Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ΔΙΑΦΘΟΡΑ

RESTART before RECYCLING

Διαβάσαμε προχθές το κείμενο της ομιλίας του Αν. Υπουργού ΠΕΚΑ κου Στ. Καλαφάτη για την ¨ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ¨, σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια βράβευσης φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης για τις καλύτερες κατά κεφαλήν επιδόσεις στην ανακύκλωση.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πραγματική εικόνα του συστήματος ¨ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ¨ στη χώρα μας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, μάλλον δεν είναι γνωστή.

Από αυτή την ομιλία, ξεχωρίσαμε λίγες αναφορές, οι οποίες δημιουργούν απορίες και ερωτήματα και χρήζουν σχολιασμού!

  • ¨….Το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι κατ’ εξοχήν το θέμα που αποτελεί μέτρο της συνεννόησης όλης της κοινωνίας ….¨
Σχόλιο: Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, μέχρι σήμερα το θέμα αυτό αποτελεί συνεννόηση των ολίγων και η κατάσταση συνεχίζεται, δυστυχώς.

  • ¨Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα. Προσεκτικά, με σύστημα, αλλά γρήγορα. …..
Έχοντας κατά νου τρία βασικά δεδομένα:
Πρώτον…
το αποτελεσματικό σχέδιο δράσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο…
Δεύτερον… τη θεμελιώδη αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει»…..
Τρίτον… την ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων,…¨

Σχόλιο: Τα τελευταία 10 χρόνια πόσα σχέδια εθνικά, περιφερειακά, τοπικά, κλπ έχουν … μελετηθεί, πόσο κόστισαν, ποιοι τα εκπόνησαν και τι έχει υλοποιηθεί από αυτά ???
Επίσης, με διαλυμένες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, πώς θα εφαρμοσθεί η αρχή ¨ο ρυπαίνων πληρώνει¨?

  • ¨….Προχωρήσαμε σε έκδοση πρόσκλησης από το ΕΠΠΕΡΑΑ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εγκαταστάσεων κομποστοποίησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015….¨.
Σχόλιο: Έχουν ελεγχθεί πώς διατέθηκαν τα πακέτα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, που αφορούσαν στη  διαχείριση αποβλήτων ???
Έχει παραπεμφθεί κανένας διαχειριστής, εισηγητής ή εργολάβος στον εισαγγελέα??
Επίσης, μήπως διερευνάται εμπλοκή του συστήματος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ και στη δημιουργία των προβλημάτων της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο??

  • ¨….Έχουμε δε ήδη συμφωνήσει με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης την επέκταση της εφαρμογής ….¨.
Σχόλιο: Πριν την συμφωνία, έχουν ελεγχθεί τα οικονομικά κ. ά δεδομένα της εταιρείας??
Έχει διερευνηθεί πώς και πού κατέληξαν οι ποσότητες των ανακυκλωμένων υλικών τα τελευταία χρόνια, και ιδίως αυτές του χαρτιού, για τις οποίες μάλιστα έχουν καταβληθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ??

Μια χαρούμενη οικογένεια!!! Οι ίδιοι και οι ίδιοι!!
Πανεπιστημιακοί, στελέχη δημόσιας διοίκησης, μέλη ΜΚΟ, εταιρείες, εργολάβοι, ελέγχουν τα πάντα!!!! Φυσικά, έχουν πιάσει στασίδι και στους μηχανισμούς όλων των κομμάτων εξουσίας!!

Ψάξτε όλο το σύστημα που κρύβεται πίσω από την ¨ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ¨, ¨ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ¨ και θα ανακαλύψετε πράματα και θάματα!!!!
Όταν όμως λέμε ψάξτε πρέπει να αρχίσετε από τους αρμόδιους δημόσιους οργανισμούς, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και κυρίως από τα στελέχη εκείνα που κατείχαν και κατέχουν θέσεις κλειδιά.

Ελπίζαμε ότι με κάποιες αλλαγές, που δειλά και καθυστερημένα ξεκίνησαν σε δημόσιους φορείς, θα έμπαινε φρένο.
Λάθος!!! Τα συστήματα αυτά είναι παντός καιρού!!
Κάποιοι φεύγουν αλλά άμεσα οι συνεργάτες τους επιστρέφουν και αναλαμβάνουν θέσεις κλειδιά σε αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς!!
(Μια περιήγηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για αποσπάσεις, μετατάξεις, προαγωγές, κλπ σε αυτούς τους φορείς, θα καταλάβετε τι συμβαίνει)

Είναι πολλά τα λεφτά φίλε μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...