μεταχειριζόμαστε την έκφραση : « τα κάνατε πλακάκια », δηλαδή τα κάνατε έτσι, ώστε να μη φαίνεται τίποτε από εκείνα που σας κατηγορούν. Μερικοί θέλουν να υποστηρίζουν ότι η έκφραση του προήλθε από τη συμμετρική τοποθέτηση των πλακιδίων των σπιτιών. Είναι όλα τα πλακάκια έτσι τοποθετημένα, που δε μενει κανένα κενό! Άλλοι πάλι λένε, πως η έκφραση προέρχεται από το παιχνίδι των χαρτιών « πλακάκια » . Δύο συμπαίκτες κανονίζουν έτσι τα κοψίματα που χαρτιών ( στα πλακάκια κόβουν πολλές φορές και όποιος έχει το μεγαλύτερο ή το ίδιο -ανάλογα τη συμφωνία- κερδίζει), ώστε να χάνει πάντοτε ό τρίτος συμπαίκτης τους.

“Της ...
πουτ@ν@ς το κάγκελο”
Στην Ελλάδα το κάγκελο έχει την τιμητική του. Έχει γίνει σύνθημα, (τα μυαλά στα κάγκελα), έχει γίνει τραγούδι (κάγκελα, κάγκελα παντού), έχει εμπνεύσει και παραλληλιστεί με τη στέρηση της ελευθερίας (της φυλακής τα κάγκελα είναι για τους λεβέντες). Ωστόσο, ένα είναι μακράν το πιο γνωστό κάγκελο που έχει γράψει ιστορία…Της πουτ@ν@ς το κάγκελο, ή όπως το χαρακτήρισε πιο λόγια ο Χάρρυ Κλυνν, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα.
Ήταν λίγο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στον όρμο του Φαλήρου, στη μεγάλη ξύλινη εξέδρα της παραλίας του Νέου Φαλήρου, στήνονταν οι ιερόδουλες της εποχής, προσμένοντας υπομονετικά τα ναυτάκια του συμμαχικού στόλου για να κάνουν σεφτέ. Στα σιδερένια κάγκελα αυτή της εξέδρας, οι ιερόδουλες σαν άλλες Καρυάτιδες με θέα την Ακρόπολη, δημιουργούσαν τέτοιο συνωστισμό, που από ένα σημείο και μετά αναγκάστηκε η κάθε μια τους, να γράψει το όνομά της στο κάγκελο που έκανε πιάτσα, θέλοντας να «κλειδώσει τη θέση της στη βιτρίνα» της. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, οι ντόπιοι κάτοικοι απαγόρευαν τα παιδιά τους να πλησιάζουν τα κάγκελα για παιχνίδι ,δίνοντας της τον γνωστό σήμερα ορισμό.

Μια άλλη ιστορία θέλει το γνωστό αυτό κάγκελο να τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο λιμάνι του Πειραιά, για να συγκρατήσει τις ιερόδουλες που προσέρχονταν κατα συρροή στο χώρο, πάλι χάριν του ανταγωνισμού που προκαλούσε η έλευση του συμμαχικού στόλου.

Τέλος η Τρίτη εκδοχή έχει να κάνει με το νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νοσημάτων “Ανδρέας Συγγρός”. Οι ιθύνοντες για να βάλουν τάξη στο χώρο αναμονής του νοσοκομείου, όταν οι κοπέλες των κοινών ηθών έκαναν εξετάσεις ,τοποθέτησαν ένα σιδερένιο κάγκελο για να υπάρχει σειρά προτεραιότητας.

Ανάλογα με τις εξελίξεις θα συνεχίσουμε με την εξήγηση και άλλων αγαπημένων εκφράσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...