Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο ευκάλυπτος θα …λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας !!!

Το νέο …αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει και εκτροφή Κοάλα ???

Ποιός αγωγός ΤΑΡ και ποιός λιγνίτης…
Τα τσακάλια στη χώρα μας βρήκαν τη λύση με παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα µέσω διαδικασίας αεριοποίησης (syngas) !!! Και σαν πρώτη ύλη για τη βιομάζα ο ευκάλυπτος και ο μίσχανθος!!!

Δόθηκε λοιπόν η πρώτη περιβαλλοντική αδειοδότηση για την  εγκατάσταση και λειτουργία του σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας από βιοµάζα µέσω διαδικασίας αεριοποίησης (ισχύος  1MWe), στη θέση «Καλιφτάκι, ΒΙ.ΠΑ.-Ο.Τ. 11, Οδός Θηβαΐδος», του Δήµου Κηφισιάς, του Νοµού Αττικής-Βόρειου τοµέα Αθηνών, της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής.¨
 
Τι θα περιλαμβάνει...
αυτή η εγκατάσταση:

  • Σιλό – αποθήκη καυσίµου (tank fuel) χωρητικότητας βιοµάζας 800µ3, διαστάσεων βάσης 9 επί 9 µέτρων-κάλυψης 81µ2 και ύψους 10µ.
  • 2 Μονάδες Αεριοποίησης τεχνολογίας updraft ρευστοποιηµένης κλίνης
  • 2 µηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) αερίου

Η αδειοδότηση αναφέρει επίσης ότι:
¨Η ποσότητα εισαγωγής µηνιαίως, αναµένεται να ανέλθει στους 780 τόνους µηνιαίως¨ και η εταιρία ¨…έχει εκπονήσει σχέδιο προώθησης καλλιέργειας ευκαλύπτου στους Νοµούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας και Φθιώτιδας µε στόχο την αξιοποίηση 300.000 στρεµµάτων σε ορίζοντα 3ετίας…¨.

Όμως, ¨εναλλακτικά¨ προβλέπει ότι μπορεί να καίει και …άλλα  χωρίς να προσδιορίζει την ποιότητα και το είδος!!!

Αντί σχολιασμού παραθέτουμε απόσπασμα από όσα ακούσθηκαν στη διαδικασία γνωμοδότησης του Δήμου Μαρκοπούλου, όπου και απέρριψαν την εγκατάσταση και μετά την αποδέχθηκε η Κηφισιά.

¨…Από την βιβλιογραφία φαίνεται πως οι μονάδες αυτές πηγαίνουν πάντα εκεί που υπάρχει πρώτη ύλη. Η εταιρεία θα έπρεπε να εξετάσει πρώτα τα λειτουργικά έξοδα από την στιγμή που η πρώτη ύλη θα βρίσκεται πολύ μακριά, διότι με την απόσταση αυξάνεται πάρα πολύ το κόστος της πρώτης  ύλης. Συνεπώς η εταιρεία πρωτίστως θα έπρεπε να εξετάσει που υπάρχει φθηνή αυτή η πρώτη ύλη (ευκάλυπτος, μίσχανθος). Η τεχνολογία προχωράει, αλλά δυστυχώς όπως φαίνεται τους επενδυτές τους ενδιαφέρει μόνο  να πάρουν μια άδεια, άσχετα αν υπάρχουν ή όχι οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ήδη πουλάνε μερίδια από αποδόσεις που υπόσχονται χωρίς να έχουν καν άδεια στα χέρια τους. Είναι προφανές ότι η πρόταση της εταιρείας είναι παραπλανητική. Στη συνέχεια ανέφερε πως ψάχνοντας κάποια στοιχεία για   την εταιρεία, για την δομή της, τους εκπροσώπους, βρήκε ελάχιστα. Για την εταιρεία που εκπροσωπείται από την .... δεν βρήκε πολλά πληροφοριακά στοιχεία,  «αλίμονο να μην υπάρχουν τα προϊόντα, οι δραστηριότητες……δεν υπάρχει τίποτα». «Οι επενδυτές μιλάνε για πείρα 10   ετών στην ηλεκτρική ενέργεια….και δεν φαίνεται καν ποιος είναι  ιδιοκτήτης. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για ένα τόσο σοβαρό έργο. Αυτά όσο αφορά την αξιοπιστία της εταιρίας». Όσο αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανέφερε ότι όλες οι μονάδες που καίνε βιομάζα  έχουν δεξαμενή πρώτης ύλης. «Η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορεί να  βρει η εταιρεία εδώ την πρώτη ύλη, ούτε τον ευκάλυπτο ούτε τον μίσχανθο».
«Εδώ πρόκειται για κοροϊδία. Σίγουρα αναγνωρίζω πως πρέπει να βρούμε  τρόπο να διαχειριστούμε τα δικά μας σκουπίδια, αλλά εδώ μας κοροϊδεύουν.
Οποιαδήποτε μονάδα βιομάζας μπορεί να λειτουργήσει και με σκουπίδια και με λύματα αρκεί να γίνει η κατάλληλη τροποποίηση στην μονάδα και τελικά να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό». Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ολοκληρώνοντας τελικά την τοποθέτηση του,  εισηγήθηκε την απόρριψη της εν λόγω μελέτης.
Συμπληρώνοντας ο κ. …… ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο ευκάλυπτος είναι ένα προπέτασμα και αργότερα θα χρησιμοποιηθεί άλλη καύσιμη ύλη».

Επίλογος:
1: ή δεν κατάλαβαν τίποτα από όσα έζησε το λεκανοπέδιο το χειμώνα που μας πέρασε με την αιθαλομίχλη ή
2: μάθανε ότι ……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...