Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Βότανα και αρωματικά φυτά

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση μας έδωσε η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ με θέμα : ¨Προστασία αρωματικών-μελισσοτροφικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων της  χώρας¨, η οποία εκδόθηκε τον Ιούλιο 2013 και απευθύνεται σε όλα τα δασαρχεία με σχετικές οδηγίες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:
¨…Πολλά  δε  από  τα  φυτά  αυτά  τείνουν  προς  εξαφάνιση  από  περιοχές  που κάποτε αφθονούσαν, κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου, που ενεργούνται  σε βάρος τους (καταστροφική εκρίζωσή τους, συλλογή κατά την ανθοφορία τους, συνεχείς  πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ.)….¨.

Σε άλλο σημείο:
¨… δίνεται η δυνατότητα στον Δασάρχη της έκδοσης δασικής απαγορευτικής διάταξης για τα φυτά αυτά, για λόγους δασοπονικούς, προστατευτικούς, τουριστικούς, αισθητικούς και εν γένει κοινής ωφελείας. Στις περιπτώσεις που, σε σχέση με τα ανωτέρω, πραγματοποιείται ρύθμιση  της  συλλογής  αρωματικών-μελισσοτροφικών  φυτών  και  φαρμακευτικών βοτάνων,  αυτή  αφορά  στην  κατά  χώρο,  χρόνο  και  τρόπο  ρύθμιση,  καθώς  και  στην ποσότητα  των  δυνάμενων  να  συλλεγούν  φυτών,  οπωσδήποτε  όμως  απαγορεύεται  η εκρίζωσή τους…¨..  

Με βάση αυτή την εγκύκλιο έχουν....
εκδοθεί σχετικές απαγορευτικές διατάξεις από κάποια δασαρχεία της χώρας.
Η ανεξέλεγκτη όμως συλλογή από οργανωμένα κυκλώματα συνεχίζεται και με την ευλογία αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες χορηγούν σωρηδόν άδειες για εμπορική ¨αξιοποίηση¨ !!

Ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο προστασίας των αρωματικών φυτών και βοτάνων στηρίζεται ακόμη και σήμερα σε ένα Βασιλικό Διάταγμα  657/1963  (ΦΕΚ  191/Α΄)  «Περί  απαγορεύσεως  κοπής  και  εκριζώσεως μελισσοτροφικών  φυτών»!!!!!

Ζούμε σε μια προικισμένη από τη φύση χώρα, με απίστευτη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων, που φυτρώνουν μόνα τους σε κάθε γωνιά της. Από την αρχαιότητα τα βότανα ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα.
Στη χώρα μας φυτρώνουν περίπου 1.200 είδη βοτάνων, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία τα ενδημικά φυτά είναι γύρω στα 30! Αυτό που ευνοεί την ανάπτυξή τους είναι το ξερικό καλοκαιρινό κλίμα. Όσο για την άριστη ποιότητα των ελληνικών βοτάνων, αυτή οφείλεται στη μεγάλη ηλιοφάνεια, στα ιδιαίτερα χώματα και το διαφορετικό μικροκλίμα κάθε περιοχής.
Βαλσαμόχορτο, Χαμομήλι, Τήλιο, Φλισκούνι, Φασκόμηλο, Ρίγανη, Μαντζουράνα, Μάραθος, Δυόσμος, Λιναρόσπορος, Τσουκνίδα, Μελισσόχορτο, Δίκταμο, Βαλεριάνα, Λουίζα, Ευκάλυπτος, Γαϊδουράγκαθο, κλπ

Για την προστασία τους απαιτείται νέο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα παρακάτω:

1:Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά καταλαμβάνουν σημαντικές  εκτάσεις του Ελλαδικού χώρου, συμμετέχοντας στη σύνθεση δασικών  και χορτολιβαδικών συστημάτων, συγκροτώντας μαζί με τη δασική  και χορτολιβαδική βλάστηση περιοχών, οικότοπους με οικολογική αξία, για τη βιοποικιλότητά  τους και τον οικοσυστηματικό τους ρόλο.

2:Χαρακτηρίζουν τοπικά περιοχές της χώρας, συνδέονται ιστορικά  με την πορεία αυτών των περιοχών και συμμετέχουν  στην τοπική οικονομία.

3: Οι άδειες συλλογής για εμπορικούς λόγους θα πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από μελέτη, την καθιέρωση αυστηρών ελέγχων και μόνο σε άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου. Δεν εννοούμε φυσικά τον πολίτη που πήγε να μαζέψει ρίγανη και θυμάρι για την κουζίνα του, αλλά αδίστακτους λαθρέμπορους και καταστροφείς του περιβάλλοντος.

4: Τα ¨φάρμακα¨ από τη φύση ήταν ανέκαθεν ένα αγκάθι για τις φαρμακοβιομηχανίες. Το πρόβλημα βρίσκεται μόνο στο ότι δεν μπορούν να γίνουν κερδοφόρα προϊόντα για τις φαρμακοβιομηχανίες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουν να εμποδίσουν την χρησιμοποίησή τους.
Επίσης,
η εφαρμογή της σχετική οδηγία T.H.M.P.D. της Ε.Ε. (Traditional Herbal Medical Product Directive), της οποίας οι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2011 (έχει εναρμονισθεί με την ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221 ΦΕΚ 1049/Β/29 Απριλίου 2013), μπορεί και να δρομολογήσει την απαγόρευσή τους και να τιμωρείται μάλιστα η ιατρική τους χρήση

Όχι σε αποσπασματικές ρυθμίσεις !!!
 Απαιτείται άμεσα συνολική νομοθετική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...